20/08/2017

O parte din elevii bistriţeni vor învăţa în noul an şcolar în şcoli fără apă şi sisteme de canalizare

Un număr de 170 de şcoli din Bistriţa-Năsăud riscă să înceapă anul şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, aşa cum s-a întâmplat şi în 2011, întrucât nu au existat fonduri pentru racordarea lor la apă şi canalizare, principalele cauze pentru care nu au primit până acum autorizaţii de la Direcţia de Sănătate Publică.

Inspectorul general-adjunct Mihai Mureşan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud a declarat corespondentului MEDIAFAX că în privinţa autorizării sanitare a şcolilor situaţia este identică faţă de anul trecut.

“Nu s-a schimbat nimic până în acest moment. Un număr de 20 de şcoli au fost incluse, în 2008, într-un program de racordare la reţeaua de apă şi canalizare şi de amenajare de grupuri sanitare, dar programul nu a fost continuat fiindcă nu au existat bani. Aceste şcoli nu vor primi nici anul acesta autorizaţie. Mai avem grădiniţe care funcţionează în case particulare în condiţii foarte bune, de altfel, dar care nu pot fi autorizate din cauza faptului că sunt găzduite de locuinţe private. Mai avem, totodată, cel puţin cinci şcoli care au intrat în reabilitare, dar nu au mai fost bani pentru finalizarea lucrărilor. Nici acolo nu poate fi vorba de autorizarea lor sanitară”, a declarat Mihai Mureşan.

Potrivit DSP Bistriţa-Năsăud, în 2011, din totalul de 393 unităţi şcolare aflate în evidenţă, 170 funcţionau fără autorizaţie sanitară, care nu le-a fost acordată din lipsa apei potabile în unitate, a sistemelor de încălzire necorespunzătoare. Alte 223 de unităţi erau autorizate sanitar.

Potrivit lui Mihai Mureşan, în perioada următoare, o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii, ai ISJ şi ai DSP va face verificări în teren şi va discuta cu primarii despre posibilitatea efectuării unor lucrări în urma cărora să fie autorizate şi alte şcoli.