Mame cu alocație! Peste 80 de minore din Bistrița-Năsăud au dat naștere unor copii în ultimii ani!

Zeci de copile ajung anual la Maternitatea Bistrița-Năsăud pentru a naște. În ultimii trei ani de zile, aproape 80 de tinere care nu au împlinit vârsta majoratului au adus pe lume copii. Cele mai multe dintre minorele care au devenit mame provin din mediul rural și au doar studii primare.

Conform unor date făcute publice de Agenția Județeană de  Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud, la nivel județean, situația numărului mamelor minore pe ani este următoarea: în anul 2009 ! 15 cazuri, în anul 2010 ! 34 cazuri, iar în anul 2011 ! 28 cazuri, adică un total pe cei trei ani de 77 cazuri.

Astfel, numărul mamelor minore a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani. Cu toate acestea, specialiștii spun că la nivelul județului nostru situația nu este așa de îngrijorătoare precum în alte județe din țară. Spre exemplu, la Botoșani, tot la două zile, s-a înregistrat câte o naștere în rândul minorelor.

În județul nostru, majoritatea mamelor minore provin din mediul rural (87% din cazuri). Doar în două din cele 77 de cazuri, minorele nu au consimțit relația, fiind declarate violuri.

Sub aspectul nivelului de școlarizare, în majoritatea cazurilor, mamele nu au decât studii primare (83,1 la sută). Mame neșcolarizate au fost înregistrate în procent de 2,6%, iar cu studii gimnaziale în alte 14,3% din cazuri. În schimb, nu s-au înregistrat cazuri de mame minore cu studii generale în această perioadă.

Și la nivel național, numărul mamelor minore a fost în creștere, conform datelor Ministerului Sănătății. Dacă în anul 2009, numărul mamelor minore la nivelul întregii țări a fost de 1.410, în 2010 acesta a fost de 1.318 iar în 2011 de 1.458, în total peste 4.000 de mame minore în trei ani.

Procentul ridicat atât la nivel național cât și județean al mamelor minore absolvente de învățământ general, se datorează unor factori precum vârsta. Majoritatea mamelor au vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Totodată, lipsa unei colaborări eficiente între factorii responsabili (școală, DGASPC, servicii sociale ale autorităților locale, medic de familie) duce la apariția cazurilor, însă, aceasta este o problemă de sistem. De asemenea, lipsa de informații și educație a părinților mamelor minore, care nu au o supraveghere a relațiilor copilelor și nici o comunicare eficientă cu acestea este un alt factor care duce la apariția cazurilor de acest gen.

Există și situații în care părinții tinerelor care aduc pe lume copii înainte de vreme nu sunt de acord cu păstrarea micuților și așa se ajunge la abandon. Anual, la Bistrița se înregistrează cazuri de abandon de copii. Fie că părinții nu își permit să îi crească, fie că nu îi doresc, fie că mamele sunt minore și nu îi pot crește pentru că nu beneficiază de sprijinul familiei, anual la Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud sunt abandonați micuți nevinovați. După ce stau o perioadă în grija asistentelor ei sunt transferați în centrele de plasament, de unde așteaptă o familie dornică să îi înfieze.

Odată ce reprezentanții unității spitalicești au conștientizat că abandonul copiilor devine ceva permanent s-au văzut obligați să își dezvolte și un sistem de asistență socială prin care să se facă profilaxia abandonului. Specialiștii spun că o maternitate timpurie are impact negativ asupra psihicului, motiv pentru care mamele minore sunt consiliate și li se aduce la cunoștință ce înseamnă de fapt să crești un copil la o vârstă atât de fragedă.

În privința mamelor minore, statisticile arată așadar că gravidele provin în special din zonele rurale, cu un nivel scăzut de educație, inclusiv în ceea ce privește educația sexuală și contraceptivă. De asemenea, la nivel național, în peste 60% din cazuri, copiii născuți de tinere minore au fost recunoscuți de către tați.

La nivel național se desfășoară anual campanii de informare în rândul tinerelor, în speranța că se va reduce astfel numărul tinerelor care devin mame înainte de termen.

În ceea ce privește anul 2012, trebuie menționat că până acum, 12 tinere au devenit mame, ele beneficiind de indemnizația de creștere a copilului în cuantum de 600 de lei. Una dintre cele 12 mame este căsătorită.

Sursa foto: Shutterstock

Leave a comment