Modificări la plata RCA: Păgubiții vor solicita daune propriilor asigurători, nu la companiile șoferilor vinovați

Șoferii prejudiciați în accidente rutiere survenite din vina altor conducători auto urmează să fie despăgubiți de proprii asigurători RCA, nu de societățile care au emis polițele RCA ale vinovaților, a declarat vicepreședintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Cornel Coca-Constantinescu.

“Prin modificarea legislației secundare, sperăm ca noul sistem să fie introdus până la finele anului curent sau de la începutul anului 2013, în funcție și de evoluția discuțiilor cu societățile de profi și brokerii de asigurări. În prezent, durata unui proces de instrumentare și plată a unui dosar de daună pe segmentul RCA este de 90 de zile. După ce vom introduce noul sistem, cred că plata daunelor se va face în cel mult 60 de zile”, a spus Coca-Constantinescu, prezent la o conferință pe teme de specialitate.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul CSA, după ce asigurătorul șoferului păgubit va achita dauna, compania își va recupera banii prin intermediul unui sistem de compensare, care va avea ca reper dauna medie pe segmentul RCA în anul precedent.

Coca-Constantinescu a afirmat că punerea în practică a noului sistem de instrumentarea și plată a despăgubirilor RCA va conduce la îmbunătățirea serviciilor furnizate asiguraților și păgubiților, la creșterea încrederii asiguratului în propriul asigurător și la un mai bun control al costurilor aferente acordării despăgubirilor.

“De asemenea, va optimiza procesul de gestionare a dosarelor de daună și va dezvolta produsele de asigurare facultativă (CASCO)”, a spus reprezentantul autorității de reglementare.

Societățile autorizate să practice asigurări obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) sunt ABC Asigurări, Allianz-Å¢iriac Asigurări, Generali România, Asirom, Euroins România, Astra, Omniasig, Carpatica Asig, Groupama, Uniqa Asigurări și City Insurance.

Piața asigurărilor generale și de viață a crescut cu 2,7% în primele șase luni, la 4,13 miliarde de lei, pe fondul avansului subscrierilor din polițe de asigurări generale cu 3,5%, potrivit datelor contralizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Defalcat, asigurările generale au cumulat un volum de prime de 3,27 miliarde lei, nivel în creștere cu 3,54% față de perioada anului anterior.

În structura asigurărilor generale, polițele CASCO reprezentau 28,49% din total asigurări generale, cu un volum de prime de 933 milioane de lei, în scădere cu 6,37% față de 30 iunie 2011.

Clasa RCA are pondere de 34,47% în total asigurări generale, cu un volum de subscrieri în coborâre cu 0,19%, la 1,1 miliarde de lei.

În ceea ce privește despăgubirile plătite de asigurători, volumul acestora a depășit 2,5 miliarde de lei, înregistrând o creștere nominală cu 3,1% față de același interval al anului trecut.

Din valoarea totală a indemnizațiilor plătite, cele aferente contractelor de asigurări generale au totalizat 2,18 miliarde lei, cu 2,75% mai mult față de iunie 2011.

Pe segmentul CASCO, daunele au scăzut cu 5,7%, la 966,93 milioane de lei, în timp ce pe RCA au crescut cu 14,8%, la 940,58 milioane de lei.

“În ultimii ani, piața asigurărilor s-a înscris pe un trend de scădere și a ajuns la o pondere de sub 2% din Produsul Intern Brut. Pe termen lung, potențialul industriei de asigurări din România este de 4-5%”, a mai spus vicepreședintele CSA.

Sursa foto: www.rca-ieftin.ro

Leave a comment