CALARETUL SINGURATIC: ne sufocam in trafic

Pe zi ce trece, tot mai multe autoturisme apar pe strazile din Bistrita. Si bistriteanul se plange ca e criza. Statistic vorbind, sunt prea multe masini pentru un oras ce are 4 artere principale. Si astfel, traficul devine mai greoi pe zi ce trece. Insa, poate acest lucru nu s-ar intampla daca soferii ar respecta in totalitate regulile de circulatie.

Desi, aparent traim intr-un oras mediu si linistit, la orele de varf, traficul devine infernal, si nu se mai tine cont de nimic. Nu se mai semnalizeaza cand se trece de pe o banda pe alta, nu se acorda prioritate la pietoni, de viteza nici nu mai vorbesc. Si o problema foarte frecventa la soferii bistriteni este ca nu stiu regulile din sensul giratoriu, chiar daca traim in orasul cu cele mai multe sensuri giratorii din tara, raportandu-ne la suprafata.

Cand ti-e lumea mai draga si cand esti mai sigur ca traficul decurge lent, se trezeste cate unul mai adormit sa se opreasca in sensul giratoriu, pentru a-ti  da prioritate. Oare asa au invatat ei la scoala sau sunt asa amabili pentru ca la orele de varf sta cate un politist, care nu prea e curios de trafic, in sens?

Eu stiam ca cel care intra in sens si se afla deja in sens, are prioritate si ca semnalizezi cand schimbi banda de mers. La noi  nu se respecta aceste reguli minore,  care pot avea un impact foarte mare daca sunt ignorate. Si ce e mai grav e ca inca nu am vazut nici un politist care sa opreasca pe cineva in trafic pentru ca a incalcat aceste reguli.

Inca o alta problema intalnita des la noi este cea a parcarilor, care sunt mult prea putine la cate masini sunt. Iar cei care au masini tari si se cred prea smecheri pentru a parca regulamentar, se inmultesc pe zi ce trece, iar politia pare sa treaca cu vederea toate ilegalitatile lor in trafic. Si atunci cine e de vina pentru traficul haotic de care ne lovim zi de zi? Soferii neindisciplinati sau politia care nu ia masuri atunci cand trebuie?

Leave a comment