23/09/2017

VIDEO: Tv Bistriţa: Haos în urbanism!

Viluţa Mihaela Brătfălean a revenit începând de aseară pe micile ecrane în cadrul emisiunii “Bistriţa în drect” a postului local de televiziune Tv Bistriţa.

Emisiunea a debutat cu un subiect arzător pentru o parte dintre bistriţeni. Este vorba despre localnicii de pe strada Calea Moldovei numărul 7 din municipiu, acolo unde există posibilitatea de a se construi un bloc.

În acea zonă există un teren aflat în proprietate privată, pe care deţinătorul său intenţionează să ridice un bloc. Locatarii blocurilor aflate în apropiere sunt extrem de nemulţumiţi de când au aflat despre intenţiile proprietarului, mai ales că actualmente pe terenul respectiv este un spaţiu verde.

Doi bistriţeni care locuiesc pe Calea Moldovei 7, Victor Fătu şi Sorin Bulbuc, au fost aseară, invitaţii Viluţei Mihaela Brătfălean în cadrul emisiunii, unde şi-au expus punctele de vedere cu privire la acest proiect.

La ora actuală există un plan urbanistic zonal în care se precizează că există posibilitatea construirii unui bloc în acea zonă, plan care trebuie corelat cu planul urbanistic general al municipiului Bistriţa, după care va intra în dezbaterea Consiliului Local Bistriţa şi rămâne de văzut dacă va primi sau nu acceptul consilierilor locali.

Momentan lucrările nu au început deoarece nu există eliberată o autorizaţie în acest sens, însă, actualul proprietar, Ioan Runcan, care a cumpărat terenul de la un alt proprietar – Dionisie Popiţan, este decis să înceapă lucrările de îndată ce va primi acea autorizaţie.

Părerile oamenilor care locuiesc pe Calea Moldovei 7 sunt împărţite şi pot fi ascultate în videoclipul de mai jos:

Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, şi-a exprimat şi el poziţia vis-a-vis de acest subiect.

Nu este un proiect. La ora actuală noi avem o solicitare pentru un PUZ din partea domnului Popiţan Dionisie … Pentru a putea realiza ceva acolo, PUZ-ul va fi supus aprobării Consiliului Local. El are voie să utilizeze terenul în proporţie de 40 la sută… Ştiu că există o reacţie a cetăţenilor din acea zonă, dar şi proprietarul are drepturi …” a declarat primarul.

Întreaga poziţie a primarului poate fi vizualizată în videoclipul de mai jos:

Locatarii au apelat la părerea unui avocat pentru a încerca să lămurească lucrurile. Avocatul este Liviu Olariu, care spune că “proprietarul poate să edifice pe acel teren orice construcţie doreşte, dar care să respecte planul urbanistic zonal”.

Rămâne de văzut care va fi decizia Consiliului Local cu privire la acest plan urbanistic zonal.

Comentarii

  1. Gica spune:

     De ce nu ati gandit si aprobat documentatii urbanistice care sa serveasca interesul orasului si locuitorilor. Este impresionant cat de mult aparati, in acest caz, interesul proprietarilor. Dar interesul orasului?

  2. Ddordai spune:

    Cu siguranta e mai bine ca acest teren sa ramana asa – plin de ” iarba verde ” pe alocuri  si loc de parcare pt ” vecinii ” binevoitori , sau mai bine un teren de ” batut ” mingea pt. pustani…. De ce sa construiasca cineva un bloc si sa castige si el bani , daca nu ne da si noua…Asta  este atitudinea  tuturor care locuiesc in zona. Inainte de a lua pozitii si de a ruga pe ” cunostinta de la ziar sau de la TV Bistrita ” sa scrie un articolsau sa faca o emisiune in care toti ne aratam f. revoltati, mai bine ganditi-va ca proprietarul are mai multe drepturi ca si dvs. Luati atitudine cand vecinul sparge peretii si modifica structura de rezistenta a constructiei , nu atunci cand cel care e proprietar vrea sa construiasca pe teren ceva ce legea permite.

  3. Paula spune:

    Am vazut emisiunea de pe TV Bistrita si nu am inteles nimic. Daca jurnalistii veneau cu cateva articole din Legea Urbanismului (lucru obligatoriu ca ziarist) lucrurile se limpezeau. Pe scurt, terenul e propriete privata si daca legea permite, acolo se va ridica un bloc. simplu. Uitat-va la toate blocurile din jur si vedeti ca distanta dintre ele e de maxim 2 m, iar uneori sunt chiar lipite intre ele. pe aceeasi logica, constructorul poate face ce vrea, chiar daca locatarii se opun.