Prognoza meteo până pe 22 octombrie: Ce temperaturi vor fi și cât va ploua în fiecare regiune a țării

Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice și a precipitațiilor ce se vor produce în intervalul 9 octombrie – 22 octombrie, în fiecare regiune a țării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

În primele zile, mediile termice se vor menține la valori ușor mai scăzute comparativ cu normalele climatologice pentru această perioadă a anului: mediile maximelor diurne vor fi de 16…18 grade, iar ale minimelor nocturne de 6…8 grade. În intervalul 14 – 17 octombrie valorile termice vor fi în creștere, depășind ușor normele și atingând aproximativ 23 de grade ziua și 13 grade noaptea. După data de 17 octombrie va avea loc un nou proces de răcire a vremii de la o zi la alta.

Probabilitatea pentru ploi mai însemnate cantitativ va fi mai mare pe 13-14 grade c.

CRIȘANA

În intervalul 9 – 14 octombrie, valorile termice se vor menține sub cele normale pentru această perioadă a anului, cu maxime de circa 14…16 grade și medii ale minimelor ușor variabile de la o dimineață la alta, dar situate, în general, între 5 și 7 grade. După data de 14 octombrie vremea se va încălzi, spre 22 de grade ziua și 12 grade noaptea (în jurul datei de 17 octombrie). Ulterior, un nou proces de răcire treptată va readuce la sfârșitul intervalului de prognoză maximele diurne în jurul a 16 grade și minimele nocturne în jurul a 6…7 grade, în medie.

Va ploua pe arii extinse și local mai însemnat cantiativ în jurul datei de 13 octombrie și, din nou, în intervalul 16-18 octombrie. În celelalte zile vor mai fi ploi intermitente, dar pe arii restrânse și in general slabe cantitativ.

TRANSILVANIA

În intervalul 9-14 octombrie, regimul termic va fi relativ constant, caracterizând o vreme mai rece decât în mod obișnuit la această dată, cu medii ale maximelor de 14…16 grade și ale minimelor de aproximativ 4 grade.După data de 14 octombrie, vremea se va încălzi, astfel încât pe 17 octombrie maximele vor atinge 21…22 de grade și minimele circa 10 grade, valori ușor mai mari decât mediile multianuale nomale pentru a doua decadă a lunii octombrie. Ulterior va avea loc un proces de răcire ușoară, dar constantă, care va readuce, la sfârșitul intervalului de prognoză, temperatura aerului la valori comparabile cu cele din primele zile.

Ploile vor fi puține și, în general, slabe cantitativ, exceptând zilele de 13, 18 și, posibil, 22 octombrie, când probabilitatea pentru precipitații mai abundente și pe arii mai extinse va crește.

MARAMUREȘ

Până spre 14 octombrie, valorile termice maxime se vor menține relativ constante, în jurul unei medii de 14 grade, după care vor crește spre aproximativ 21 de grade (pe 17 octombrie), caracterizând din nou o vreme caldă. Temperaturile minime vor avea o evoluție oscilantă în prima parte a intervalului de prognoză, culminând cu un minim de circa 3 grade pe 12 și 13 octombrie și un maxim de 10…11 grade în diminețile zilelor de 17 și 18 octombrie. În a doua parte a intervalului de prognoză se va produce o răcire treptată, regimul termic redevenind comparabil cu cel din primele zile.

Probabilitatea de ploaie va fi mai semnificativă pe 13 octombrie și, ulterior, după data de 16 octombrie.

MOLDOVA

Vremea va fi rece, mai ales în cursul nopților și al dimineților, până pe data de 14 octombrie, cu medii ale temperaturilor minime situate, în general, între 4 și 6 grade și maxime de aproximativ 14…16 grade. În intervalul 14-17 octombrie va avea loc un proces de încălzire, iar valorile termice vor crește spre 18…19 grade la amiază, în timp ce dimineața se vor înregistra aproximativ 11 grade. După 17 octombrie, vremea se va răci din nou, de la o zi la alta, atingând la sfârșitul intervalului de prognoză medii termice comparabile cu cele de la început.

Probabilitatea pentru precipitații mai importante cantitativ va fi semnificativă în 13 și 14 octombrie. În rest vor fi ploi doar pe arii restrânse, în general slabe cantitativ.

DOBROGEA

Regimul termic va avea ușoare variații în intervalul 9 – 17 octombrie, prezentând totuși o tendință generală de creștere, de la valori medii de 18 grade ale maximelor și 9 grade ale minimelor în prima zi, până la 23 de grade la maximele diurne și circa 13 grade la minimele nocturne. Apoi, temperatura aerului va scădea constant de la o zi la alta, atingând pe 22 octombrie valori medii similare celor din prima zi a intervalului de prognoză.

Probabilitatea de precipitații se va menține redusă pe tot parcursul perioadei de prognoză, exceptând zilele de 13 și 14 octombrie, când șansele de ploaie cresc.

MUNTENIA

Până pe data de 14 octombrie, regimul termic mediu se va menține în mod constant ușor mai scăzut comparativ cu mediile multianuale ale perioadei. În intervalul 14-17 octombrie, vremea se va încălzi și se vor atinge minime de 13 grade și maxime de circa 24 de grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru data respectivă, dar apoi va avea loc o răcire treptată care va readuce temperaturile la valori comparabile cu cele de la începutul perioadei de prognoză.

Probabilitatea de apariție a ploilor se va menține redusă și doar în jurul datei de 13 octombrie sunt posibile ploi pe arii mai extinse.

OLTENIA

După primele patru, cinci zile mai răcoroase din intervalul de prognoză, regimul termic va marca o creștere, iar pe 17 octombrie maximele diurne vor atinge medii de aproximativ 23 de grade și minimele vor fi de circa 13 grade. Ulterior un nou proces de răcire treptată va determina revenirea, la sfârșitul intervalului de prognoză, la valori termice comparabile cu cele de la începutul acestuia, cu medii ale maximelor de 18 grade și ale minimelor de 7…8 grade.

Probabilitatea de apariție a ploii va fi mai mare pe 13-14 octombrie, în rest doar pe arii restrânse va ploua, în general slab cantitativ.

LA MUNTE

Vremea se va menține rece, mai ales în cursul nopților și al dimineților, până pe 12 octombrie, cu medii ale temperaturilor maxime de 6…8 grade și ale celor minime de -1…1 grad. Apoi vremea se va încălzi, astfel încât pe 17 octombrie se vor atinge maxime diurne de 14 grade și minime nocturne de 7 grade, în medie. În a doua parte a intervalului, din nou, vremea se va răci treptat.

Probabilitatea pentru precipitații locale va fi mai mare în 13-14 octombrie și, pe arii mai restrânse, după 16 octombrie.

Leave a comment