17, 5% din copiii din România termină cel mult opt clase

Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie (FRCCF) a organizat joi, 6 septembrie 2012, o conferință de presă, în cadrul căreia s-a lansat campania de informare și conștientizare din cadrul proiectului „Vreau să termin școala și eu!”.

La eveniment au participat o serie de invitați care au vorbit despre rolul educației în viața unei persoane, precum și despre efectele pe termen lung ale abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii. Participanții, care au atras atenția asupra gravității fenomenului de abandon școlar, au fost Voichița Bondor – inspector serviciul Protecția copilului, familiei și dezvoltare comunitară; Amalia Gurzău – inspector educație permanentă Inspectoratul Școlar Județean Cluj; Daniel Lupean – Director General Reset Media și Mihai Roșca – director executiv FRCCF.

„Aproximativ 20% dintre copiii din România termină cel mult opt clase. Noi, FRCCF, ne-am concentrat pe activități de prevenție a abandonului și eșecului școlar, considerând că este momentul de intervenție și de suport acordat copiilor din medii defavorizate, cu rezultate școlare modeste, și familiilor lor. Contribuim prin aceasta la respectarea dreptului copiilor la educație, dar și la creșterea șanselor lor de bunăstare, noi sperând că o educație mai bună le sporește șansele de a deveni ca adulți, mai bine plătiți la locul de muncă. Astfel, ei și familiile lor vor deveni independenți de serviciile sociale.” a precizat Mihai Roșca, director executiv FRCCF.

Și autoritățile locale se implică în reducerea abandonului școlar. „Serviciul de Protecție a Copilului a primit numeroase sesizări legate de absenteism și abandon școlar în anul 2011-2012, iar pentru prevenirea și soluționarea acestuia colaborează cu instituții școlare, ONG-uri, familie și copii.” a declarat Voichița Bondor, inspector serviciul Protecția copilului, familiei și dezvoltare comunitară.

În campania care se va derula până pe 30 septembrie se vor distribui 32 000 de pliante, 2 000 de afișe și 400 de broșuri în rândul părinților, copiilor, cadrelor didactice și personalului din administrațiile publice locale din 20 de orașe și 120 de comune din nouă județe: Cluj, Bihor, Timiș, Arad, Hunedoara, Alba, Maramureș, Satu Mare, Bistrița. Iar mesajul „Viața are culoare! Lumea nu este desenată în alb și negru. Lasă-ți copiii să o descopere!” va ajunge, adăugând campania din mediul online, la 1 300 000 de persoane care vor înțelege impactul negativ a abandonului școlar, pe termen lung, asupra familiei și societății.

Proiectul derulat de FRCCF are drept scop prevenirea abandonului școlar și menținerea în școală a 400 de copii din clasele I ! VIII. Acesta este cofinanțat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și se desfășoară în patru județe: Alba, Bihor, Cluj și Satu Mare, unde FRCCF are șapte centre comunitare. Proiectul se va încheia la data de 30 septembrie 2012, iar valoarea totală a acestuia este de 8.960.018 de lei. Partenerii proiectului sunt Inspectoratele Școlare Județene Alba, Cluj, Bihor, Satu Mare și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș- Bolyai.

FRCCF este o organizație neguvernamentală care își desfășoară activitatea în domeniul protecției drepturilor copilului din 1997 și are ca misiune sprijinirea copiilor vulnerabili și marginalizați, pentru ca aceștia să crească într-un mediu familial protector, să beneficieze de educație și de serviciile medicale de care au nevoie.

Leave a comment