Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cât de cald va fi și când va ploua

Meteorologii arată că în perioada 29 august-11 septembrie sunt prognozate temperaturi maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Estimarea meteorologilor este realizată în baza datelor Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading.

BANAT

Astfel, în Banat temperatura aerului va fi în creștere treptată până spre sfârșitul lunii, astfel încât maximele termice vor ajunge, în medie, la 32-34 de grade. Apoi vremea se va răci ușor, regimul termic devenind normal pentru această perioadă din an. Ploile își vor face apariția după data de 31 august și vor fi slabe, exceptând perioada 2-5 septembrie când vor fi posibile, pe arii restrânse, cantități mai importante de apă.

CRIȘANA

În Crișana vremea se va încălzi simțitor în ultimele zile ale lunii, dar valorile termice maxime nu vor mai depăși, în medie, 31-32 de grade. Între 1 și 4 septembrie, temperaturile vor fi în scădere, mai pronunțată la valorile maxime, apoi nu vor mai avea variații semnificative. În prima săptămână din septembrie va ploua, dar cantitățile de apă vor fi, în general, slabe.

TRANSILVANIA

În Transilvania, intervalul debutează cu o vreme răcoroasă, mai ales în cursul nopților, dar, până spre sfârșitul lunii, se va încălzi din nou, iar cele mai ridicate maxime se vor apropia de 30 de grade. Treptat, în prima de decadă a lunii septembrie, valorile termice se vor încadra într-un regim normal pentru această perioadă. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în perioada 2-7 septembrie, dar cantitățile mai importante vor fi doar pe arii restrânse.

MARAMUREȘ

În Maramureș, vremea va fi răcoroasă în primele zile, dar valorile termice vor crește destul de rapid, astfel încât luna septembrie va debuta cu un regim termic normal. Apoi, maximele vor fi în scădere ușoară și treptată, iar la sfârșitul intervalului se vor situa, în medie, în jurul a 26 de grade. Ploile își vor face apariția la începutul lui septembrie, dar vor fi pe arii mai extinse între 3 și 6 septembrie, când există posibilitatea acumulării, izolat, a unor cantități mai importante de apă.

MOLDOVA

În Moldovova, valorile termice se vor menține ușor sub normele climatologice ale perioadei, deși o ușoară creștere se va produce, atât la minime cât și la maxime, în primele zile ale intervalului. Cele mai ridicate temperaturi maxime se vor înregistra în 1 și 2 septembrie, când și temperaturile minime vor depăși, în medie, valoarea de 14 grade. Primele zile vor fi lipsite de precipitații, apoi va ploua în general slab, cu probabilitate mai mare în perioada 1-7 septembrie.

DOBROGEA

În Dobrogea, vremea se va încălzi în primele zile ale intervalului, maximele termice urmând să ajungă, până la sfârșitul lunii, la valori medii de 26-28 de grade. Apoi nu vor fi variații importante ale temperaturii, menținându-se un regim termic normal pentru începutul lunii septembrie. Probabilitatea de ploaie va fi foarte redusă în prima jumătate din interval, apoi sunt de așteptat ploi slabe și pe arii restrânse.

MUNTENIA

În Muntenia, temperaturile se vor situa, în general, în limite normale pentru această perioadă a anului, variațiile fiind neimportante (o ușoară încălzire în primele zile și o ușoară răcire la jumătatea intervalului). Meteorologii menționează că maximele cele mai ridicate vor mai depăși doar izolat 30-32 de grade. Va ploua slab și pe arii restrânse, cu probabilitate mai mare în perioada 3-7 septembrie.

OLTENIA

În Oltenia, vremea se va încălzi treptat până la sfârșitul lunii, mai importantă fiind creșterea valorilor minime ale temperaturii aerului. În primele zile ale lui septembrie există probabilitatea unei ușoare răciri, apoi vremea se va situa în limitele termice normale ale perioadei. Ploile vor fi slabe și pe arii restrânse și vor cădea, cel mai probabil, la jumătatea intervalului de prognoză.

LA MUNTE

La munte, vremea va fi, în general, răcoroasă, temperaturile maxime urmând să se situeze, în medie, sub 20 de grade, iar minimele să nu depășească o medie de 10 grade. Cea mai caldă perioadă va fi între 1 și 4 septembrie. Ploi mai importante cantitativ, deși nu pe arii extinse, sunt de așteptate între 1 și 6 septembrie.

Leave a comment