VIDEO: Tv Bistrița: Haos în urbanism!

Viluța Mihaela Brătfălean a revenit începând de aseară pe micile ecrane în cadrul emisiunii “Bistrița în drect” a postului local de televiziune Tv Bistrița.

Emisiunea a debutat cu un subiect arzător pentru o parte dintre bistrițeni. Este vorba despre localnicii de pe strada Calea Moldovei numărul 7 din municipiu, acolo unde există posibilitatea de a se construi un bloc.

În acea zonă există un teren aflat în proprietate privată, pe care deținătorul său intenționează să ridice un bloc. Locatarii blocurilor aflate în apropiere sunt extrem de nemulțumiți de când au aflat despre intențiile proprietarului, mai ales că actualmente pe terenul respectiv este un spațiu verde.

Doi bistrițeni care locuiesc pe Calea Moldovei 7, Victor Fătu și Sorin Bulbuc, au fost aseară, invitații Viluței Mihaela Brătfălean în cadrul emisiunii, unde și-au expus punctele de vedere cu privire la acest proiect.

La ora actuală există un plan urbanistic zonal în care se precizează că există posibilitatea construirii unui bloc în acea zonă, plan care trebuie corelat cu planul urbanistic general al municipiului Bistrița, după care va intra în dezbaterea Consiliului Local Bistrița și rămâne de văzut dacă va primi sau nu acceptul consilierilor locali.

Momentan lucrările nu au început deoarece nu există eliberată o autorizație în acest sens, însă, actualul proprietar, Ioan Runcan, care a cumpărat terenul de la un alt proprietar – Dionisie Popițan, este decis să înceapă lucrările de îndată ce va primi acea autorizație.

Părerile oamenilor care locuiesc pe Calea Moldovei 7 sunt împărțite și pot fi ascultate în videoclipul de mai jos:

Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, și-a exprimat și el poziția vis-a-vis de acest subiect.

Nu este un proiect. La ora actuală noi avem o solicitare pentru un PUZ din partea domnului Popițan Dionisie … Pentru a putea realiza ceva acolo, PUZ-ul va fi supus aprobării Consiliului Local. El are voie să utilizeze terenul în proporție de 40 la sută… Știu că există o reacție a cetățenilor din acea zonă, dar și proprietarul are drepturi …” a declarat primarul.

Întreaga poziție a primarului poate fi vizualizată în videoclipul de mai jos:

Locatarii au apelat la părerea unui avocat pentru a încerca să lămurească lucrurile. Avocatul este Liviu Olariu, care spune că “proprietarul poate să edifice pe acel teren orice construcție dorește, dar care să respecte planul urbanistic zonal”.

Rămâne de văzut care va fi decizia Consiliului Local cu privire la acest plan urbanistic zonal.

Join the Conversation

3 Comments

  1.  De ce nu ati gandit si aprobat documentatii urbanistice care sa serveasca interesul orasului si locuitorilor. Este impresionant cat de mult aparati, in acest caz, interesul proprietarilor. Dar interesul orasului?

  2. Cu siguranta e mai bine ca acest teren sa ramana asa – plin de ” iarba verde ” pe alocuri  si loc de parcare pt ” vecinii ” binevoitori , sau mai bine un teren de ” batut ” mingea pt. pustani…. De ce sa construiasca cineva un bloc si sa castige si el bani , daca nu ne da si noua…Asta  este atitudinea  tuturor care locuiesc in zona. Inainte de a lua pozitii si de a ruga pe ” cunostinta de la ziar sau de la TV Bistrita ” sa scrie un articolsau sa faca o emisiune in care toti ne aratam f. revoltati, mai bine ganditi-va ca proprietarul are mai multe drepturi ca si dvs. Luati atitudine cand vecinul sparge peretii si modifica structura de rezistenta a constructiei , nu atunci cand cel care e proprietar vrea sa construiasca pe teren ceva ce legea permite.

  3. Am vazut emisiunea de pe TV Bistrita si nu am inteles nimic. Daca jurnalistii veneau cu cateva articole din Legea Urbanismului (lucru obligatoriu ca ziarist) lucrurile se limpezeau. Pe scurt, terenul e propriete privata si daca legea permite, acolo se va ridica un bloc. simplu. Uitat-va la toate blocurile din jur si vedeti ca distanta dintre ele e de maxim 2 m, iar uneori sunt chiar lipite intre ele. pe aceeasi logica, constructorul poate face ce vrea, chiar daca locatarii se opun.

Leave a comment