În Bistrița-Năsăud, clasa zero poate începe fără probleme majore

Câteva sute de copii de șase ani care încep clasa pregătitoare vor învăța simultan cu elevi de clasele I-IV. Unii dintre ei în spații improvizate în cămine culturale sau grădinițe, iar în unele situații elevii de clasa a IV-a sunt mutați de la o școală la alta pentru a le face loc celor mici.

Cu mai puțin de două săptămâni până la începerea școlii, în majoritatea județelor reprezentanții inspectoratelor școlare încearcă să găsească personal care să predea la clasa zero, în multe dintre județe fiind cadre didactice insuficiente.

Autoritățile se declară totuși optimiste că până în 10 septembrie vor rezolva această problemă, dar și că toate clasele vor fi dotate cu mobilier, în condițiile în care acum în unele județe, deși au fost semnate contractele de achiziție, mobilierul nu a fost livrat în totalitate.

În ceea ce privește județul Bistrița-Năsăud, aici vor funcționa 135 de clase pregătitoare, majoritatea în incinta școlilor, excepție făcând satul Măgura Ilvei, unde clasa zero va fi într-un corp de clădire aparținând grădiniței.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bistrița-Năsăud, Camelia Tabără, a declarat corespondentului MEDIAFAX că în perioada care precede deschiderea anului școlar va permite transferul elevilor dacă acesta va fi solicitat de părinți.

Avem 135 de clase. Practic, etapa de înscriere a fost finalizată în luna mai, într-un sistem de repartizare pe calculator, așa cum se face cu elevii de clasa a VIII-a. Stăm să vedem dacă elevii care s-au înscris sunt efectiv în prima zi de școală, pentru că mai sunt situații de părinți care mai pleacă în străinătate și nu anunță faptul că au retras copiii, sunt părinți care ne semnalează că ar vrea să se mute de la o școală la alta. Deocamdată vrem să vedem exact cum stau lucrurile în prima zi de școală. Din punctul meu de vedere, o dată înscris un elev, după aceea urmează traseul corect referitor la transferul elevilor. Nu cred că poate fi vorba de obligativitatea unor părinți de a școlariza copilul într-un anumit loc dacă între timp s-au mutat sau au apărut alte situații de viață”, a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că, indiferent de aceste situații, vor funcționa 135 de clase.

“Este exclus să avem mai puține clase. Vor fi categoric 135 de clase. Vom avea și copii care vin din străinătate și care pot să ducă la un număr mai mare de copii într-o clasă”, a declarat Tabără.

În ceea ce privește cadrele didactice care vor preda la clasele pregătitoare, Camelia Tabără a spus că acestea există și vor fi pregătite pentru noua formă de învățământ.

Cadre didactice avem sau vom avea fiindcă mai avem o ședință de repartizare a cadrelor didactice în 29 august. Toate cadrele didactice care vor intra la clasa pregătitoare sunt pregătite în trei centre de formare care au început deja activitatea și vor mai fi încă două centre în luna septembrie. Toate cadrele didactice care vor intra la această clasă pregătitoare cu siguranță că vor avea parte de o pregătire specifică”, a afirmat inspectorul școlar general.

Referitor la mobilierul pentru aceste clase, Camelia Tabără a spus că fiecare școală a avut posibilitatea să îl achiziționeze cu bani de la Ministerul Educației.

“Există mobilier susținut de minister. A fost un grafic de achiziționare. Fiecare școală și-a putut achiziționa de unde a dorit. Până în 31 august în școlile din județ trebuie să sosească mobilierul. Școlile nu ne-au semnalat că ar fi probleme din acest punct de vedere. Materialul didactic, de asemenea, sosește”, a declarat Camelia Tabără.

Ea a spus că aceste clase pregătitoare vor funcționa, majoritatea, în școli, excepție făcând satul Măgura Ilvei, unde clasa pregătitoare va funcționa la grădiniță.

Ministerul a lăsat posibilitatea ca, acolo unde nu e un spațiu potrivit, unde nu sunt condițiile cele mai bune în școală și e spațiu limitat, clasa pregătitoare să poată funcționa și în incinta unei grădinițe. Noi avem o situație de acest gen în Măgura Ilvei”, a declarat Tabără.

În județul Bistrița-Năsăud au fost aprobate pentru anul școlar 2012-2013 un număr de 138 clase pregătitoare, cu un efectiv de 2.497 preșcolari, dar s-au înscris, în final, 2.053 de copii care vor învăța în 135 de clase.

Sursa foto: www.rtv.net

Leave a comment