Categories
Bistrita Educație News

Studenții bistrițeni au început noul an universitar

În această dimineață, extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai și-a deschis porțile pentru un nou an universitar. Sute de studenți au pășit plini de emoții în Aula Magna, sala în care a avut loc deschiderea festivă.

Viitorii profesori ai studenților au susținut discursuri și i-au încurajat pe tineri. Unii dintre ei sunt abia la început de drum, fiind boboci, alții în schimb au încheiat cu bine primul sau al doilea an de facultate.

Fie că au ales Facultatea de Geografie, cea de Sport, Studii Europene sau cea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, cu toții își vor întâlni astăzi pentru prima dată coordonatori de ani și profesorii care le vor îndruma de acum încolo pașii.

Semestrul I al anului universitar 2012-2013 se va încheia în luna ianuarie, când studenții vor trece prin emoțiile sesiunii deoarece vor avea de susținut examenele.

La nivel național, peste 100 de instituții de învățământ superior de stat și particular și-au deschis astăzi porțile, numărul studenților din anul I fiind mai mic decât cel din 2011, ca urmare a scăderii cifrei de școlarizare și a rezultatelor slabe de la examenul național de bacalaureat.

Potrivit Ministerului Educației, în România funcționează 56 de instituții de învățământ superior de stat, numărul acestora fiind aproape egal cu al celor particulare.

Astfel, 35 de instituții de învățământ superior particular sunt acreditate, 21 de instituții de învățământ superior particular sunt autorizate să funcționeze provizoriu, iar alte cinci sunt autorizate să funcționeze provizoriu, organizând numai programe de studii universitare de masterat/studii postuniversitare, potrivit sursei citate.

Conform hotărârii de guvern prin care a fost aprobată cifra de școlarizare pentru 2012-2013, numărul de locuri pentru anul I de studii universitare de licență în învățământul superior de stat este de 62.400, neexistând deocamdată o centralizare care să arate câte dintre acestea s-au ocupat. Sigur este însă că cifra de școlarizare este oricum mai mică decât anul trecut, când au fost 62.850 de locuri.

Tot pentru anul universitar 2012-2013, au fost aprobate 35.600 de locuri pentru ciclul de studii universitare de master, la fel ca în 2011, și 3.000 pentru studiile de doctorat, cu 500 mai puține decât anul trecut.

Numărul total al studenților la stat (locuri bugetate și locuri cu taxă) este estimat de Ministerul Educației la 400.000.

La particular, anul trecut, au fost 140.388 de studenți, dintre care 31.172 în anul I, așteptările pentru 2012-2013 fiind pentru cifre comparabile, însă în mod sigur mai mici decât în 2011, drept consecință a procentului modest de promovare a bacalaureatului, dar și a crizei financiare ce îi împiedică pe mulți să poată achita taxele de studiu.

Peste 10.000 dintre tinerii care urmează o facultate în România sunt străini, numărul acestora fiind relativ constant de la an la an. Cei mai mulți dintre aceștia optează pentru facultățile de medicină, științe tehnice și științe economice. În topul tinerilor care au ales să învețe în universitățile din România conduc cei din Tunisia, cu 1.164 de înscriși, Israel – 1.002, Franța – 967, Italia – 950, Grecia – 858, Germania – 488, Suedia – 440, Maroc – 431, Turcia – 369 și Serbia, cu 361.

Festivitățile organizate la deschiderea anului universitar vor avea printre invitați, și anul acesta, miniștri, diplomați, edili și alte persoane publice.

În Capitală, de pildă, Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, va participa la ceremonia care se va desfășura la Universitatea Politehnica, unde a fost rector, în timp ce primarul general Sorin Oprescu este invitat la Palatul Parlamentului, pentru deschiderea anului universitar al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Din București, Andronescu ar urma să fie prezentă, în Ploiești, la festivitatea de la Universitatea Petrol-Gaze.

Sursa foto: www.facebook.com/Emil Radu Moldovan

Leave a Reply