FOTO: Joc și voie bună la Zilele comunei Monor

La finele acestei săptămâni, localitatea Monor a fost o atracție pentru cei care s-au născut pe Valea Șieului, indiferent dacă locuiesc în această zonă a județului sau sunt plecați de aici.

A opta ediție a Zilelor comunei Monor a cuprins evenimente și activități, pentru toate vârstele și pentru toate gusturile. Fiii satului s-au întâlnit sâmbătă, în jurul amiezii, în fața Primăriei Monor, cu oficialitățile locale și apoi au vizitat unele obiective de pe raza comunei. Acest eveniment este cu adevărat o punte între generații, cu o vechime de peste 4o de ani.

Pentru monoreni și cei din comunele înconjurătoare era o tradiție, ca o dată în an, de obicei în toamnă, să se întâlnească în centrul Monorului la un târg, care se încheia cu joc și voie bună. Acest obicei a fost uitat în lada de zestre a bătrânilor, dar administrația locală, de opt ani de zile a reînviat într-un oarecare mod această tradiție, care are acum o mai mare încărcătură culturală, dar același efect, îi aduce pe oameni împreună.

Sute de persoane au sărbătorit alături de monoreni Zilele Comunei, aceștia fiind atrași de momentele organizate de administrația locală.Sâmbătă, de exemplu, tineretul și veteranii au găsit un numitor comun prin care să comunice mai ușor, sportul.

Fotbaliștii legitimați la Atletico Monor, au împărțit terenul de fotbal inaugurat de curând cu veteranii din sat, care s-au încumetat să mai alerge și să bată mingea. Rezultatul a fost cel scontat, toți s-au distrat, inclusiv cei din tribune, care îi încurajau și pe tineri, și pe cei cu părul alb, dar mai ales pe Ioan Cira, primarul comunei, care cu tact și inteligență a decis jocul stând în poartă.

Scorul nu contează, dar meciul demonstrativ, i-a adus după aceea pe toți sportivii din teren la aceeași masă, s-au oapătat și și-au potolit setea cu o bere rece împărtășindu-și unii altora cele mai frumoase impresii. Seara a continuat în această manieră, deoarece fiii satului și-au dat întâlnire în Căminul Cultural din centrul satului unde au petrecut până în zori cu muzică bună și preparate tradiționale.

Ziua de duminică a început după cum era normal cu cele sfinte, zeci de creștini au participat la liturghia oficiată de un sobor de preoți, în funte cu Alexandru Vidican, protopopul de Bistrița. Abia de la orele 14:00 centrul comunei a prins o altă culoare, fiind organizată parada portului popular, presărată cu mici surprize atât din partea primarului Ioan Cira, cât și din partea unor invitați, dar totodată și prieteni.

Cel puțin 6 ansambluri vor evolua pe scenă, cărora li se alătură și soliști de muzică populară, atât din județ, cât și din tară. Evenimentul de ieri a fost dedicat în special membrilor ansamblului Baltagul, o emblemă a Monorului, care împlinește 50 de ani de activitate culturală.

Leave a comment