20/08/2017

Fundaţia Valeria Peter Predescu susţine că linia melodică a ultimei piese a interpretului Cristian Pomohaci ar fi copiată

Cea mai recentă piesă a interpretului de muzică populară Cristian Pomohaci a iscat o serie de discuţii pe marginea liniei melodice.

“De la Rebrişoara în jos” este piesa care a apărut de curând şi despre care foarte multă lume spune că linia melodică nu ar aparţine interpretului Cristian Pomohaci, ci ar aparţine regretatei Valeria Peter Predescu.

Fundaţia Valeria Peter Predescu condusă de Nicu Predescu, fiul interpretei de muzică populară susţine că linia melodică este identică cu cea care apare în piesa “Cânt la lume că mi-i dragă” a Anuţei Motofelea, interpretă din Bistriţa-Năsăud, căreia familia Valeriei Peter Predescu i-a oferit şansa să înregistreze piesele pe care Valeria Peter Predescu nu a mai apucat.

Nicu Predescu a declarat pentru Bistriţa Online că “eu am aflat recent de această situaţie, de aproximativ două săptămâni. Nu mi-a venit să crede pentru că domnul Pomohaci ştia de această piesă, întrucât la lansarea volumului a primit din partea Anuţei Motofelea un exemplar. Ştia clar a cui e piesa. Acum, poate el a fost indus în eroare, însă, eu aştept ca el să ne contacteze pentru a lămuri situaţia”.

La rândul său, interpreta Anunţa Motofelea a declarat pentru Bistriţa Online că “consider că linia melodică este identică şi aşa cum şi eu am fost anunţată de acest lucru, am anunţat la rândul meu familia Valeriei Peter Predescu, pentru că eu nu am drepturi de autor asupra pieselor. Familia regretatei interprete şi-a dat acordul ca eu să interpretez piesele pe care Valeria Peter Predescu nu a mai apucat să le imprime. Chiar ei au fost cei care au plătit pentru album, care a fost lansat în emisiunea “Tezaur Folcloric” la care a participat şi părintele Pomohaci şi căruia i-am oferit un CD“.

Nicu Predescu spune că în cazul în care nu se va ajunge la un consens este dispus să ceară dreptate pe cale legală.

Am discutat şi cu fratele meu şi cu tatăl meu şi am ajuns la concluzia că minim 85 la sută din linia melodică a domnului Pomohaci este de fapt linia melodică a piesei <<Cânt la lume că mi-i dragă>>. Noi nu vrem să facem niciun fel de circ mediatic în care să fie implicat numele mamei mele, însă, dacă situaţia o va impune, justiţia va fi cea care va face dreptate”.

Nicu Predescu spune că îi este teamă că acest gest ar putea crea un precedent şi nu îşi doreşte acest lucru, pentru că atunci folclorul românescu nu va mai avea niciun viitor. “Nu îmi doresc ca prin acest gest să să creeze un precedent”.

Atât fiul Valeriei Peter Predescu, cât şi Anuţa Motofelea spun că nu au fost contactaţi de Cristian Pomohaci pentru a le cere dreptul de a folosi linia melodică.

Bistriţa Online a încercat să solicite şi părerea interpretului Cristian Pomohaci referitor la acest subiect, însă, nu a reuşit să ia legătura cu acesta până la ora publicării acestui material.

De asemenea, Bistriţa Online a cerut şi părerea specialiştilor din cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, însă, aici nu se ştia despre această situaţie.

Cele două piese pot fi ascultate mai jos:

Sutsa foto: www.facebook.com