Categories
Bistrita Politică

Cristian Florian: „Eu am fost prefect, nu perfect!”

Fostului prefect al județului Bistrița-Năsăud îi este greu să vorbească despre sine. Preferă să treacă succinct peste realizările din perioada când a condus Prefectura deoarece ar însemna să știrbească din meritele tuturor oamenilor din județ. Cristian Florian spune ca va munci și în Senat și dorește să ofere o nouă imagine a parlamentarului român.

Mulți muncesc, domnule Cristian Florian, dar nu toți muncesc cu folos. Dumneavoastră ați muncit cu folos?

Nu doresc să înțeleagă lumea că mă laud. Am fost prefect, nu perfect, dar realizările instituției pe care am condus-o nu pot fi ignorate. Împreună cu toți colegii mei de muncă, precizez, colegi de muncă, nu subalterni, și colaborând intens cu toate primăriile din județ am reușit să aducem județul pe primul loc în țară la accesarea fondurilor europene. Numai noi știm câte întâlniri, ședințe, consultări am avut cu fermierii din județ. A contat în primul rând relația bună, constructivă pe care am avut-o cu toți primarii din județ. Înainte de mandatul meu, Instituția Prefectului a fost ca o cazemată pentru anumiți primari. Am deschis ușile pentru toți locuitorii județului.

Oamenii contează ….

Oamenii contează. Cetățenii simpli, de la țară, de la oraș. Oamenii de rând cu care se clădește un viitor normal, firesc, civilizat. Îmi amintesc că au venit mulți oameni la Prefectură care să-mi vorbească de pericolul inundațiilor. Am făcut un calcul ca să stabilesc care dintre primării ar putea obține un punctaj bun pentru absorbția fondurilor europene. În 25 de zile am am avut 16 proiecte depuse!

Daca observați atent, singurele proiecte care se derulează și în prezent sunt cele cu finanțare europeană. Asta înseamnă că firmele din judet se dezvoltă, mulți oameni au locuri de muncă, familiile lor sunt mai liniștite… E puțin? Vă spun că nu. Comparativ cu alte județe avem o situație mult mai bună.

Să discutăm despre prezent, despre candidatura pentru Senat. V-ați calculat șansele?

Candidez pe colegiul 2 Senat din județul Bistrița-Năsăud. Candidatura la Senat este legată tot de oameni. Când eram prefect am fost mereu în mijlocul lor. Mai ales când au fost situații tensionate. În timpul protestelor organizate de primarii USL, eu am ieșit în față și am stat printre manifestanți. Mie nu mi s-a reproșat nimic personal. Din contră, a fost salutată prezența mea. Deși era o manifestare cu o clară tentă politică, oamenii știau adevărul, știau că i-am susținut și am fost alături de ei. Nu am stat să calculez șansele mele la alegeri. Poți face mii de calcule, dar tot de oameni depinzi. Dacă oamenii vor judeca activitatea ta anterioară ca fiind una bună și dreaptă, dacă ajungi la sufletul lor fiind concret printre ei, înțelegând problemele lor, ai o șansă.

Sunteți printre cei care au militat pentru înființarea unui centru SMURD la Bistrița…

La finele lui 2009 am reușit să înființăm serviciul Smurd la noi în județ. Atunci am spus că va fi un cadou pentru oamenii din Bistrița-Năsăud și mă bucur că am reușit să includem județul nostru pe harta SMURD.

„Tinerețe, hai în Parlament„… a devenit un slogan la modă.

Ironia dumneavoastră se lovește de o mentalitate a electoratului care vrea un suflu nou în Parlamentul României. Parlamentarul român are o imagine negativă pentru o mare parte a cetățenilor. Această imagine a fost „câștigată„ în 22 de ani de democrație. Este vina tuturor că s-a ajuns aici. Oamenii vor să fie reprezentați de oameni, nu de fotografii, afișe și promisiuni. Răbdarea alegătorilor a ajuns la limită. Nu de puține ori, parlamentarii au fost renegați de cei care i-au ales. De ce? Pentru că, preocupați de îndeplinirea sarcinilor parlamentare, uneori și personale de ce să nu recunoaștem, au uitat de cetățeni. Parlamentarul trebuie sa fie la dispoziția cetățenilor și nu invers. Am făcut
această introducere ca să arăt că prezența tinerilor în Parlamentul României este o necessitate. Am auzit deseori ideea că tinerii aduc un suflu nou, o gură de aer proaspăt, însă în primul rând e vorba de o nouă mentalitate, nu de entuziasmul specific vârstei. Eu am văzut oameni îmbătrâniți ca mentalitate la 25 de ani și oameni tineri care aveau 60 de ani! Tinerețea este o stare de spirit în primul rând și nu concluzia unui buletin medical anual.

Alianța România Dreaptă propune, spre exemplu, în județul Bistrița!Năsăud nu mai puțin de patru candidați tineri ca vârstă, la alegerile parlamentare. Printre aceștia și dumneavoastră. În primăvară, când erați încă prefect, aveați gânduri de a candida la alegerile parlamentare?

Având în vedere volumul de muncă, nu aveam timp sa mă gandesc la un viitor politic. Amintiți-vă doar ce probleme erau cu domeniul public al comunelor. Împreună cu primarii, cu juriștii de la Prefectură, cu cei de la Cadastru am promovat în perioada mandatului meu două Hotărâri de Guvern pentru trecerea terenurilor din domeniul public al statului în cel al comunelor și am oferit cadrul necesar pentru depunerea de proiecte în vederea accesării fondurilor europene. Importanți erau și sunt oamenii județului.

Cum îl percepeți pe Ioan Oltean?

Dinamic, harnic, dedicat, cu viziune modernă și foarte, foarte aproape de oameni.

Să înțeleg că motivația aceasta cu oamenii de la dânsul ați acumulat-o?

Cu dragostea și respectul față de oameni te naști. Politica o înveți. În viziunile lui Ioan Oltean mă regăsesc. E vorba de compatibilitate. Ca în viață.

Câteva cuvinte despre contracandidații dumneavoastră…

Sper ca această campanie să fie una civilizată, fără atacuri sub centură, pentru ca electoratul să perceapă clar ce avem de transmis.

Să încheiem fără politică, alegeri, candidaturi, adversari etc. Unde faceți Revelionul?

Puteți fi convinși că voi fi printre oamenii județului.

Sursa: www.www.pdlbistrita.ro

1 reply on “Cristian Florian: „Eu am fost prefect, nu perfect!””

Leave a Reply