Firmele străine se retrag de pe piața românească! În Bistrița-Năsăud încă nu!

Vă vine să credeți sau nu, dar companiile străine din România fug din țara noastră, fără a sta prea mult pe gânduri.  Să fie motivul criza finaciară? Criza politică? Rămâne de văzut, cert este că reprezentanților firmelor internaționale le-a scăzut considerabil entuziasmul de a veni la noi în țară, iar unele dintre ele se grăbesc să plece, peste hotare.

Potrivit unui studiu realizat de cei de la Econtext din totalul de 42 de judete, au venit mai putine companii în 31 de judete, numărul lor a stagnat în trei județe și a urcat în alte opt județe.

În fruntea topului celor mai neatractive județe pentru investitorii străine se află județul Ialomița, în timp ce Bistrița-Năsăud se numără printre județele norocoase, din care investitorii nu au plecat.

Dacă în urmă cu 4-5 ani, investitorii veneau în România fără să stea prea mult pe gânduri, situația s-a schimbat. Ritmul cu care vin companiile străine în țara noastră în aceste vremuri grele a încetinit profund.

Totuși, avem și județe în care a crescut numărul companiilor străine. Potrivit celor de la Econtext,  aproape toate județele au devenit neatractive pentru companiile străine. Tot mai puține companii au decis să demareze afaceri în țara noastră în ultimele luni și nu se poate spune că județele mai mari au fost cele mai afectate.

Situații negative de acest gen întâlnim în Ialomita și Tulcea. În octombrie 2008, patru companii străine se înregistrau să facă afaceri în Ialomița, pentru ca în mai 2012, doar o companie să mai fie interesată de acest județ. La fel și în Tulcea!

În București, ritmul înmatriculărilor s-a înjumătățit! În octombrie 2008, 332 de companii străine alegeau să se înregistreze în București, pentru a lansa aici o afacere. În mai 2012, doar 167 de companii mai erau dornice de o astfel de încercare și se înmatriculau în Capitală!

Totusi, situatia a ramas neschimbata în Iași, Vaslui și Mehedinți!

În Bistrița-Năsăud, s-au înmatriculat trei companii în octombrie 2008, pentru ca în mai 2012 să figureze patru astfel de societăți străine.

Sursa foto: www.agrofm.ro

Join the Conversation

1 Comment

  1. In Bistrita nu numai ca nu au plecat, dar vor mai veni, cu siguranta. Felicit Bistrita si sper sa imi pot aduce si eu aportul.

Leave a comment