Noi meserii vor fi accesibile în Franța românilor și bulgarilor: coafor, tinichigiu auto, transportator de mobilă la mutarea locuinței

Accesul la locuri de muncă al românilor și bulgarilor urmează să fie extins în Franța la 291 de meserii față de 150 anterior, în sectoare în care angajatorii întâmpină dificultăți la recrutare de forță de muncă, au anunțat joi miniștrii francezi de Interne și al Muncii, scrie Mediafax.

Între meseriile nou autorizate figurează cea de coafor, tinichigiu auto, transportator de mobilă la mutarea locuinței, întreținător de spații verzi sau manager de personal pentru bucătărie.

Lista completată acoperă majoritatea sectoarelor, inclusiv construcții și lucrări publice (muncitor, reparator de acoperișuri, desenator, etc.), hotelier (bucătar, ospătar, etc.), agricultură, pescuit, industrie (sudor, mecanic, etc.), comerț și întreținere. Pe listă se află și funcții în domeniul informatic, bancar și financiar.

Decizia semnată de miniștrii Manuel Valls și Michel Sapin este datată la 1 octombrie și urmează să fie publicată foarte curând în Jurnalul Oficial.

Această relaxare a fost anunțată la 22 august de către Guvern, în același timp cu suprimarea unei taxe pe care angajatorul avea obligația să o plătească pentru recrutarea de cetățeni europeni din România și Bulgaria, majoritatea romi, prezenți în Franța.

Românii și bulgarii sunt supuși până la sfârșitul lui 2013 unor restricții. În afară de exercitarea unei meserii autorizate, ei au nevoie totodată de o autorizație de muncă, eliberată de către prefectură. Toate asociațiile reclamă “anularea totală” a obligațiilor tranzitorii impuse.

Potrivit Guvernului, această cvasidublare a listei de meserii răspunde unei “duble preocupări”. Pe de o parte este menită “să anticipeze în mod progresiv intrarea României și Bulgariei în domeniul dreptului comun aplicabil tuturor cetățenilor comunitari, care va interveni cel mai târziu la 31 decembrie 2013”, precizează cele două ministere într-un comunicat. Pe de altă parte ea vizează “să faciliteze” “inserția” lor prin intermediul unor “acțiuni concrete”, accesul pe piața muncii fiind “una dintre cheile principale ale acestei inserții”.

Leave a comment