Temperaturile maxime scad joi și vineri până la 13-15 grade, în toate județele va ploua

Meteorologii au avertizat că joi și vineri temperaturile vor scădea de la 27-28 de grade Celsius la 13-14 grade Celsius și în toate județele țării va ploua și va bate vântul.

“Temperatura aerului va marca o scădere accentuată, în cursul zilei de joi în vestul, centrul și nordul țării, iar vineri și în restul teritoriului, vremea devenind rece pentru această perioadă din an. Răcirea va fi asociată cu intensificări ale vântului și ploi temporare”, se arată în informarea transmisă, miercuri, de Administrația Națională de Meteorologie.

Meteorologii au făcut o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 18 septembrie – 1 octombrie.

Potrivit acestei estimări, în Banat, de joi, 20 septembrie, temperatura aerului va marca o scădere accentuată. Temperaturile maxime vor scădea, în medie, de la valori de 27 – 28 de grade Celsius până la 14 grade, iar media temperaturilor minime va scădea de la aproximativ 13 – 15 grade până la 7-8 grade. Începând din seara zilei de 19 septembrie și până spre sfârșitul zilei următoare va ploua, iar cantitățile de apă vor putea depăși, pe arii restrânse, 10 litri pe metru pătrat. După data de 21 septembrie, maximele termice vor crește treptat, atingând aproximativ 28-29 de grade Celsius în intervalul 24-28 septembrie, apoi vor scădea ușor. Ploi de scurtă durată sunt posibile și în jurul datei de 27 septembrie.

În Crișana, vremea se va răci accentuat pe 20 septembrie, când media maximelor termice va scădea spre 12-14 grade. Din seara de 19 septembrie până în după-amiaza zilei de 20 septembrie va ploua, cantitățile de apă fiind în medie de 10 litri pe metru pătrat. Ulterior va avea loc o încălzire ușoară și treptată, astfel încât în intervalul 25-29 septembrie temperaturile maxim se vor situa în jurul valorii de 27 de grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 14 grade.

În Transilvania, vremea se va răci simțitor în 20 și 21 septembrie, scăderea cea mai accentuată a temperaturilor fiind la valorile maxime, care vor ajunge la o medie de sub 16 grade Celsius. Din 22 septembrie se va încălzi, temperaturile cele mai ridicate urmând să se înregistreze între 25 și 29 septembrie (maximele anului). În 20 și 21 septembrie va ploua, iar cantitățile de apă vor putea depăși, pe arii restrânse, 15 – 20 de litri pe metru pătrat.

În Maramureș, joi, 20 septembrie, media temperaturilor maxime va scădea de la 26 de grade Celsius la aproximativ 14 grade Celsius. Ulterior vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta, între 26 și 28 septembrie vor fi temperaturi de 25-26 septembrie, după care va urma o răcire ușoară și treptată. Începând din seara de 19 septembrie și până spre sfârșitul zilei următoare va ploua, iar cantitățile de apă vor putea depăși 10 litri pe metru pătrat.

În Moldova, pe 21 septembrie temperaturi maxime vor coborî, în medie, spre 16 grade Celsius, iar minimele se vor apropia de 7 grade Celsius. În următoarele zile, un nou proces de încălzire va determina creșterea temperaturilor, până la medii de aproximativ 26 de grade Celsius ziua și 13 grade în timpul nopții.Din după-amiaza zilei de 20 septembrie și până în seara zilei următoare va ploua, iar cantitățile de apă vor fi sub 10 litri pe metru pătrat.

În Dobrogea, temperaturile vor scădea în 21 septembrie de la 25 de grade Celsius la 18 grade. În 20 și 21 septembrie va ploua slab. În următoarele zile vremea se va încălzi din nou, iar temperaturile maxime vor atinge din nou 25 de grade Celsius.

În Muntenia, vremea se va răci pe 21 septembrie, iar din 20 septembrie până în a doua jumătate a zilei de 21 septembrie va ploua. Până spre 28 septembrie, temperatura aerului va urca treptat spre valori de 28 de grade Celsius, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă, ulterior scăzând ușor de la o zi la alta, până la sfârșitul lunii.

În Oltenia, din 20 septembrie temperaturile maxime vor scădea, în medie, cu aproximativ 6 grade Celsius și va ploua. După 22 septembrie vremea se va încălzi din nou, devenind caldă pentru această perioadă și se vor atinge medii termice de 28 de grade Celsius ziua și 14 grade noaptea. O ușoară răcire este așteptată spre sfârșitul lunii septembrie.

La munte, zilele cele mai răcoroase vor fi între 20 și 23 septembrie, când valorile termice minime se vor situa, în medie, între 0 și 3 grade Celsius. În restul perioadei, vremea va fi în limitele termice normale perioadei, cu maxime în jurul valorii de 16 grade Celsius și minime de aproximativ nouă grade Celsius. În 20 și 21 septembrie va ploua, pe arii restrânse fiind posibile cantități de peste 15 litri pe metru pătrat. În restul intervalului vor fi ploi slabe, de scurtă durată, cu posibilitate mai mare de apariție în jurul date de 27 septembrie.

Sursa foto: www.rtv.net

 

Leave a comment