Anchetă a Poliției după distrugerea a zeci de cruci din cimitirul municipal

Polițiștii bistrițeni au început o anchetă, după ce 29 de cruci din cimitirul municipal al orașului, situat pe strada Tărpiului, au fost găsite, duminică dimineață, rupte sau distruse, iar alte 12 au fost deteriorate, dar săptămâna trecută, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, Crina Sârb, a declarat corespondentului MEDIAFAX că duminică dimineață, după ora 8.00, un bărbat din Bistrița a apelat Serviciul de Urgență 112, pentru a sesiza faptul că în cimitirul municipal de pe strada Tărpiului mai multe cruci sunt căzute și distruse.

“Polițiștii care au ajuns imediat la fața locului au constatat că sunt deteriorate 29 de cruci, din care 17 prezintă urme de distrugere, celelalte fiind căzute la pământ. Se fac cercetări în vederea stabilirii cercului de suspecți și a împrejurărilor în care s-au comis faptele. Polițiștii au folosit și câinele de urmă”, a declarat Crina Sârb.

Ea a spus că, săptămâna trecută, alte 12 cruci au fost distruse în același fel.

“Alte 12 cruci au fost distruse săptămâna trecută, dar, din păcate, nu am reușit să găsim făptașii”, a declarat Crina Sârb.

Potrivit sursei citate, polițiștii îi caută pe vinovați pentru a-i cerceta pentru distrugere.

“Vorbim despre distrugere, nu de profanare de morminte. Așa am încadrat noi fapta întrucât ne-am dat seama la fața locului că autorii au trecut pe aleile dintre morminte, au dat cu piciorul și au lovit crucile care au căzut la pământ. Considerăm profanare atunci când se fac și înscrisuri sau alte lucruri care ar putea necinsti un mormânt”, a afirmat Sârb.

În cazul în care Poliția va găsi făptașii, le va întocmi dosar penal pentru distrugere, sancțiunea fiind închisoarea de la o lună la trei ani sau amendă.

Printre crucile care au fost distruse a fost și cea a familiei Baba care a investit 4.500 de lei numai în placa de marmură neagră pe care scria numele celui decedat și al soției acestuia, încă în viață.

“Am dat 4.500 de lei numai pe piatra funerară. Acum e ruptă, la pământ. Nu știu cine ne va despăgubi”, a declarat Eugenia Baba.

Cimitirul municipal de pe strada Tărpiului este administrat de Primăria Bistrița care poate fi trasă la răspundere pentru că nu a asigurat paza doar dacă familiile celor decedați se vor constitui parte civilă într-un proces.

Sursa foto: www.rgnpress.ro

Leave a comment