Vezi ce “cadouri electorale” pot oferi candidații în campanie

Alegerile parlamentare se apropie cu pași repezi. Candidații se pregătesc din timp pentru “micile cadouri electorale”, însă, surpriza din acest an este aceea că vor trebui să fie foarte atenți la cadourile care le vor oferi votanților.

Guvernul a aprobat o nouă ordonață de urgență, prin care nu vor mai putea fi oferite alegătorilor alimente, băuturi sau produse din tutun, ci doar mărfuri nealimentare în valoare de până la 10 lei și obiecte de propagandă electorală precum calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuși inscripționate cu însemne electorale.

Legislația actuală stabilește că tentativa, promisiunea și darea de bani și obiecte de folosință în scopul determinării alegătorilor de a vota într-un fel sau altul se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani, fiind însă exceptate “obiectele cu caracter simbolic”, care nu erau însă definite.

Prin ordonanța de urgență, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu pot fi folosite în campania electorală.

Astfel, în categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, exceptate fiind doar materiale și obiecte de propagandă electorală precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, șepci, eșarfe, fulare, veste, fesuri, mănuși, pelerine, jachete inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunii politice sau candidaților.

Sunt exceptate și alte obiecte de propagandă electorală inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunii politice sau candidaților a căror valoare nu depășește 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără însă să poată face parte din categoria alimentelor, băuturilor alcoolice sau nealcoolice și produselor din tutun.

Sursa foto: www.exclusivnews.ro

Leave a comment