Categories
Bistrita Comunitate

Mobilitate Comenius la Liceul Tehnologic Lechința

Pentru perioada septembrie 2011 ! iunie 2013 a fost aprobat de către ANPCDEFP parteneriatul multilateral Comenius „Houses of Traditions”. Acesta reunește șapte țări europene (Spania, Turcia, Grecia, România, Slovenia, Polonia și Lituania) cu scopul de a se cunoaște, de a interacționa, de a socializa și de a face schimb de experiență prin intermediul tradițiilor fiecăreia, uzând de limba engleză.

Ne aflăm la începutul celui de-al doilea an de proiect care a coincis cu un moment special pentru noi. In perioada 7-13 octombrie 2012 a avut loc a cincea întâlnire de proiect în țara noastră, la Liceul Tehnologic Lechința. Am fost onorați să avem oaspeți din cele șase țări partenere, 18 profesori și 6 elevi, care au fost găzduiți de familiile elevilor români implicați în proiect. Profesorii, elevii, părinții școlii noastre împreună cu primăria comunei Lechința au planificat o săptămână specială cu această ocazie.

Luni, 8 octombrie, a avut loc deschiderea întâlnirii la sala de sport a școlii noastre, unde primarul comunei, d-l Florian Romeo, d-șoara director Baciu Oana- Raluca și președinta Consiliului Elevilor Boar Denisa  le-au urat bun venit și și-au exprimat bucuria că școala noastră este unul dintre partenerii unui asemenea proiect. La acest moment au fost prezenți toți elevii școlii, care s-au arătat încântați să cunoască oaspeții străini. La amiază s-a vizitat Biserica evanghelică din Herina și Muzeul satului din aceeași localitate, unde s-a și sevit un prânz tradițional. Intorși la școală, a avut loc primul workshop, în care elevii și profesorii din echipa de proiect a școlii noastre au prezentat România, Transilvania, județul Bistrița-Năsăud, localitatea Lechința, legenda bine-cunoscutului Dracula ! simbol al României, însă și sistemul educațional românesc, pe marginea căruia au avut loc discuții fructuoase.

Marți, 9 octombrie, a fost o zi de cunoaștere outdoor. Atât musafirii cât și elevii și profesorii români implicați în proiect au plecat într-o excursie pentru a  cunoaște frumusețile județului nostru. S-a vizitat Castelul Dracula la Piatra Fântânele, unde au admirat minunatele peisaje montane într-o plimbare cu telescaunul. Am luat prânzul la Valea Străjii și apoi ne-am delectat văzul cu frumusețea lacului Colibița. După- amiază am făcut o scurtă vizită în Bistrița, capitala județului nostru, pe care i-am lăsat să o exploreze mai îndeaproape și singuri.

Miercuri, 10 octombrie, ne-am adunat cu toții la Liceul Tehnologic Lechința pentru workshopuri în care s-a prezentat dicționarul multlingvist, realizat special pentru această întâlnire de proiect. De asemenea, s-a discutat despre activitățile din cel de-al doilea an de proiect și optimizarea desfășurării activităților propuse. La final s-a discutat despre următoarea mobilitate, ce va avea loc în Slovenia în luna martie 2013. In aceeași zi, urcând în turnul Bisericii săsești au putut vedea Lechința și împrejurimile ei.  Spre seară, am fost bucuroși să le arătăm mândria noastră, vestita cramă din Lechința, unde au fost încântați de istoria și realizările acesteia de-a lungul timpului . S-a degustat Feteasca Albă, Traminer și celelalte soiuri ce au adus faimă locului, totul în cadrul unei cine tradiționale cu mămăligă cu brânză și sarmale.

Joi, 11 octombrie, am dorit să cunoască și alte frumuseți ale Transilvaniei, locuri care fac să te reîntorci în România. Am vizitat împreună Salina de la Turda. A urmat inima Transilvaniei, orașul Cluj- Napoca, unde am vizitat cele mai importante zone istorice, Catedrala Ortodoxă, Teatrul Național și am admirat orașul de pe Cetățuie. Oaspeții au fost de-a dreptul impresionați de ținuturile transilvănene și au recunoscut că România este mai frumoasă decât știau ei din diverse surse. In cele două excursii și nu numai, elevii noștri au avut ocazia să comunice cu partenerii prezenți folosindu-și cu succes competențele de limba engleză dobândite la clasă.

Vineri, 12 octombrie, a fost o zi festivă, în care am reușit să încununăm o săptămână minunată. La Căminul cultural Lechința a avut loc un spectacol pregătit special pentru această ocazie. Elevii școlii noastre au prezentat dansurile tradiționale ale țărilor partenere, cântecele tradiționale ale copiilor din țările partenere și dansuri moderne prezentate de cele două trupe de dans modern ale școlii noastre ”Seven kittens” și „La-la-dance”. Deoarece avem o comuniune armonioasă cu etnia romă din localitate, s-a prezentat și un moment de dans traditional țigănesc, ce a avut un impact deosebit. Spectacolul a fost încheiat de trupa de dansuri populare a școlii noastre „Lechințenii”, care au oferit o mostră de tradiție și prestanță cum numai în România se poate vedea. Intreg spectacolul a fost un succes apreciat în unanimitate. După spectacol, a avut loc un ultim worshop dedicat concluziilor acestei săptămâni, fiecare oaspete fiind invitat să lase un mesaj în Cartea de onoare a școlii; s-au înmânat certificatele de participare și celelalte documente specifice proiectului. S-au făcut multe aprecieri, s-au adresat cuvinte frumoase tuturor celor care au făcut ca această săptămână să fie una de neuitat pentru toți cei implicați. A urmat un prânz pregătit de părinții și profesorii școlii, moment de cunoaștere, de mulțumire și de rămas bun. Deoarece ne mândrim cu o sala de sport modernă, în care se pregătesc intens vice-campioanele noastre naționale la handbal feminin, profesorii de sport au organizat meciuri de handbal și volei între elevii și profesorii școlilor partenere.  Seara, oaspeții  împreună cu profesorii și părinții Liceului Tehnologic Lechința au cinat la Casa Someșană, cu mâncare traditională și cântec românesc.

Sâmbătă, invitații s-au întors acasă, unde, suntem siguri, că vor vorbi mult și bine despre experiența lor în România, o săptămână care a avut un impact pozitiv de ambele părți, musafiri și gazde. A fost o experiență de neuitat, care sperăm să creeze un precedent și să aducă plus valoare pentru creșterea sănătoasă a celor care fac educație la Liceul Tehnologic Lechința.

Coordonator proiect, prof. Berar Tincuța – Ionela

Leave a Reply