Teste Papanicolau gratuite, din 1 septembrie

Programul Național de Screening  pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin va fi funcțional și la Bistrița. Programul debutează de la 1 septembrie și se va aplica în 10 județe din țară, doar pentru moment, promit oficialii MinisteruluI Sănătății.

Femeile cu vârsta cuprinsă în 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sp efectueze testarea prin metoda de testare Babeș Pananicolau. Potrivit ministrului sănătății Vasile Cepoi, „În partea de vest a țării, au fost deja organizate din punct de vedere tehnic și financiar rețelele de recoltare și de la 1 septembrie acestea vor fi funcționale. Și celelalte regiuni sunt în etapele de finalizare ale acestor rețele. Anul acesta avem în vedere testarea a peste 200.000 de femei care sunt eligibile pentru program. În 5 ani vor fi incluse în programul MS aproximativ 6 milioane de femei. Acest deziderat, însă, depinde de receptivitatea femeilor, motiv pentru care am pregătit campanii locale de informare atât prin media, cât și prin cabinetele medicilor de familie.

Pentru a beneficia de acest test, pacienta se prezintă la medical de familie, pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii. Tot aici se va stabili dacă se poate încadra în program. Femeia va fi direcționată către un centru de recoltare , unde I se vor lua monstră din materialul cellular cervico-vaginal. Proba va fi trimisă la specialiști, iar femeia își va primi răspunsul de la medical de familie.  În acest an, Programul de screening are un buget alocat pentru testare de 66 milioane de lei din fonduri proprii ale Ministerului Sănătății. Programul MS este gratuit și se va desfășura anual, pe o perioadă de 5 ani Programul debutează în 10 județe ale țării- Arad, Bihor, Caraș-Severin, Bistrița- Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj și Timiș.

Join the Conversation

1 Comment

  1. cine e papagalul din poza? …seamana cu un prost medic ginecolog ce stie sa faca doar….cauterizari!

Leave a comment