Ioan Oltean, singurul parlamentar din Bistrița-Năsăud ce candidează din nou

Dintre toți parlamentarii din Bistrița-Năsăud doar deputatul Ioan Oltean (PDL) va intra în cursa pentru noul legislativ, el candidând în același colegiu ca în urmă cu patru ani. Contracandidatul său esre interpretul de muzică populară Alexandru Pugna.

În județul Bistrița-Năsăud, USL a finalizat listele de candidați, în timp ce ARD mai are de stabilit candidatul pentru Colegiul 1.

Astfel, din partea ARD candidează pentru Camera Deputaților deputatul Ioan Oltean, Vasile Marc și Monica Săsărman, candidatul pentru Colegiul 1 nefiind încă decis, și Cristian Florian, respectiv Eugen Curteanu pentru Senat, toți fiind membri PDL.

Din partea USL candidează pentru Camera Deputaților Adriana Doina Pană (PSD), Daniel Suciu (PSD), Alexandru Pugna (PSD) și Stelian Dolha (PNL), iar pentru Senat Dorin Dobra (PNL) și Ioan Deneș (PNL).

Candidații față în față în colegii

În Colegiul 1 Camera Deputaților candidează din partea PSD Adriana Doina Pană, iar PDL nu și-a desemnat încă reprezentantul, în timp ce în Colegiul 2 Camera Deputaților candidează Vasile Marc (PDL) împotriva lui Daniel Suciu (PSD).

În Colegiul 3 Camera Deputaților candidează Ioan Oltean (PDL) contra lui Alexandru Pugna (PSD), în timp ce în Colegiul 4 Camera Deputaților candidează Monica Săsărman (PDL) și Stelian Dolha (PNL).

În Colegiul 1 Senat candidează Daniel Cristian Florian (PDL) și Dorin Dobra (PNL), în timp ce în Colegiul 2 Senat candidează Eugen Curteanu (PDL) și Ioan Deneș (PNL).

Ioan Oltean candidează în același colegiu ca în urmă cu patru ani

Dintre toți candidații, Ioan Oltean este singurul președinte de filială, el conducând PDL Bistrița-Năsăud.

Oltean, în vârstă de 60 de ani, e titularul postului de deputat din Colegiul 3, cel în care candidează din nou și singurul parlamentar dintre cei șase pe care îi are județul care dorește să intre din nou în legislativ.

Ioan Oltean este cel mai longeviv parlamentar din Bistrița-Năsăud, care nu a ratat niciun legislativ din 1990 până în prezent. Între 1996 și 1998, el a fost ministrul Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului din partea PD. Între 2000 și 2004, Ioan Oltean a fost președintele Comisiei de administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic în Camera Deputaților, între 2004 și 2007 a deținut funcția de chestor al Camerei Deputaților, fiind membru în Biroul Permanent, iar din septembrie 2007 deține funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților.

El este jurist de profesie. A absolvit Facultatea de Drept a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 2010, și-a luat doctoratul în drept la Școala Națională de Științe Politice și Administrative cu lucrarea “Probleme actuale ale sistemelor administrației publice”, el spunând că a introdus conceptul de cyber-administrație.

În 2007, a fost protagonistul unui scandal media întrucât a încasat de la Parlamentul Românei bani pentru plata chiriei, despre care s-a spus că este ilegală, întrucât el avea proprietăți în București. Ulterior, parlamentarul a spus că s-a împrumutat cu bani și a restituit întreaga sumă primită de la Parlament.

Potrivit declarației de avere, Ioan Oltean a făcut importante investiții imobiliare de când este parlamentar. El a început să cumpere terenuri în anul 2005 în Voluntari, Afumați și Tunari, dar și la Bistrița. Parlamentarul PDL mai are apartamente în București și Bistrița, imobile pe care le-a achiziționat începând cu 1992 până în 2005.

În cursul acestui an s-a aflat și că Ioan Oltean este colonel în rezervă, titlu despre care a spus el însuși că i l-a făcut “cadou” fostul ministru al Apărării Gabriel Oprea.

Totodată, numele lui Ioan Oltean a fost amintit în scandalul de corupție în care au fost reținuți și apoi cercetați în libertate fostul secretar de stat Ioan Andreica de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului și fostul președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud Liviu Rusu, însă nicio acuzație nu a fost dovedită.

