25/09/2017

Prognoza meteo pentru două săptămâni. Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua până pe 24 septembrie

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 11-24 septembrie, în fiecare regiune a ţării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

După primele două zile mai calde ale perioadei de prognoză, temperatura aerului va marca o scădere accentuată. În intervalul 12-14 septembrie, temperaturile maxime vor scădea, în medie, de la valori de 29 grade C până la 19oC, iar media temperaturilor minime va scădea de la aproximativ 15 grade C până la 12 grade C. După data de 14 septembrie maximele termice vor creşte uşor şi treptat, atingând 26…27 grade C în jurul datei de 21 septembrie, apoi se vor menţine în jurul acestei valori până la sfârşitul intervalului de prognoză.

Probabilitatea de precipitaţii va fi mai mare între 13 şi 15 septembrie, după care ploi slabe se vor mai semnala în jurul datelor de 20 şi 24 septembrie.

CRIŞANA

Vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit pentru această dată în primele zile ale intervalului, dar se va răci accentuat pe 13 şi 14 septembrie, când media maximelor termice va scădea cu până la 10 grade C. Ulterior va avea loc o încălzire uşoară şi treptată, astfel încât în intervalul 14-24 septembrie temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 25 grade C, iar cele minime vor fi de aproximativ 12 grade C.

Va ploua local între 13 şi 15 septembrie, iar pe arii mai restrânse şi slab cantitativ şi în intervalul 20 – 24 septembrie.

TRANSILVANIA

În intervalul 11-13 septembrie temperatura aerului se va menţine constant mai ridicată decât mediile multianuale ale perioadei, cu maxime de aproximativ 26 grade C şi minime de 10…11 grade C. Între 14 şi 16 septembrie media temperaturilor maxime va scădea cu circa 5oC, apoi vremea se va încălzi uşor şi treptat până pe 20 septembrie. Între 20 şi 24 septembrie maximele se vor menţine în jurul unei valori medii de 24…25 grade C, iar minimele vor fi de circa 9….10 grade C.

Ploile vor fi puţine şi, în general, slabe cantiativ, exceptând data de 15 septembrie, când probabilitatea pentru averse va fi mai mare.

MARAMUREŞ

Regimul termic diurn va marca o scădere accentuată pe 13 şi 14 septembrie, când media temperaturilor maxime va scădea de la 28 grade C la aproximativ 21 grade C, valoare în jurul căreia se va menţine până pe 17 septembrie. Ulterior vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta, iar după 19-20 septembrie, până la sfârşitul perioadei de prognoză, se vor atinge din nou valori medii de 24…25 grade C.

Probabilitatea de ploaie va fi mai semnificativă în intervalul 13-15 septembrie şi, din nou, după 20-22 septembrie, dar precipitaţiile nu vor fi abundente.

MOLDOVA

Vremea se va menţine în general normală din punct de vedere termic în cea mai mare parte a intervalului. Cele mai ridicate maxime se vor înregistra în primele zile, situându-se în jurul a 26 de grade, iar cele mai mici minime vor fi între 17 şi 20 de grade, coborând, în medie, până spre 10…11 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor este mai ridicată între 15 şi 17 septembrie, mai ales pentru jumătatea de sud a regiunii.

DOBROGEA

Până în jurul datei de 15 septembrie, temperatura aerului va creşte uşor, astfel încât valorile maxime se vor situa în jurul a 26 de grade, iar minimele vor fi, în medie, de peste 16 grade. Apoi vremea se va răci treptat, vremea devenind normală din punct de vedere termic pentru această perioadă.

Este posibil să plouă, în general slab, între 15 şi 17 septembrie.

MUNTENIA

Vremea se va încălzi uşor în primele zile, când maximele termice se vor situa, în medie, în jurul a 28 de grade, iar minimele vor depăşi 14 grade. Va urma o scădere a temperaturilor, mai accentuată la valorile minime. Spre sfârşitul intervalului, regimul termic va fi normal pentru a doua parte a lunii septembrie.

Sunt de aşteptat ploi de scută durată între 15 şi 17 septembrie, iar în rest probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă.

OLTENIA

Vremea se va menţine în general caldă, chiar dacă maximele termice vor fi în scădere uşoară între 14 şi 17 septembrie. De altfel, aceasta va fi perioada în care îşi vor face apariţia ploile, care vor avea mai ales caracter de aversă şi vor fi mai frecvente în partea de nord a regiunii.

În a doua parte a intervalului, temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul a 26 de grade, iar probabilitatea de ploaie va fi foarte scăzută.

LA MUNTE

În primele zile ale intervalului nu vor fi variaţii ale temperaturii aerului, apoi vremea se va răci, valorile termice minime urmănd să coboare spre o medie de 4 grade. Răcirea va fi asociată creşterii instabilităţii atmosferice, astfel încât între 14 şi 17 septembrie vor fi ploi, mai ales cu caracter de aversă. Cantităţi mai importante de apă, deşi nu pe arii extinse, sunt posibile în Munţii Banatului, în Carpaţii Meridionali şi cei de Curbură.