Sa nu ne mai imbatam cu apa rece …

După doi ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, la 12 decembrie 1941, România este presată de Germania să declare război Statelor Unite ale Americii. Deși americanii au răspuns abia în iunie 1942, în aceste 6 luni ei s-au interesat de comportamentul și obiceiurile românilor. Așa se face că agenția guvernamentală însărcinată cu propaganda (Office of War Information) o angajează pe antropologul Ruth Benedict să scrie un studiu despre cultura și comportamentul românilor.

………………………………………………

 

Trebuie remarcat faptul că multe dintre observațiile pe care autoarea le-a făcut acum aproape 70 de ani sunt de o tulburătoare actualitate.

În Cultura și comportamentul la români, Ruth Benedict surprinde modul de organizare a traficanților de influență și al speculatorilor. „În afară de avocați, există mulți indivizi disponibili să ofere asistență în administrarea afacerilor particulare. Aceștia sunt deopotrivă bărbați și femei și se numesc „afaceriști”. Ei acționează ca intermediari în dispute, oferă bacșiș reprezentanților guvernamentali și participă la tranzacții. Unii s-au specializat în obținerea de posturi de muncă, pentru care, ca onorariu, primesc salariul pe trei luni de la postulanți…”

Drept concluzii, antropologul a scris că „Idealul de viață românesc este practic hedonismul. Oamenii ar trebui să își satisfacă dorințele”.

cititi mai multi AICI

Join the Conversation

1 Comment

  1. aparatorilor “imaginii Romaniei in strainatate” nu le strica sa stie din cand in cand in fata cui si ce vor sa apere… altfel vor apara propria imagine despre noi insine

Leave a comment