ALEGERILE PARLAMENTARE: Câte secții de votare vor fi la nivel național

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa a anunțat, câte secții de votare au fost delimitate pentru alegerile generale, urmând să se finalizeze și licitațiile pentru achiziționarea buletinelor de vot, a ștampilelor și timbrelor autocolante.

Astfel, au fost delimitate, la nivel național, peste 18.700 de secții de votare pentru alegerile generale, 313 dintre acestea fiind în județul Bistrița-Năsăud.

Anunțul a fost făcut după videoconferința cu prefecții și reprezentanții și autorităților administrației publice locale, dedicată organizării alegerilor generale din 9 decembrie.

Cu același prilej, Dușa a mai spus că, la nivel local, procesul de derulare a licitațiilor pentru cumpărarea buletinelor de vot este în desfășurare, în timp ce, de la centru, se organizează licitația pentru timbrele autocolante și ștampile ce vor fi folosite la alegerile parlamentare.

Ministrul Administrației și Internelor a adăugat că vineri, la Brașov, se va întâlni cu toți șefii inspectoratelor județene de poliție, cu care va discuta măsurile pentru ca alegerile să se desfășoare corect.

Numărul secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie este de 18.749, dintre care 18.454 în țară și 295 în străinătate, potrivit datelor publicate pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).

În București vor fi înființate, pentru acest scrutin, 1.239 secții de votare.

Potrivit legii, delimitarea secțiilor de votare se decide în termen de 30 de zile de la stabilirea datei alegerilor de către primarii comunelor, orașelor, municipiilor sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor componente, împreună cu prefecții și cu structurile teritoriale ale Centrului Național de Administrare a Bazelor de Date privind Evidența Persoanelor.

Numerotarea secțiilor de votare se stabilește de către prefect, la nivelul fiecărei circumscripții electorale.

Prefecții comunică AEP, pentru înregistrarea în Registrul secțiilor de votare, delimitarea și numerotarea secțiilor de votare de la nivelul circumscripției electorale.

La alegerile parlamentare din 2008 au fost înființate 18.104 secții de votare, dintre care 221 în străinătate.

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor în vederea alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 este 30 octombrie, adică cel mai târziu cu 40 de zile înainte de data scrutinului.

Campania electorală începe în 9 noiembrie, cu 30 de zile înainte de ziua votării, și se încheie în 8 decembrie, la ora 7.00.

Leave a comment