FOTO: Un militar rănit în Afganistan căruia i-au fost amputate picioarele s-a întors la unitate

Un militar din Bistrița-Năsăud care a fost rănit, în urmă cu doi ani, în timpul unei misiuni în Afganistan, fiindu-i amputate picioarele, s-a întors recent la unitate, continuând să lucreze și dând dovadă de “o tărie de caracter deosebită”, potrivit comandantului Brigăzii 81 Mecanizate.

Generalul de brigadă Dan Florin Grecu, comandantul Brigăzii 81 Mecanizate “General Grigore Bălan” din Bistrița, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că militarul rănit în urmă cu doi ani în timpul unei misiuni în Afganistan s-a întors în unitate și lucrează într-un birou, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Plutonierul major Vasile Zbâncă este angajat, lucrează. Dă dovadă de o tărie de caracter deosebită și vrea să fie tratat ca oricare dintre colegii lui și așa îl tratăm, pentru că merită. El e la serviciu”, a declarat generalul de brigadă Dan Florin Grecu.

Potrivit sursei citate, Vasile Zbâncă, acum în vârstă de 30 de ani, a fost rănit în timpul executării unei misiuni în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului Humvee. El și-a pierdut atunci ambele picioare, acestea fiindu-i amputate în Germania.

În același atac, doi militari ai Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” Bistrița, Marius Florin Sfecheș și Cristian-Petru Filip, au murit:.

După moartea celor doi, ministrul de atunci al Apărării Naționale, Gabriel Oprea, a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari care și-au sacrificat viața, săvârșind acte de devotament excepțional în timpul executării misiunii în teatrul de operații din Afganistan.

Peste 600 de militari ai Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” Bistrița se aflau în acel moment în Afganistan pentru o misiune de menținere a păcii, a treia de acest fel din Afganistan la care a participat batalionul, care face parte din Brigada 81 Mecanizată Bistrița.

Brigada 81 Mecanizată “General Grigore Bălan” din Bistrița a fost înființată în 1 martie 1995. Din 1997, este parte componentă a Forței de Reacție Rapidă a Armatei Române. În prezent, ea are în subordine șase batalioane și șase subunități de brigadă în județele Bistrița-Năsăud și Cluj.

Sursa foto: www.facebook.com

Leave a comment