Prognoza meteo pe două săptămâni: Ce temperaturi vor fi și cât va ploua până pe 8 octombrie

Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor ce se vor produce în intervalul 25 septembrie – 8 octombrie, în fiecare regiune a țării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

În perioada 25-28 septembrie temperaturile maxime medii vor crește până la valori de 31…32 grade C, vremea devenind deosebit de caldă. După 29 septembrie va avea loc un proces de răcire treptată, iar în intervalul 6-8 octombrie valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale perioadei, cu maxime de 21…22 grade C. Minimele termice vor crește spre medii de 16…17grade C în primele zile, după care vor scădea până în jurul valorii de 10 grade C, la sfârșitul intervalului.

Probabilitatea de ploi, în general slabe cantitativ, va crește după data de 30 septembrie.

CRIȘANA

În primele zile ale intervalului vremea va deveni deosebit de caldă, cu medii ale temperaturilor maxime de 30…31 grade C. Din 29 septembrie, vreme se va răci treptat până la valorii medii ale maximelor apropiate de cele normale, cuprinse între 20 și 22 grade C, în ultimele zile. Media temperaturilor minime va crește treptat până spre 16 grade C pe 29 septembrie, după care va scădea până la valori medii de aproximativ 9 grade C la sfârșitul intervalului.

Vor cădea ploi, în general slabe cantitativ și pe arii restrânse, în prima zi a intervalului și, din nou, după 29-30 septembrie.

TRANSILVANIA

Media temperaturilor maxime va crește până la sfârșitul primei săptămâni, atingând valori de 28…29 grade C. Din 30 septembrie vremea va intra într-un proces de răcire treptată, astfel încât în perioada 6-8 octombrie, media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 20 grade C. Temperaturile minime vor scădea de la medii de aproximativ 14 grade C în perioada 27-30 septembrie, până la 6…8 grade C în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

Probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ, va fi mai mare în zilele de 25 și 30 septembrie și, din nou, în jurul datei de 4 octombrie.

MARAMUREȘ

Vremea va fi deosebit de caldă până pe 29 septembrie, cand media temperaturilor maxime va atinge 29…30 grade C. Apoi vremea se va răci, astfel încât în perioada 6-8 octombrie maximele termice vor scădea spre valori medii de 19…20 grade C. Mediile temperaturilor minime vor crește spre 15 grade C în primele zile, după care vor scădea până la 7…8 grade la sfârșitul intervalului de prognoză.

Vor fi averse însoțite și de descărcări electrice pe 25 septembrie, iar apoi probabilitatea pentru ploi slabe va fi mai mare după 29-30 septembrie.

MOLDOVA

Vremea va fi deosebit de caldă în prima săptămână, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 28…29 grade C, dar în intervalul 29 septembrie-1 octombrie va urma o ușoară răcire, spre 20…21 grade C la valorile diurne și spre 8…10 grade C la cele nocturne. Ulterior regimul termic se va menține relativ constant la valori apropiate de cele normale climatologic.

Ploi slabe cantitativ și pe arii restrânse vor fi posibile în a doua parte a intervalului.

DOBROGEA

Temperatura aerului va avea o tendință de scădere ușoară și treptată, atât la valorile maxime cât și la cele minime, astfel încât spre sfârșitul intervalului maximele se vor situa, în general, între 20 și 22oC. Vremea se va menține în general frumoasă, probabilitatea de ploaie fiind nulă în primele zile și destul de scăzută în restul intervalului.

MUNTENIA

Vremea va fi frumoasă și caldă până spre sfârșitul lunii septembrie, cu medii ale temperaturilor maxime în jurul a 30 grade C și minime de peste 14 grade C. Scăderea de temperatură din prima decadă a lui octombriese va asocia cu creșterea probabilității de apariție a ploilor, dar acestea vor fi de scurtă durată și, în general, slabe cantitativ.

OLTENIA

Temperatura aerului va continua să crească ușor în ultimele zile ale lunii septembrie, maximele termice urmând să se situeze, în general, peste valoarea de 30 grade C. Prima decadă a lunii octombrie va aduce o răcire, mai pronunțată între 1 și 4 octombrie. Astfel, spre finalul intervalului, temperaturile maxime se vor situa în jurul a 22 grade C.

Probabilitatea de apariție a ploii este aproape nulă până la sfârșitul lunii, apoi sunt de așteptat ploi slabe.

LA MUNTE

Valorile termice se vor menține relativ ridicate pentru această perioadă a anului, până la sfârșitul lunii, după care vremea va intra într-un proces de răcire treptată, determinând scăderea maximelor de temperatură spre o medie de 10…12 grade C și a minimelor spre 2…4 grade C.

Vor fi ploi locale, în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare de apariție după data de 30 septembrie.

 

Leave a comment