20/08/2017

Copiii sunt atraşi de olărit!

Măşti, oale, căni, căsuţe, boluri, farfurii chiar şi pahare…toate din lut, este rezultatul unei săptămâni de olărit. Din păcate creaţiile nu sunt suficiente pentru o expoziţie, dar poate la anul …

Vorbim despre creaţiile unor mici artişti, care în perioada vacanţei de vară nu îşi petrec ore întregi în faţa televizorului şi nici în faţa calculatorului, ci în ateliere de creaţie, unde un profesor îi ajută să-şi descopere talentul, sau cel puţin să îşi consume energia exprimându-se plastic.

În fiecare zi, de dimineaţă, până la prânz cei mici şi profesorul îndrumător, Mircea Mocanu, îşi dedică timpul pentru a da viaţa şi utilitate unei materii care fără modelare nu exprimă nimic, lutul.

Deşi acest proiect nu a fost promovat şi a venit doar din dorinţa de a da o şansă şi copiilor care nu urmează cursurile Liceului de Arte Plastice Corneliu Baba să îşi dezvolte creativitatea şi să înveţe prin joacă anumite secrete, se pare că, cel puţin celor care în acest an au aflat de această iniţiativă, le place. Tocmai de aceea toţi copiii care au creat ceva în această săptămână, au promis că vor reveni şi la anul în şcoala de vară organizată la Colegiul Corneliu Baba din Bistriţa. Iar dacă anul viitor vor fi mai mulţi, mai creativi şi mai silitori probabil bistriţenii se vor bucura şi de o expoziţie a micilor artişti.

Sculptorul Mircea Mocanu, după ce s-a gândit bine, a decis ca anul acesta cei mici să aibă parte de o vacanţa de neuitat. Tocmai de aceea s-a organizat şi  i-a chemat pe copii la ateliere. “Ideea a fost că sunt copii care nu sunt la arte, dar şi aceşti copii poate vor să înveţe. Poate prin astfel de acţiuni putem cultiva creativitatea, talentul. Ei bine am zis să facem o şcoală de vară şi am facut acest lucru. Nici un proiect nu iese din prima, dar după această săptămână este cel puţin promiţător.”a declarat Mircea Mocanu.

Încă din prima zi, numărul copiilor care au trecut pragul atelierelor a fost destul de mare, susţine profesorul Mircea Mocanu. Şi acum sunt încă mulţi copii, care preferă  să-şi petreacă dimineţile la atelier, cu mâinile în lutul rece , pe care îl transformă după cum le dictează imaginaţia.“În prima zi au fost şi 16, dar cel puţin vreo 10 pe zi vin, asta în funcţie şi de profesorii disponibili pe perioada vacanţei.” subliniază profesorul Mircea Mocanu, dar micii artişti naivi, sunt cu adevărat încântaţi de toate obiectele pe care reuşesc să le realizeze, ceea ce face ca această acţiune să se dovedească utilă, chiar dacă numărul participanţilor a fost relativ mic. Iar faptul că nu doar copiii s-au arătat entuziasmaţi de şcoala de vară, ci şi părinţii acestora, îi va mobiliza pe cei care pot să se implice în astfel de proiecte să fie mai receptivi.

De exemplu câteva mămici au avut curiozitatea de a modela chiar ele lutul, fie doar pentru a experimenta ceva nou, fie chiar pentru a încerca realizarea unui obiect util în bucatărie, lucru care necesită însă ceva experienţă. Oricum mămicile au participat la atelier cu seriozitate, numindu-l chiar curs, poate cam mult spus, atâta timp cât totul a venit doar ca o variantă sau alternativă pentru copiii care vor să îşi petreacă în acest fel o parte din vacanţă.  Alţi părinţi au recunoscut faptul că cei mici, practic  i-au obligat să-i însoţească la ateliere “şi nu au greşit copii“, spun părinţii, care au fost surprinşi de ce pot realiza copii lor, cu doar puţină îndrumare.