18/08/2017

Caravana Filmelor TIFF ajunge şi la Bistriţa

Cea de-a patra ediţie a Caravanei Filmelor TIFF 2012/ Operation Kino este în plină desfăşurare.

Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), continuă proiectul Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino, împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul, alături de Reelport, unul dintre principalii actori de pe piaţa digitală de film din Europa. Proiectul este sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene.

A patra ediţie a Caravanei a debutat pe 13 iulie şi se va încheia pe 6 septembrie , cuprinzând nouă destinaţii: Constanţa, Mangalia, Sibiu, Cluj, Iaşi, Braşov, Bistriţa, Oradea, Timişoara. La Bistriţa caravana va ajunge în perioada 31 august – 2 septembrie.

Proiecţiile se vor desfăşura în aer liber, iar accesul publicului va fi gratuit. La Bistriţa, proiecţiile vor avea loc pe pietonalul Liviu Rebreanu.

Printre filmele ce vor fi proiectate în cadrul Caravanei în cele nouă oraşe se numără “Cumplit de fericită/ Happy, happy”, în regia lui Anne Sewitsky, comedie ce a obţinut Marele Premiu Sundance 2011; “Our Grand Despair/ Marea noastră disperare”, producţie turcească nominalizată la Ursul de Aur – Festivalul Internaţional de Film Berlin 2011; “Children of Sarajevo/ Copii din Sarajevo”, film cu care Aida Begic a obţinut Premiul special al juriului, secţiunea Un Certain Regard, Cannes 2012; “Tilt” (dramă romantică în regia lui Victor Chouchkov), filmul pe care Bulgaria l-a înscris la Premiile Oscar 2012, secţiunea cel mai bun film străin.

De asemenea, vor fi proiectate “Gianni şi femeile/ Gianni e le Donne”, o comedie italiană semnată de Gianni di Gregorio, cu Kitty Cepraga în distribuţie, şi “The Best Exotic Marigold Hotel/ Hotelul Marigold”, de John Madden, jurnalul aventurilor amuzante ale unor pensionari britanici, care decid să se retragă la bătrâneţe într-un hotel din exotica Indie, pe care materialele promoţionale îl prezintă ca fiind cel mai opulent şi frumos loc de pe pământ.

Pe lista titlurilor prezentate în cadrul Caravanei se regăsesc şi cele mai recente producţii autohtone, precum “Despre oameni şi melci”, cel mai recent film al lui Tudor Giurgiu, care a deschis oficial TIFF 2012 şi va avea lansarea oficială pe marile ecrane în această toamnă, “Visul lui Adalbert”, o comedie neagră semnată de o Gabriel Achim, sau “Tatăl Fantomă”, în regia lui Lucian Georgescu, cu Marcel Iureş în distribuţie.

În decursul celor trei ediţii ale proiectului Caravana Filmelor TIFF, publicul s-a dovedit foarte receptiv la iniţiativa APFR. Astfel, în 2011, peste 25.000 de spectatori au ales să vizioneze filmele prezentate în Caravană.