CALARETUL SINGURATIC: viata cu seva din gunoi

Intr-o dupa-masa frumoasa de toamna, stand pe balconul meu imens din blocul luxos si fitzos de la Kaufland, vad in zare o priveliste ce m-a surprins intr-un mod foarte neplacut.

Si curios din fire, cobor, ma urc in masina si pornesc spre directia ce mi-a captat atentia: zona Zavoaie, groapa de gunoi. Ajuns la fata locului, ma confrunt cu un miros  foarte greu de suportat si cu o mizerie de nedescris si,stupoare: in acest loc de neimaginat, cateva familii foarte sarace si-au construit din cartoane, celofan si carpe, mici baraci in care isi duc traiul  zi de zi.

Principala lor ocupatie este cautatul in gunoaiele ce se depoziteaza zilnic, sortand astfel pet-urile si fierul vechi, pentru a avea bani de paine. La o baraca, doua femei isi fac “curat” in gospodarie (pentru cei care locuiesc acolo, aia e casa si gospodaria lor) si isi spala rufele intr-un lighian, fara sa le pese ca le fac poze sau sa fie curioase ce caut eu acolo.

Plec mai departe, o alta baraca, o alta familie. De data asta si cu copii, care printre gaini si gaste isi duc traiul zilnic. Poate ca habar nu au de civilizatia de dincolo de gunoaie, poate habar nu au ce inseamna scoala sau o bucata de ciocolata. Cert este ca acesti copii vor fi mereu blamati de societate pentru simplul fapt ca si-au trait viata intre gunoaie, gunoaie ce se intind pe mormane intregi si inalte pana aproape in varful stalpului de curent.

Cu multa furie in suflet pentru ca unii se lafaie in lux si altii mor de foame, merg mai departe si gasesc un tanar de vreo 20 de ani, urcat in varful gunoaielor. Asta face zi de zi, cauta tot ceea ce se poate recicla, vinde, sau pur si simplu o haina veche aruncata de altii sau poate ceva de mancare, fara sa tina cont de igiena si boli.

In ochii acestor oameni nu am vazut nici o urma de bucurie, doar tristete si  multa suferinta, dar pentru ei asta reprezinta viata. Oare e posibil ca intr-o Romanie europeana o groapa de gunoi sa arate astfel?

Join the Conversation

1 Comment

  1. Altii produc energie electrica,apa calda menajera si aburi din gunoaie menajere…in LUMEA CIVILIZATA…..Imi amintesc cu nostalgie cum acum 3-4 ani,cand-plin de iluzii -am trimis o oferta celor mai mari Primarii din tara(inclusiv Bistrita)-in calitate de reprezentant al producatorului american-oferte prin care se ofereau”la cheie” astfel de uzine dimensionate dupa necesitati,INCLUSIV FINANTAREA LOR.Intr-adevar,nu oferea nimeni nici un comision…..Cred ca acest ultim detaliu i-a facut pe”prmii nostri gospodari”sa-mi ignore ofertele…..Nu s-a facut nici macar efortul unui raspuns formal de refuz…..Mai bine facem “gropi ecologice” unde sa ne ingropam gunoaiele in mod ecologic… Si mai ales sa “ingropam” subventiile europene…..astfel.

Leave a comment