FOTO/VIDEO: Tensiune într-o familie din Bistrița-Năsăud, care se teme că va rămâne fără o proprietate din cauza unor chiriași

Prin momente extrem de tensionate trec la această oră două persoane din județul Bistrița-Năsăud, care de șapte ani de zile au probleme din cauză că au închiriat un imobil și terenul aferent acestuia unei persoane.

Olimpia și Gheorghe Pop sunt proprietarii de drept ai unei clădiri și al unui teren din orașul Sângeorz-Băi, care în total se întind pe o suprafață de 980 de metri pătrați.

În anul 2005, a fost semnat un contract de închiriere între o firmă – SC A-90 SRL – a cărui administrator era Adrian Scridon și copiii acestei familii. Așadar, contractul de închiriere fusese inițial încheiat între Laura și Ioan Gheorghe Pop, cei doi copii ai familiei Pop și între Adrian Scridon. Însă, băiatul familiei a decedat și părinții au trecut bunul pe numele lor.

Astfel, tot în 2005 s-a semnat un nou contract între SC A90 SRL și Gheorghe Pop. Contractul a fost semnat pe o perioadă de trei ani de zile, în acesta existând o clauză conform căreia, chiriașul, care ar fi trebuit să plătească lunar suma de 300 de euro drept chirie se angaja ca din acei bani să efectueze lucrari de intretinere si reabilitare a cladirii, fără sa mai achite banii proprietarilor.  “Contractul s-a semnat pe trei ani de zile, fără plata chiriei, banii urmând să intre în reparațiile capitale la clădire, după cum există clauză și în contract” a declarat proprietarul.

Problemele au început după cei trei ani de zile, când contractul expirase deja și când chiriașul a refuzat să plece din imobil. Gheorghe Pop a refuzat să mai prelungească acest contract, întrucât firma SC A90 SRL a intrat în faliment. Însă, în acel moment, administratorul societății, Adrian Scridon a încheiat un alt contract cu o altă persoană, Ignat Viorel, căruia îi ceda drepturile de creanță asupra imobilului din Sângeorz-Băi. Practic, Adrian Scridon a încheiat în 2008 un nou contract de închiriere cu Viorel Ignat, căruia îi ceda toate drepturile pe care el le avea în baza contractului de închiriere semnat între el și proprietarul imobilului.

Ei bine, Gheorghe Pop și soția acestuia Olimpia Pop spun că acest contract cu Viorel Igrant s-ar fi semnat după ce expirase deja contractul semnat între proprietar și Adrian Scridon, când practic, Scridon nu ar mai fi avut niciun drept asupra imobilului. Astfel că, oamenii au acționat în instanță pentru a cere evacuarea actualului chiriaș, care nu plătește nici chirie și mai mult, i-a acționat în instanță pe proprietari solicitându-le achitarea a 100.000 de lei, bani pe care proprietarii spun că Viorel Ignat  i-ar fi împrumutat lui Adrian Scridon pentru reparațiile la clădire.

Acel contract nu s-a semnat în perioada când Adrian Scridon mai era chiriaș. Contractul cu noi expirase cu trei luni înainte de a se întocmi contractul între Scridon și Ignat” a mai declarat proprietarul. “Contractul este un contract fals pentru că soțul meu, ca unic proprietar ar fi trebuit să fie de acord cu acesta” a precizat soția bărbatului.

De asemenea, oamenii sunt nemulțumiți de faptul că lucrările executate la clădire nu sunt corespunzătoare. Chiriașul inițial Adrian Scridon a făcut o expertiză în urma căreia ar fi  reieșit că în acel imobil s-au învestit 200.000 de lei, însă, Olimpia Pop spune că ei au făcut o contraexpertiză, care spune că lucrările se ridică la 60.000 de lei. “Ei au supraevaluat lucrările ca să poată să ne ceară nouă acum bani pe care să îi restituie lui Viorel Ignat. Ei au cerut o sumă imensă și reparațiile nu se ridică la suma lor, ci a fost de trei ori mai mică” a precizat Olimpia Pop.

Actualmente, proprietarii au pe rol două procese cu Viorel Ignat, unul pe penal și altul pe civil. Cel de pe secția penală vizează solicitarea proprietarului de a anula contractul semnat între Scridon și Ignat pe motiv că acesta ar fi ilegal, iar cel de pe secția civilă vizează evacuarea lui Viorel Ignat din spațiul proprietarilor în care la ora actuală funcționează un club. “Cel penal a fost înregistrat la Bistrița, iar cel civil la Judecătoria Năsăud. Pentru cel penal noi am avut câștig de cauză de două ori. Inițial s-a dat o amendă de 600 de lei ca urmare a scoaterii de sub urmărire penală a lui Viorel Ignat, după care s-a revenit și s-a aplicat o nouă amendă de 1.000 de lei plus evacuarea clădirii. Ignat a făcut recurs la această sentință și s-a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care nu i-a dat niciun fel de câștig de cauză ci a retrimis dosarul spre rejudecare la Judecătoria Năsăud. Ei bine, aici, i s-a dat câștig de cauză lui și noi nu mai putem ataca sentința” a mai precizat Olimpia Pop.

Oamenii spun că li s-ar fi făcut o nedreptate și că nici nu mai știu în ce parte să meargă și cui să se adreseze. Ei sunt dispuși să meargă chiar mai departe, la Consiliul Superior al Magistraturii, în speranța că acolo își vor găsi dreptatea și își vor putea recupera clădirea.

Bistrița Online a încercat să afle un punct de vedere al Judecătoriei Năsăud în legătură cu acest dosar, însă, președintele acesteia – Marian Gurlui nu s-a aflat astăzi în instituție, angajații spunând că se află într-o deplasare la Cluj.

Întreaga poveste a celor două persoane poate fi ascultată joi, în emisiunea Bistrița în Direct difuzată pe postul local de televiziune Tv Bistrița și moderată de Viluța Mihaela Brătfălean.

Leave a comment