După ce în timpul guvernării PSD din 2000-2004 organizația pe care o conducea Ioan Oltean a pierdut majoritatea primarilor care, în frunte cu fostul președinte al CJ Gheorghe Marinescu, a trecut la PSD, Ioan Oltean a inițiat și legea care combate migrația politică a aleșilor locali.

Actul legislativ a pus punct trecerii primarilor și consilierilor locali de la un partid la altul, sancțiunea fiind pierderea mandatului.

În 2009, după ce PDL a decis să intre la guvernare cu PSD, Ioan Oltean a făcut o afirmație care a rămas de notorietate. El a asemănat PSD cu “o broască râioasă”, iar după ce PDL și PSD s-au separat, a spus că a venit vremea să dea afară din gât “broasca”.

“Fie tot partidul înghite broscoiul, fie tot partidul dă broscoiul afară. (…) Lucrurile se vor lămuri într-un fel sau altul. Dacă partidul va decide să înghită broscoiul, să-l înghită, eu voi sta cu el pe masă”, a declarat Ioan Oltean.

O altă afirmație care îi aparține liderului PDL Bistrița-Năsăud și care a fost catalogată la vremea aceea o mare gafă a fost replica despre discursul Regelui Mihai, după ce a fost întrebat cum i se pare ideea ca Regele Mihai să se adreseze Camerelor reunite:”Dacă mâine vine Regele Cioabă și ne cere același lucru?”, a spus Ioan Oltean înaintea acelui moment. Ulterior, el și-a cerut scuze.

Ioan Oltean a fost cel care i-a promovat pe președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, pe Crinuța Dumitrean, fostă președintă a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, pe Ioan Botiș – fost ministru al Muncii, dar și pe Ioan Andreica și Eugen Curteanu, foști secretari de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

În afară de Eugen Curteanu, toți au fost controversați.

Tot Ioan Oltean a fost cel care l-a atacat dur pe fostul șef al DNA Daniel Morar, în momentul în care acesta era procuror la Cluj, după ce Morar l-a arestat, în 1999, pe Liviu Ciupe, fost vicepreședinte al PD Bistrița-Năsăud și, la vremea aceea, șef al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, sub acuzația că a delapidat suma de 15.600 de lei, contravaloarea unei cantități de asfalt folosite la amenajarea unei parcări auto din municipiul Bistrița.

Odată cu fostul director a fost arestat și Alexandru Slavita, care, la vremea aceea îndeplinea funcția de șef al Secției de Drumuri Naționale Bistrița. După patru luni de închisoare, cei doi au fost găsiți nevinovați și au fost puși în libertate. Liviu Ciupe a dat ulterior în judecată statul român și a cerut despăgubiri materiale și morale de aproape 250.000 de lei, câștigând un proces la CEDO.

Ioan Oltean spune că îl recomandă pentru un nou mandat toată activitatea sa de parlamentar din ultimii 20 de ani. Întrebat dacă își propune și la aceste alegeri să “închidă” colegiul, respectiv să obțină peste 50 la sută din voturi, el a răspuns: “Eu nu plec atât de optimist la drum. Plec la drum cu gândul să câștig, acesta este adevărul, dar nu îmi fac socotelile înainte de a sări șanțul. Nu m-ați auzit niciodată în cei 22 de ani de politică spunând că eu sigur câștig sau că partidul ia toate colegiile cu 50 la sută plus unu. Nu am făcut niciodată greșelile acestea și nu am să le fac niciodată. Sunt un om echilibrat, cunosc exact realitățile acestui județ și pornesc de la premisa că e posibil orice în viața politică, orice. Se spune că în politică și în dragoste să nu spui niciodată. De aceea, nu fac asemenea mărturisiri și pronosticuri”, a spus el.

Întrebat ce va face dacă nu va câștiga un nou mandat de parlamentar, Ioan Oltean a spus: “Haideți să nu punem răul înainte, să mergem cu gândul că lucrurile vor avea o finalitate pozitivă în raport cu eforturile pe care le facem fiecare și cu ceea ce reprezentăm fiecare în viața politică a județului”.

