Poetul Ioan Es. Pop premiat la Runcu Salvei pentru promovarea satului românesc

Asociația Culturală Eikon în colaborare cu Primăria comunei Runcu Salvei (Primar Anchidim Pavelea) și S.C. Miron Construct S.R.L. Beclean (Administrator Petru Miron) acordă Premiul „Spirit, Tradiție, Cultură” pentru promovarea satului românesc lui Ioan Es. Pop care, cu forță și autenticitate, surprinde în poezia sa filonul tragic al satului maramureșean.

Ajuns la ediția a II-a, premiul va fi înmânat poetului de către prozatorul Alexandru Vlad (cel care a fost distins anul trecut cu același premiu), sâmbătă, 8 septembrie 2012, începând cu ora 12.00, în Runcu Salvei, cu ocazia sărbătorilor culturale ale comunei.

Juriul este format din Alexandru Vlad, cunoscut prozator clujean (președintele juriului); Vasile Dâncu, țăran autodidact și scriitor, Vasile George Dâncu, editor și scriitor; Vasile Sebastian Dâncu, eseist, sociolog și profesor universitar; Vasile Mititean, țăran autodidact, cititor și critic literar; Anchidim Pavelea, primar al comunei Runcu Salvei; Ioan Pintea, preot și scriitor și Grigore Pop, țăran autodidact și scriitor. Membrii juriului de anul acesta, cu excepția lui Alexandru Vlad, sunt intelectuali locali ai comunei Runcu Salvei sau originari din această localitate, rămânând ca să se adauge acestui colectiv cei care sunt onorați cu respectivul premiu.

Cel căruia i se acordă premiul va deveni în anul următor președinte al juriului.

Și la această ediție, ca și în anul precedent, premiul a fost susținut de către S.C. Miron Construct S.R.L. Beclean, administrator ! Petru Miron, fiu al Runcului. Premiul se va acorda anual, în cadrul „Zilelor Culturale ale Comunei Runcu Salvei”, unui om de cultură care prin opera sa a valorificat spiritul satului românesc.

Tot în cadrul acestei sărbători culturale vor avea loc:

– dezvelirea bustului Ioan S. Pavelea, vestit dascăl al acestor locuri;

– lansările de carte: Patimile vieții. Cozmenii de Vasile Cozmi (Editura Oscar Print), prezintă: poetul Vasile Dâncu; 50. Poeme alese de Ioan Pintea (Editura Eikon) și Poveștile, viața și moartea. 50 de texte pentru 50 de ani de Vasile Sebastian Dâncu (Editura Eikon), prezintă: profesor Nicolae Bosbiciu. (Cărțile lansate aparțin unor autori ce sunt fii ai satului Runc);

– susținerea unui recital de către Nucu Pandrea, celebru artist și cântăreț din frunză;

– spectacolul folcloric cu participarea unor cunoscuți artiști din județul Bistrița-Năsăud.

„Zilele Culturale ale Comunei Runcu Salvei” sunt organizate de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, precum și de către Primăria și Consiliul Local Runcu Salvei.

Ioan Es. Pop (n. 27 martie 1958, Vărai, județul Maramureș) este poet și publicist român. A absolvit în 1993 Facultatea de Filologie, secția limba și literatura română – limba și literatura engleză a Universității din Baia Mare. Ca student activează în cenaclul „Nord” al revistei studențești omonime, fiind, între 1981-1983, și redactorul-șef al acestei publicații. Din 1987 participă sporadic la ședințele cenaclului „Universitas” din București, condus de criticul și profesorul Mircea Martin. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent este redactor la Editura Paralela 45, filiala București.

În 1994 debutează editorial cu volumul de poeme „Ieudul fără ieșire”. Colaborează cu poezii la: „Luceafărul”, „Nouăzeci”, „Tribuna”, „Astra”, „Transilvania”, „Contemporanul”, „Vatra”, „România literară”, „Contrapunct”, „Convorbiri literare” ș.a.

A publicat grupaje de poezie în „Revista Iberorrománica” (Madrid), „Asheville Poetry Review” (SUA) și în reviste literare din Irak, Iugoslavia și Suedia.

A publicat următoarele volume:

„Ieudul fără ieșire”, Ed. Cartea Românească, 1994; ediția a doua, Ed. Ninpress / Charmides, 2009

„Porcec”, Ed. Cartea Românească, 1996

„Pantelimon 113 bis”, Ed. Cartea Românească, 1999

„Podul”, antologie, Cartea Românească, 2000

„Rugăciunea de antracit / The Anthracite Prayer”, antologie bilingvă, Ed. Dacia, 2002

„Petrecere de pietoni”, Ed. Paralela 45, 2003

„Confort 2 îmbunătățit” (împreună cu Lucian Vasilescu), Ed. Publicațiilor pentru Străinătate, 2004

„Lumile livide / The Livid Worlds”, antologie bilingvă, Ed. Institutul Cultural Român, 2004

„Și cei din urmă vor fi cei din urmă”, volum bibliofil, 2007

„No Exit”, antologie, Ed. Corint, 2007

„O căruță încărcată cu nimic” (împreună cu Peter Srager, Robert Șerban), ediție bilingvă, Ed. Brumar, 2008

„Unelte de dormit”, Ed. Cartea Românească, 2011

 

A obținut următoarele premii și distincții:

– premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994)

– premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1994)

– premiul de debut al revistei „Poesis” (1994)

– premiul Festivalului Național de Poezie de la Sighetu-Marmației (1994)

– premiul Primăriei municipiului București pentru cel mai bun volum din colecția „Poeții orașului București” (1996), Marele Premiu acordat de Ministerul Culturii și Cultelor Festivalului Internațional de Poezie „Nichita Stănescu”

– Premiul Academiei Române pentru poezie, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1999

– Premiul ASPRO, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 2003

– Ordinul Meritul Cultural în grad de ofițer, 2004.

Leave a comment