17/08/2017

Talisman a făcut show la Prundu Bârgăului, datorită publicului

Concertul susţinut de formaţia Talisman la Prundu Bărgăului a fost cu adevărat special şi nu doar datorită celor de pe scenă. În general bistriţenii nu se ştiu bucura de spectacole, este foarte greu pentru un artist să facă o conexiune cu un public ostil, cu un public care nu transmite nici o emoţie şi nu participă la reuşita unui eveniment. În foarte multe zone ale judeţului, indiferent de ceea ce se prezintă pe scenă, publicul pare plictisit, obosit sau pur şi simplu pasiv.

Dacă formaţia Talisman nu ar fi evoluat, într-un timp relativ scurt, de două ori la noi în judeţ, poate nu am fi putut face prea multe analize, dar având în vedere că programul prezentat aseară la Prundu Bârgăului a fost exact la fel ca şi cel pe care oamenii din judeţ l-au vizionat în 1 iulie la Beclean, putem spune clar că reuşita concertului de la Prundu Bârgăului s-a datorat în mare parte publicului.

Experienţa şi profesionalismul celor de la Talisman nu trebuie contestată, grupul Talisman a luat naştere în 1996 şi de la prima audiţie, pe care  a avut-o, pe 16 decembrie 1996, la festivalul „Om bun” a şi câştigat marele premiu. În cei peste 15 ani de activitate au întâlnit diferiţi oameni, diferite situaţii, şi cu siguranţă o experienţă frumoasă au trăit şi la Prundu Bârgăului, unde au concertat pentru prima dată.

Poate şi acest prim început a făcut ca spectacolul să obţină o altă încărcătură şi însemnătate, poate şi locaţia, dar cu siguranţă oamenii, fani sau nu, au creat o atmosferă de sărbătoare, buna dispoziţie a fost la ea acasă, şi asta s-a simţit şi pe scenăşi în public şi în culise.

Nu a contat frigul, nu au contat  musafirii, sau petrecerea sărbătorii Adormirea Maicii Domului în familie. Nu s-a grăbit nimeni să alerge la treburile gospodăreşti, nu s-a golit curtea Căminului Cultural la finalul spectacolului folcloric (cum se întâmplă de obicei în zona rurală), au fost atât de multe surprize din partea unui public de la care nici cei care au urcat pe scenă nu aveau mari pretenţii. Ei bine s-a demonstrat că bârgăunanii îşi preţuiesc tradiţiile şi obiceiurile, le promovează şi consumă folclor, dar asta nu înseamnă că nu merită şi alt ceva, după numeroase manifestări tradiţionale suflul nou adus de organizatori şi-a spus cuvântul.

Talisman a concertat ani la rând la Beclean,însă acolo nu s-a simţit bucuria şi emoţia întâlnită la Bârgău, era o distanţă mai mare între cei de pe scenă şi public, dar asta nu din cauza distanţei fizice, ci din cauza inhibiţiilor.

Şi poate totuşi  nu putem compara situaţiile, altă zonă, alţi oameni, alţi bani, altă distracţie. Un lucru este clar, toată lumea prezentă la concertul de la Prundu Bârgăului s-a distrat, a cântat, s-a exteriorizat şi a ieşit un show de zile mari. Nu a contat sonorizarea şi waţii, nici lipsa jocului de lumini, nici măcar scena destul de micuţă şi poate improprie pentru un asemenea concert, toate ingredientele de care era nevoie pentru ca evenimentul să fie încununat de success nu au ţinut de organizatori, motiv pentru care rezultatul a fost atât de surprinzător.

Toate felicitările pentru Doru Crişan, un tânăr primar, care le-a oferit bârgăuanilor altceva. A fost cadoul perfect, nu numai pentru sărbătoriţii zilei, sau pentru locuitorii comunei, a fost un cadou pentru cei care au vrut să îşi petreacă seara într-un mod mai special. Au existat două variante: Festivalul Romilor sau Talisman, Bistriţa sau Bârgău, fiecare a ales, dar cei care au lipsit de la spectacolul “De Sfântă Mărie la Prundu Bârgăului” nu ştiu ce au pierdut.

Geta Sangeorzan


 

Comentarii

  1. Uuratu spune:

    am citit titlul si cateva randuri la sfarsit…………..hatarati–va ce a fossst……………….saau sunteti pitencatropi si doriti sa iesiti  din anonimat….cu fituiga voastra?