Cine cântă împotriva lui Ioan Oltean

Împotriva lui Ioan Oltean, USL îl trimite pe interpretul de muzică populară Alexandru Pugna (PSD), în prezent vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Alexandru Pugna s-a născut în satul Căianul Mic din județul Bistrița-Năsăud, aflat însă în Colegiul 2 Camera Deputaților, nu în cel în care candidează.

Pugna a debutat în muzica populară cu Ansamblul folcloric “Cununa de pe Someș” al Casei Municipale de Cultură din Bistrița. În ultimii ani, a fost angajat al Ansamblului folcloric profesionist “Dor românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud. Este și președintele Asociației “Pană de păun” sub auspiciile căreia organizează anual un festival. Alexandru Pugna a mai realizat și câteva filme folclorice.

Pugna a mai fost consilier județean și în mandatul 2008-2012, el făcând parte din Comisia de cultură. El a fost anunțat drept viitor vicepreședinte al CJ încă din timpul campaniei electorale, când fotografia sa a apărut pe afișe alături de cea a lui Emil Radu Moldovan, ales președinte al CJ.

Susținută de județ, boicotată de municipiu

Adriana Doina Pană, care candidează în Colegiul 1 Camera Deputaților, unde PDL nu a decis deocamdată candidatul, este cel mai sonor nume din lista de candidați a USL. Ea a fost timp de opt luni secretar de stat în Ministerul Educației.

Este președintele organizației de femei a PSD Bistrița-Năsăud. De profesie inginer, Doina Pană a lucrat inițial la Fabrica de Hârtie din Prundu Bârgăului, iar apoi a ajuns să predea la actualul Colegiu Tehnic InfoEl. În 2004, a devenit consilier județean și în 2008 a câștigat un al doilea mandat pe care l-a întrerupt temporar, în perioada în care a fost numită secretar de stat în MECTS.

Ea nu este la prima candidatură la alegerile parlamentare, în 2008 fiind reprezentanta PSD pentru funcția de senator în Colegiul 1 pe care însă nu a reușit să o câștige.

Ulterior, Pană a fost desemnată secretar de stat în Ministerul Educației, unde a stat timp de opt luni în funcție, după care s-a întors în Bistrița, făcând parte din grupul profesorilor care a părăsit Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) pentru a înființa, în Bistrița-Năsăud, o filială a FSI “Spiru Haret”, ea fiind numită, la început, președinte.

Acest lucru l-a înfuriat pe actualul ministru pentru Dialog Social, Liviu Marian Pop, aflat la vremea aceea în conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

În luna noiembrie a anului 2010, Pop scria pe blogul său personal postarea cu titlu: “Fostul secretar de stat Adriana Doina Pană, lider județean al FSI «Spiru Haret»?”. “Vedem cum se dorește o leagare a mișcării sindicale de clasa politică prin intermediul unor pseudofederații. (… ) Însă de la funcția de secretar de stat în MECTS la conducerea unui sindicat nu credeam că se va ajunge. Sper să nu mai aud un lider de la «Spiru Haret» să spună că este politizată conducerea școlii atâta vreme cât ei politizeză mișcarea sindicală.(…) Personal, nu am nicio problemă cu persoana Doina Pană (..) dar gestul funcțiilor politico-sindicale nu fac decât sa decredibilizeze mișcarea sindicală”, scria Pop.

După ce USL a venit anul acesta la guvernare, Adriana Doina Pană a fost numită pentru o scurtă perioadă de timp inspector școlar general.

Candidatura ei la alegerile parlamentare nu este agreată de organizația municipală a PSD care a contestat decizia Comitetului Executiv Județean al PSD la București, preferatul celor de la municipiu fiind Constantin Rus, consilier municipal PSD.

Candidat “traseist”, dar doctor în unde

Pentru Colegiul 2 Camera Deputaților, PDL a decis să îl susțină pe un fost social-democrat, Vasile Marc, despre care presa scria că a obținut doctoratul în condiții suspecte. Profesorul de matematică Vasile Marc, titular la Școala Generală “Liviu Rebreanu” din Beclean, provine din fostul PDSR, fiind, la un moment dat, în perioada 2000-2004, vicepreședinte al PSD la nivel județean și inspector general-adjunct.

