Primarul PSD din Sângeorz-Băi spune că a fost audiat la DNA în dosarul în care e anchetat Dragnea

Primarul orașului Sângeorz-Băi, Roland Venig (PSD), a fost audiat la DNA București, el spunând că a fost chemat ca martor în dosarul în care este anchetat Liviu Dragnea și că a fost întrebat despre declarațiile acordate gandul.info cu privire la mobilizarea pentru referendumul din 29 iulie.

Roland Venig a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii DNA l-au sunat și i-au transmis o citație prin fax, anunțându-l că îl așteaptă la București.

“Mi s-a luat o declarație de două ore și jumătate privind ceea ce a apărut în Gândul în 25 iulie cu referire la secretarul general al PSD, Liviu Dragnea”, a spus Venig.

Primarul a afirmat că procurorii au analizat “sintactic și morfologic” fiecare cuvânt pe care el l-a rostit în declarația respectivă.

“Cred că am ascultat împreună cu procurorii de zeci de ori înregistrarea aceea. Era de față și avocatul lui Liviu Dragnea, dar nu m-a întrebat nimic, nu mi-a făcut nici măcar un semn, pur și simplu își nota. Eu am răspuns întrebărilor procurorilor, dar mi s-a părut că ei încearcă mai mult să afle ce am făcut eu și că nu erau interesați prea mult de o eventuală legătură a mea cu Liviu Dragnea”, a declarat Venig.

Primarul a mai susținut că le-a explicat procurorilor că el i-a spus reporterului Gandul, care s-a prezentat drept “raportor la structura centrală” a PSD ce a făcut în timpul campaniei electorale ca să conștientizeze lumea să meargă la vot.

“Când am spus că mergem în toate serile pe la localnici, pe la orele 20.00-22.00, m-am referit la faptul că nu îi găsim ziua pe oameni acasă, ei fiind plecați la câmp. Putem discuta politică doar când se întorc, seara. La fel am procedat în toate campaniile electorale. Am discutat cu oamenii și le-am spus să meargă la vot. Cred că e firesc să facem acest lucru, ca politicieni. Când am pomenit de fețe, că vedem ce fețe au, m-am referit la faptul că unii nu vor să stea de vorbă cu noi și atunci nu îi agasăm. Îi abordăm pe cei dispuși, interesați de ce avem să le spunem. Lucrăm pe secții de votare de mult timp, nu doar de la referendum”, a afirmat Venig.

El a mai spus că le-a explicat procurorilor că în declarația dată presupusului raportor a făcut și o “gafă”.

“Am făcut și o gafă, cea legată de Loganul Primăriei Sângeorz-Băi. Se și aude în înregistrare că eu râd. Deținem mașina respectivă, dar am încredințat-o în perioada referendumului Prefecturii Bistrița-Năsăud, care ne-a cerut să o punem la dispoziție ca să transporte ce avea de transportat la cele șapte secții de votare. Acest lucru se poate verifica. În momentul în care eu am dat aceste declarații, era cedată deja Prefecturii”, a declarat Roland Venig.

Primarul a mai spus că procurorii DNA nu păreau însă interesați de ce anume a făcut el în ziua votului, ci mai degrabă de ce a spus în înregistrarea respectivă.

“Inițial eu nu am ascultat-o, dar am auzit-o de vreo 17 ori la DNA. Cred că acum o știu pe de rost. Totuși, în ce privește audierea, pot spune că procurorii s-au purtat civilizat cu mine. Am jurat că spun adevărul și l-am spus, fiind creștin. La referendum, la Sângeorz-Băi a fost participare la vot de 33 la sută, sub media județeană de 35 la sută. Dacă nu aveam turiști în stațiune, făceam 29 la sută”, a afirmat Venig.

El a adăugat că, din ceea ce a înțeles de la procurorii DNA, în aceste zile sunt citați ca martori în dosarul lui Liviu Dragnea și ceilalți primari sunați de “Gândul”: “Mi-au spus că eu sunt primul și că urmează restul primarilor. Eu am semnat declarația și am plecat. Nu am întrebat dacă voi fi pus sub acuzare”.

Conform gândul.info, primarul Venig Roland, edilul orașului Sângeorz-Băi (Bistrița-Năsăud), a răspuns presupusului raportor PSD în timp ce era în ședință cu membrii Biroului Electoral și cu reprezentanții MAI. Reprezentantul USL a raportat că a organizat oamenii care se ocupă de transport pe secțiile de votare: “Mergem seara la oameni, în jurul orei 22. Vedem cine, cum sunt, ce fețe au. În funcție de cum se prezintă mergem noi după ei. Nu vrem să facem vâlvă. Ideea este să ducem cât mai mulți. Facem exact cum ne-a învățat Dragnea. Suntem echilibrați cu mașini pe secțiile de votare. Avem cam cinci autoturisme ale membrilor de partid. Dacă nu ne ajung, ducem și cu Loganul de la Primărie. E un Logan bun, cu opt locuri. Noi vrem să ducem cât mai multă lume, nu neapărat cum să voteze”.

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, președintele Consiliului Județean Teleorman, s-a prezentat, în 6 septembrie, la Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Ulterior, DNA a transmis un comunicat de presă în care informa că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Nicolae Liviu Dragnea, pentru: folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Liviu Dragnea, în calidate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, și-ar fi folosit autoritatea și influența în scopul obținerii unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendum, pe listele de alegători figurând minori și persoane cu drept interzis de a vota.

Leave a comment