Categories
Bistrita News Vreme

Prognoza meteo pentru două săptămâni. Ce temperaturi vor fi și cât va ploua până pe 24 septembrie

Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor ce se vor produce în intervalul 11-24 septembrie, în fiecare regiune a țării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

După primele două zile mai calde ale perioadei de prognoză, temperatura aerului va marca o scădere accentuată. În intervalul 12-14 septembrie, temperaturile maxime vor scădea, în medie, de la valori de 29 grade C până la 19oC, iar media temperaturilor minime va scădea de la aproximativ 15 grade C până la 12 grade C. După data de 14 septembrie maximele termice vor crește ușor și treptat, atingând 26…27 grade C în jurul datei de 21 septembrie, apoi se vor menține în jurul acestei valori până la sfârșitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea de precipitații va fi mai mare între 13 și 15 septembrie, după care ploi slabe se vor mai semnala în jurul datelor de 20 și 24 septembrie.

CRIȘANA

Vremea se va menține mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată în primele zile ale intervalului, dar se va răci accentuat pe 13 și 14 septembrie, când media maximelor termice va scădea cu până la 10 grade C. Ulterior va avea loc o încălzire ușoară și treptată, astfel încât în intervalul 14-24 septembrie temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 25 grade C, iar cele minime vor fi de aproximativ 12 grade C.

Va ploua local între 13 și 15 septembrie, iar pe arii mai restrânse și slab cantitativ și în intervalul 20 – 24 septembrie.

TRANSILVANIA

În intervalul 11-13 septembrie temperatura aerului se va menține constant mai ridicată decât mediile multianuale ale perioadei, cu maxime de aproximativ 26 grade C și minime de 10…11 grade C. Între 14 și 16 septembrie media temperaturilor maxime va scădea cu circa 5oC, apoi vremea se va încălzi ușor și treptat până pe 20 septembrie. Între 20 și 24 septembrie maximele se vor menține în jurul unei valori medii de 24…25 grade C, iar minimele vor fi de circa 9….10 grade C.

Ploile vor fi puține și, în general, slabe cantiativ, exceptând data de 15 septembrie, când probabilitatea pentru averse va fi mai mare.

MARAMUREȘ

Regimul termic diurn va marca o scădere accentuată pe 13 și 14 septembrie, când media temperaturilor maxime va scădea de la 28 grade C la aproximativ 21 grade C, valoare în jurul căreia se va menține până pe 17 septembrie. Ulterior vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta, iar după 19-20 septembrie, până la sfârșitul perioadei de prognoză, se vor atinge din nou valori medii de 24…25 grade C.

Probabilitatea de ploaie va fi mai semnificativă în intervalul 13-15 septembrie și, din nou, după 20-22 septembrie, dar precipitațiile nu vor fi abundente.

MOLDOVA

Vremea se va menține în general normală din punct de vedere termic în cea mai mare parte a intervalului. Cele mai ridicate maxime se vor înregistra în primele zile, situându-se în jurul a 26 de grade, iar cele mai mici minime vor fi între 17 și 20 de grade, coborând, în medie, până spre 10…11 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor este mai ridicată între 15 și 17 septembrie, mai ales pentru jumătatea de sud a regiunii.

DOBROGEA

Până în jurul datei de 15 septembrie, temperatura aerului va crește ușor, astfel încât valorile maxime se vor situa în jurul a 26 de grade, iar minimele vor fi, în medie, de peste 16 grade. Apoi vremea se va răci treptat, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru această perioadă.

Este posibil să plouă, în general slab, între 15 și 17 septembrie.

MUNTENIA

Vremea se va încălzi ușor în primele zile, când maximele termice se vor situa, în medie, în jurul a 28 de grade, iar minimele vor depăși 14 grade. Va urma o scădere a temperaturilor, mai accentuată la valorile minime. Spre sfârșitul intervalului, regimul termic va fi normal pentru a doua parte a lunii septembrie.

Sunt de așteptat ploi de scută durată între 15 și 17 septembrie, iar în rest probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă.

OLTENIA

Vremea se va menține în general caldă, chiar dacă maximele termice vor fi în scădere ușoară între 14 și 17 septembrie. De altfel, aceasta va fi perioada în care își vor face apariția ploile, care vor avea mai ales caracter de aversă și vor fi mai frecvente în partea de nord a regiunii.

În a doua parte a intervalului, temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul a 26 de grade, iar probabilitatea de ploaie va fi foarte scăzută.

LA MUNTE

În primele zile ale intervalului nu vor fi variații ale temperaturii aerului, apoi vremea se va răci, valorile termice minime urmănd să coboare spre o medie de 4 grade. Răcirea va fi asociată creșterii instabilității atmosferice, astfel încât între 14 și 17 septembrie vor fi ploi, mai ales cu caracter de aversă. Cantități mai importante de apă, deși nu pe arii extinse, sunt posibile în Munții Banatului, în Carpații Meridionali și cei de Curbură.

Leave a Reply