26/09/2017

Din ciclul “n-avem…”: În cinci comune există microbuze şcolare care nu pot fi folosite întrucât nu sunt şoferi

Elevii din cinci comune ale judeţului Bistriţa-Năsăud nu pot face naveta cu microbuzele şcolare deţinute de şcolile unde aceştia învaţă, întrucât nu există şoferi angajaţi.

Potrivit unui raport prezentat, vineri, într-o şedinţă a Colegiului Prefectural Bistriţa-Năsăud de Elisabeta Ilovan, consilier în cadrul Prefecturii, în judeţ sunt 76 de microbuze şcolare, din care 62 sunt în stare de funcţionare.

“Dintre cele aflate în stare de funcţionare, 47 sunt în proprietatea primăriilor şi 15 în proprietatea şcolilor. Probleme deosebite s-au constatat la microbuzele şcolare primite direct de către şcoli. În cinci comune, Budacu de Jos, Ilva Mică, Miceştii de Cîmpie, Parva şi Milaş, nu sunt şoferi angajaţi. S-au făcut demersuri pentru angajarea a câte unui şofer pentru microbuzele din proprietatea acestora”, a declarat Elisabeta Ilovan.

Ea a spus că atât autorităţile publice locale, cât şi conducerile şcolilor care au în proprietate microbuze urmează să facă demersuri pentru autorizarea acestora în conformitate cu prevederile Ordonanţei 27/2011 privind transporturile rutiere.

Contactat telefonic, inspectorul Gavril Cîmpan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat că problema se cunoaşte la nivelul ISJ.

“S-a făcut o interpelare la Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie deblocate aceste posturi. Sperăm că se va întâmpla cât mai curând”, a declarat Gavril Câmpan.

El a spus că are încredere că primarii vor găsi soluţii ca elevii să poată ajunge la ore.

La rândul său, inspectorul şcolar general Camelia Tabără a declarat că sunt multe probleme legate de transportul şcolar, dar că acesta se află în atenţia ISJ Bistriţa-Năsăud.

“Au apărut foarte multe şi complicate probleme legate de transportul elevilor, cu microbuze primite acum, cu microbuze mai vechi, cu solicitare de transfer de microbuze între şcoli sau către primării. I-am rugat pe directorii care au astfel de probleme să ne comunice fiindcă trebuie să le rezolvăm cu primăriile şi Prefectura şi copiii trebuie să ajungă în clasă. Toată lumea încearcă să ne ajute, dar trebuie să vedem cum facem”, a conchis Camelia Tabără.