La alegerile locale din 2008, Marc a intrat în Consiliul Județean pe listele PSD, dar și-a trădat partidul și a votat alături de PDL care conducea, prin președintele Liviu Rusu, Consiliul Județean. Mult timp, grupul consilierilor PSD a făcut eforturi să impună în locul său un supleant de pe listele PSD, dar nu a reușit să treacă proiectul de hotărâre prin Consiliul Județean întrucât nu a avut majoritate. Vasile Marc a refuzat la rândul lui să demisioneze din funcție. Pentru că a susținut PDL cu votul său, iar fostul președinte al CJ Liviu Rusu a putut conduce liniștit timp de patru ani, PDL l-a numit inspector școlar general pe Vasile Marc și l-a trecut pe un loc eligibil pe listele sale astfel încât el este din nou consilier județean, de data aceasta PDL. Odată cu intrarea la guvernare a USL, Vasile Marc a renunțat din proprie inițiativă la funcția de inspector școlar general, cedând postul PSD.

În anul 2009, Vasile Marc și-a dat doctoratul la o facultate de inginerie a Universității din Oradea. Marc a făcut cercetări referitoare la izolațiile în câmp de microunde și l-a avut drept coordonator al lucrării pe prof. univ. dr. ing. Teodor Maghiar, al cărui nume a stat în atenția DNA încă din 2007, când a fost declanșată urmărirea penală împotriva lui în scandalul diplomelor false.

Vasile Marc a preferat să îl aleagă pe Teodor Maghiar drept conducător de doctorat, ca să studieze diverse unde, inclusiv pe cele ale cuptorului cu microunde, potrivit rezumatului lucrării sale de doctorat, publicată pe pagina de internet a Universității Oradea.

În 2008, la alegerile parlamentare, Vasile Marc a candidat în același Colegiu 2 Camera Deputaților, dar s-a clasat al doilea.

Candidat afacerist cu statul

Candidatul PDL pentru Colegiul 1 Senat este Daniel Cristian Florian, care a fost prefect în timpul guvernării PDL în perioada 2009-2012. Florian a fost mai întâi consilier județean PDL când a fost și protagonistul unui scandal.

În 2008, liderul PSD Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, declara că deține informații potrivit cărora firma lui Cristian Florian, la vremea aceea consilier județean PDL, a contractat execuția școlii din comuna Matei nu putea justifica cheltuirea a 500.000 de lei. Primarul comunei Matei, Vasile Encian (PDL), a încredințat lucrarea la școală unei firme care a intrat în faliment și care, la rândul ei, a predat lucrările firmei SC Fasc SRL din Bistrița care îi aparține lui Cristian Florian.

La rândul lui, liderul județean al PDL, deputatul Ioan Oltean, a declarat tot atunci că știe despre problemele de la Matei.

“Știu că Florian are ceva probleme acolo, dar nu am avut timp să le clarific. Cert este că, dacă aș sta să număr câtă tencuială au pus primarii PSD pe o clădire, cu siguranță că aș găsi și eu nereguli cu carul. Dar am alte treburi și am încredere că cei îndreptățiți să verifice cheltuirea banului public își fac datoria”, a spus atunci Oltean.

Deși PSD a făcut sesizare la Poliție, iar primarul din Matei a fost condamnat de o instanță pentru abuz în serviciu, ancheta nu s-a răsfrânt și asupra lui Cristian Florian. În 2009, el a fost numit prefect și s-a suspendat din PDL.

Posesorul unei mașini BMW, Florian s-a remarcat prin strădania sa de a crește limita de viteză pe DN 17 în localități de la 50 până chiar la 70 de kilometri la oră care i-a și reușit, de altfel.

Totodată, Florian a dispus blocarea accesului mașinilor în fața Palatului Administrativ cu un stâlp telescopic. La un moment dat, însă stâlpul s-a ridicat exact în momentul în care el trecea cu BMW-ul, mașinii fiindu-i distrusă baia de ulei.

Înainte de alegerile locale din acest an, numele lui Cristian Florian a fost vehiculat ca posibil candidat al PDL la Primăria Bistrița sau la șefia Consiliului Județean în locul lui Liviu Rusu, cercetat de DNA. Potrivit unor surse politice, în sondajele făcute de PDL, Cristian Florian a fost cotat cu sub doi la sută șanse să câștige Primăria Bistrița, astfel încât la alegerile locale el nu a candidat pentru nicio demnitate. A lucrat însă alături de colegii lui.

