Dumitru Roșu, administrator al firmei Roșu Tour: Nu am închiriat autocarul nimănui

Unul dintre administratorii firmei Roșu Tour Bistrița, Dumitru Roșu, al cărei autocar a fost implicat în accidentul din Franța, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că autocarul făcea o cursă de linie între Spania și România, nu fusese închiriat nimănui, iar mașina nu avea probleme tehnice.

Fratele lui Dumitru Roșu, Corneliu, și el administrator al firmei Roșu Tour Bistrița, declara, duminică, Poliției, că autocarul respectiv fusese închiriat unei agenții din Suceava.

Luni, Dumitru Roșu a declarat corespondentului MEDIAFAX că autocarul făcea o crusă de linie și nu fusese închiriat niciunei firme.

“Nu am închiriat autocarul nimănui. Făcea o cursă de linie regulată, deci a fost totul în regulă. A fost necazul ce s-a întâmplat acolo. Nu știm ce s-a putut întâmpla. A putut fi ceva pe autobandă sau ceva, deci încă nu știm. Consulul nostru general de la Marsilia a declarat că, din punct de vedere tehnic, tot ce au constatat francezii a fost în regulă. Deci asta au constatat”, a declarat Dumitru Roșu.

Întrebat dacă a închiriat autocarul unei firme din Suceava, Dumitru Roșu a spus: “Nu, nu am închiriat nimic”.

“Întâmplător clienții sunt majoritatea din Suceava și din cauza aceasta s-a speculat. Pe linie regulată pot fi clienții de oriunde, din București, din Cluj, de oriunde. Asta a fost. Majoritatea erau din Suceava. Nu știu dacă sunt și din Bistrița”, a spus Roșu.

El a afirmat că la volan era un șofer al firmei Roșu Tour Bistrița, dar cu care nu a putut lua legătura, acesta fiind internat în spital.

“Era un șofer al Roșu Tour din moment ce era autocarul firmei noastre. Nu am putut vorbi cu el. E în spital”, a spus Dumitru Roșu.

Referitor la licențe de transport și alte acte, Roșu a declarat: “Totul e în regulă, absolut tot numai că a fost necazul acesta cu roata”.

Luni, la sediul firmei Roșu Tour din Bistrița erau reprezentanți ai mai multor instituții ale statului care făceau verificări. O mașină a Gărzii Financiare era parcată în fața sediului firmei, iar mai mulți angajați ai companiei ofereau reprezentanților Gărzii diverse acte.

Polițiștii anunțau că vor face verificări, luni, la sediul firmei Roșu Tour din Bistrița, proprietara autocarului implicat în accidentul din Franța, fiind vizat contractul în baza căruia mașina a fost închiriată agenției de turism din Suceava

Duminică, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud, comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, declara corespondentului MEDIAFAX că a stat de vorbă la telefon cu unul dintre administratorii firmei, Corneliu Roșu, care se afla în drum spre casă din Germania.

“Mi-a spus că e pe drum și că luni dimineață ne va pune la dispoziție toate actele în baza cărora a fost închiriat autocarul agenției din Suceava. Vom verifica legalitatea actelor, în ce bază a fost închiriată mașina, cine e partea responsabilă. Trebuie să vedem contractul. Nu putem vorbi de o anchetă în acest moment. Facem verificări. Doar dacă suntem solicitați de Poliția franceză, pe baza datelor pe care le are de la locul accidentului, vom face o anchetă. Deocamdată, ne rezumăm la verificări”, spunea Ioan Ovidiu Mureșan.

El declara că, din conversația telefonică pe care a purtat-o cu Corneliu Roșu, acesta i-a spus că unul dintre șoferii autocarului era al firmei Roșu Tour, iar ceilalți doi ai agenției de turism din Suceava.

“Mi-a spus că a explodat un cauciuc de pe față și că aceasta a fost cauza accidentului. Mai multe nu știa nici el. Venea din Germania. Toate informațiile mi le-a furnizat prin telefon, din ce aflase și el”, spunea Mureșan.

Întrebat dacă firma Roșu Tour a avut vreodată probleme legate de starea tehnică a mașinilor, Mureșan spunea: “De starea tehnică, nu știu să fi avut. Probleme a mai avut din punct de vedere economic, dar nu mai mari ca alte firme”.

De asemenea, MAE informa, duminică, la solicitarea MEDIAFAX că autocarul care transporta cetățeni români implicat în accidentul din Franța aparținea unei firme din Bistrița și fusese închiriat unei firme din Suceava, deplasându-se din direcția Madrid spre România.

Contactat telefonic, șeful Registrului Auto Român Bistrița (RAR), Liviu Marica, declara corespondentului MEDIAFAX că de trei luni de când conduce instituția, nu a verificat mașinile companiei.

“Nu au venit pentru inspecția tehnică periodică pe la RAR de când sunt eu director, dar acest lucru nu spune nimic. Poate au făcut-o înainte, aceasta e valabilă șase luni. E la fel de posibil să o fi făcut în altă parte, la service-uri autorizate. Nicio firmă de transport internațional nu își permite să circule cu cauciucuri uzate. În străinătate, amenzile sunt foarte mari”, spunea Marica.

Accidentul a avut loc la ora 9.30 (10.30, ora României) pe autostrada A8, pe sensul Nisa – Aix-en-Provence, în apropierea localității Vidauban.

Un copil a decedat, 12 persoane sunt în stare gravă, 30 de persoane sunt internate cu leziuni care nu pun viața în pericol, iar 7 persoane nu au necesitat intervenții medicale, în urma accidentului în care a fost implicat un autocar românesc în Franța, anunța, duminică, premierul Victor Ponta.

“Este vorba despre un autocar care efectua o cursă de linie, o cursă obișnuită, cu cetățeni români care veneau din Spania și se îndreptau către România. Nu e vorba, cel puțin din datele pe care noi le avem, de ceea ce s-a comunicat inițial, de un grup de copii. Era vorba de părinți, unii dintre ei însoțiți de copii”, spunea Ponta.

El afirma că în afara anchetei demarate de autoritățile franceze, autoritățile române vor analiza împrejurările și condițiile tehnice care au dus la producerea accidentului.

“Ministrul de Interne m-a informat despre faptul că, de azi, au început verificările referitoare la respectarea condițiilor legale în care s-a efectuat acest transport de persoane, firmele care au fost implicate, evident respectarea condițiilor tehnice, și, în colaborare cu autoritățile din Franța, urmează să stabilim în cel mai scurt timp ce a stat la baza prodeucerii acestui accident, eventuale vinovății, și mai ales măsuri de luat imediat pentru a se evita pe cât posibil asemenea incidente în viitor”, a mai spunea premierul.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că șase dintre victimele accidentului din Franța au fost externate, dar 12 persoane rămân încă în stare gravă.

Și MAE a anunțat, printr-un comunicat, că, în acest moment, Consulatul General al României la Marsilia este în legătură cu reprezentanții firmei transportatoare și, împreună cu autoritățile locale, fac demersuri pentru repatrierea cetățenilor români implicați în accident, care au fost externați, respectiv 6 persoane până în prezent.

http://www.varmatin.com/brignoles/accident-de-bus-sur-la8-un-nourrisson-tue-30-blesses-graves-videos.966488.html

Leave a comment