Camera Deputaților și Senatul se reunesc luni pentru citirea hotărârii Curții Constituționale privind referendumul

Camera Deputaților și Senatul se reunesc, astăzi, de la ora 15.00, pentru citirea hotărârii Curții Constituționale privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea președintelui. Este de așteptat ca la ședință parlamentarii să aibă intervenții, una dintre acestea putând fi a senatorului liberal Ioan Ghișe, care a declarat că a pregătit proiecte de hotărâre care vizează ca Parlamentul să decidă valabilitatea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu.

Ghișe ar urma să prezinte aceste propuneri și în partid, la ședința de luni a grupurilor parlamentare ale PNL.

Ioan Ghișe spunea marți, pentru MEDIAFAX, că Parlamentul va stabili, potrivit hotărârii din 6 iulie, “calea de urmat”, aceasta putând fi că președintele este demis cu majoritatea celor prezenți la vot, cvorumul de prezență nefiind obligatoriu.

Ghișe susține că Parlamentul poate decide că este aplicabil articolul 10 din legea referendumului, care spune că demiterea președintelui României se face cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale celor care s-au prezentat la vot, fără a mai exista obligativitatea cvorumului de prezență la vot.

Totuși, președintele PSD, premierul Victor Ponta, declara marți că parlamentarii USL nu vor întârzia și nici nu vor boicota citirea deciziei Curții Constituționale de invalidare a referendumului în plenul celor două Camere și nici nu vor invoca existența cvorumului de plen, deși formal cvorumul este obligatoriu.

Ponta a arătat că a discutat cu Crin Antonescu și au convenit că ar fi o greșeală întârzierea încheierii procedurilor de invalidare a referendumului.

Întrebat dacă ar fi o problemă lipsa cvorumului de plen, Victor Ponta a spus că “strict formal” ar constitui o problemă, dar, din punctul său de vedere, Parlamentul trebuie doar să asiste la citirea deciziei Curții Constituționale, după care decizia se publică în Monitorul Oficial, iar Traian Băsescu revine, ca președinte, la Cotroceni.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, s-a arătat încrezător că la ședința comună vor fi mai mult de 50% plus unu parlamentari prezenți. Potrivit lui Zgonea, toți liderii de grupuri parlamentare au susținut că pentru ziua de luni va exista o mobilizare pentru a fi prezenți majoritatea parlamentarilor la plen.

În condițiile în care o serie de mandate sunt vacante, cvorumul de lucru ar fi de 217 parlamentari.

Curtea Constituțională a tranșat în 21 august problema referendumului, după revenirea asupra unor termene prevăzute anterior – 12 septembrie și 31 august. În această perioadă, discuții controversate au vizat în special listele electorale.

Curtea Constituțională a constatat, în hotărârea adoptată în 21 august, că procedura de organizare a referendumului din 29 iulie a fost respectată, că nu s-a întrunit condiția de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil și a menționat că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu își reia atribuțiile.

Potrivit comunicatului dat publicității de CC, Curtea a confirmat rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central și a constatat că din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au răspuns “DA” la întrebarea “Sunteți de acord cu demiterea Președintelui României?”, iar 943.375 (11.15 %) au răspuns “NU”. Totodată, CC a constatat că la referendum nu au participat cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, pentru ca referendumul să fie valabil în conformitate cu prevederile articolului 5 alineatul (2) din Legea referendumului.

Dacă Parlamentul doar va lua act de hotărârea Curții, documentul se publică în Monitorul Oficial, moment de la care Traian Băsescu urmează să își reia atribuțiile de președinte.

Sursa: www.mediafax.ro

Leave a comment