Inițial, PDL l-a semnat să candideze pentru funcția de deputat în Colegiul 4, dar ulterior i-a cerut să intre în cursa pentru funcția de senator de Bistrița. Surse politice au declarat că, în ședințele în care au fost desemnați candidații, Florian ar fi spus că acceptă “orice”.

Secundul lui Udrea vrea să fie senator

Pentru Colegiul 2 Senat, PDL îl susține pe fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului Eugen Curteanu, secund al Elenei Udrea, dar care nu s-a remarcat în niciun fel cât timp a fost la București.

Eugen Curteanu, în vârstă de 37 de ani, este acum consilier județean PDL, după ce în mandatul trecut a fost consilier municipal PDL în Consiliul Local Bistrița și membru al Comisiei juridice și de administrație publică.

În partid el îndeplinește funcția de prim-vicepreședinte al filialei județene a PDL.

De profesie jurist, Eugen Curteanu a fost susținut, în timpul guvernării PDL, să ocupe una din cele două funcții de subprefect al județului, dar inițial nu a putut fi numit fiindcă nu intrase în Corpul funcționarilor publici, iar apoi funcția s-a desființat. Apoi, el a îndeplinit o perioadă funcția de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului după demisia predecesorului său, Ioan Andreica. El este cunoscut ca un apropiat al lui Ioan Oltean.

Ceilalți candidați ai PDL și USL care se bat pentru un mandat de parlamentar

Candidatul din Colegiul 2 Camera Deputaților, Daniel Suciu (PSD), este consilier județean și purtător de cuvânt al filialei județene a PSD. Absolvent al Facultății de Drept a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, Daniel Suciu a profesat mai întâi ca jurnalist la un cotidian local, după care s-a înscris în PSD, fiind o bună perioadă de timp șef de cabinet al fostului deputat Emil Radu Moldovan care este în prezent președinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Suciu este la al doilea mandat de consilier județean după ce, în perioada 2008-2012, a fost principala voce care s-a ridicat împotriva președintelui CJ din acea perioadă, Liviu Rusu (PDL), pe care l-a criticat vehement, intrând adesea în conflict cu acesta.

Suciu este președintele Organizației de Tineret a PSD Bistrița-Năsăud și candidează în Colegiul 2 unde deputat a fost ales, în 2008, mentorul său, Emil Radu Moldovan, acesta fiind, de altfel, colegiul în care PSD are cei mai mulți primari.

Daniel Suciu este căsătorit și are doi gemeni.

Candidatul din Colegiul 4 Camera Deputaților este Stelian Dolha (PNL), actual vicepreședinte al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, la primul mandat de consilier județean. Dolha este președinte al organizației PNL Beclean. În vârstă de 42 de ani, Dolha a absolvit în 2001 Universitatea “Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Este activ în politică abia după ce Crin Antonescu a venit la cârma PNL.

Candidatul pentru funcția de senator în Colegiul 1 este Dorin Dobra, licențiat în filosofie-jurnalistică și în studii europene. Dobra este doctor în europenistică al UBB Cluj-Napoca și lector asociat al Facultății de Studii Europene și cercetător post doctorand. Și-a început cariera politică în 1996 în PNÅ¢CD, iar în 1999 a părăsit acest partid. În 2000, făcea parte din UFD, iar din 2001 e membru PNL. Din 2010, deține funcția de vicepreședinte al filialei teritoriale PNL. Nu a îndeplinit funcții de ales local, nici ale funcții în administrație. La alegerile locale a fost purtător de cuvânt al USL Bistrița-Năsăud. E pasionat de Formula 1.

Candidatul în Colegiul 2 Senat Ioan Deneș (PNL) este consilier județean, dar și fratele primarului PSD al orașului Beclean, Nicolae Moldovan. E inginer mecanic, absolvent al Universității Tehnice din Cluj-Napoca și e director la SC Termotec SRL Cluj.

Candidatul PDL în Colegiul 4 Camera Deputaților, Monica Săsărman, este avocat de profesie, la al doilea mandat de consilier județean PDL. Ea este cea care, în timpul campaniilor electorale, depune în numele PDL sesizări la Biroul Electoral Județean și supraveghează alegerile din punct de vedere juridic. Tot ea este cea care reprezintă primăriile PDL în diverse procese. Este la prima sa candidatură pentru alegerile parlamentare.

Leave a comment