70 de angajați ai CFR Călători, reținuți până în prezent de procurorii brașoveni

Un număr de 70 de angajați ai CFR Călători din cei 81 audiați au fost reținuți de procurorii brașoveni, joi noapte, pentru luare și dare de mită și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, aceștia fiind sau urmând să fie prezentați Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă.

Cei 70 de reținuți au fost împărțiți în două loturi de 35 și 33 de persoane pentru a fi prezentați magistraților Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă.

Pentru două din cele 70 de persoane reținute procurorii nu au solicitat emiterea de mandate de arestare.

Primul lot format din 35 de persoane a fost trimis deja la Tribunalul Brașov, unde, la ora transmiterii acestei știri, se judecă propunerea procurorilor de arestare.

La Brașov au sosit, în cursul zilei de joi, zeci de persoane escortate de polițiști și mascați, primii angajați sosiți fiind cei de la București. Au urmat loturi de angajați de la Iași, Craiova, Constanța și Cluj. În acest caz au fost emise 81 de mandate de aducere.

Angajații în cauză sunt acuzați de dare de mită, luare de mită, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, difuzare de informații nedestinate publicității.

“Din materialul probator administrat până în acest moment rezultă că persoanele audiate în cursul zilei de joi și de cele care urmează a fi audiate sunt suspectate a face parte dintr-un grup infracțional organizat care au comis și planificat în modalitate continuată infracțiuni de luare de mită, dare de mită, instigare la comiterea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, folosirea în orice mod de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”, se arată într-un comunicat al Parchetului.

Aceste persoane au calitatea de conductori de tren, șefi de tren, controlori de bilete, revizori de specialitate în cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători “CFR Călători SA”.

Cea mai înaltă funcție este cea de revizor de specialitate.

Cercetările au fost declanșate ca urmare a sesizării din oficiu din partea Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov din cadrul Direcției Poliției Transporturi a Inspectoratului General al Poliției Române, vizând circa 200 de persoane, potrivit sursei citate.

Mai multe descinderi au avut loc, joi dimineață, la sediul CFR Călători și la regionalele CFR Călători din țară, pentru a fi puse în executare mandate de aducere pentru angajați suspectați de fapte de corupție.

“Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenției la regimul circulației pe calea ferată, așa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-și putea desfășura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiți mai departe către superiori, iar la rândul lor aceștia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor”, spunea purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Brașov, Alina Popescu.

Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la București, banii erau predați prin intermediul chioșcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau și rude ale angajaților CFR Călători.

“Locațiile unde să făcea tranzitul de bani pot fi și acestea. Destinatarii finali ai banilor urmează să fie stabiliți clar în cursul investigațiilor. Posibil să fie și rudele celor implicați, nu pot infirma”, mai spunea reprezentantul Parchetului.

Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Brașov mai afirma că cea mai mare funcție pe care o au persoanele din CFR Călători suspectate de fapte de corupție este cea de revizor, precizând că fiecare avea un rol bine stabilit, însă maniera de operare era flexibilă.

“Maniera de operare era foarte flexibilă, erau încetățenite anumite obiceiuri, colectarea banilor se făcea din anumite locuri de către anumite persoane cu roluri bine stabilite “, declara purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Brașov, procurorul Alina Popescu, precizând că de aceea acuzațiile se referă și la asociere în vederea comiterii de infracțiuni.

Sursa citată preciza că pentru acest caz au fost autorizați 12 investigatori sub acoperire.

Directorul CFR Călători, Ștefan Roșeanu, declara, joi, că, potrivit estimărilor, aproximativ 30 la sută din călătoriile la nivel național sunt fără bilet anual, iar compania pierde în acest fel 100-150 de milioane de lei anual din neîncasarea biletelor la casă.

 

Sursa foto: www.antena3.ro

Leave a comment