Aparate pentru colectare de ambalaje PET și de aluminiu, în magazine. Cetățenii vor primi vouchere pentru cumpărături

Ambalajele PET și cele de aluminiu vor fi colectate în aparate speciale amplasate în marile lanțuri de magazine, iar cetățenii care aduc aceste deșeuri vor primi vouchere de cinci bani pe unitate, pentru cumpărături, transmite Mediafax.

Acordul voluntar privind prevenirea generării de deșeuri de ambalaje și îmbunătățirea colectării și reciclării a fost semnat la Ministerul Mediului, între reciclatori, retaileri și minister, în prezența premierului Victor Ponta.

Acordul prevede că reciclatorul va achiziționa și va pune la dispoziția retailerilor aparatele de colectare de PET-uri și aluminiu, în timp ce retailerii vor acoperi valoarea voucherelor prin reduceri la cumpărăturile făcute în magazin.

La rândul său, Ministerul Mediului contribuie prin eliminarea taxei pe venit de 16 la sută pentru primirea deșeurilor din ambalaje returnate prin automate de colectare (Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal) și eliminarea taxei pentru dozele din aluminiu de trei la sută recuperate prin automate de colectare, conform articolului 9 alineatul 1, litera a din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu).

Aparatele vor fi amplasate treptat, în funcție de fiecare lanț de magazine în parte și de cât de repede încheie un acord cu reciclatorul.

Un aparat costă 20.000 de euro, sumă la care se adaugă costurile de întreținere, atingând 30.000 de euro, cheltuielile fiind suportate de reciclator și de retaileri pentru implementarea acestui program, neapelându-se la Fondul pentru Mediu sau fonduri europene.

Până în prezent, timp de doi ani, cinci astfel de aparate au funcționat în cadrul unui proiect pilot. În Pitești, un singur aparat a colectat în august 60.086 de PET-uri și 21.731 de cutii de aluminiu într-o lună, potrivit studiului de caz pus la dispoziție de Green Group.

Guvernul este dispus să subvenționeze parțial, de la bugetul de stat, costurile autorităților locale pentru aparatele de colectare selectivă a deșeurilor, a declarat premierul Victor Ponta, arătând că își dorește să nu mai trăiască “în țara PET-urilor”, a sticlelor de plastic și a cutiilor aruncate.

Îmi doresc să nu mai trăiesc în țara PET-urilor, a sticlelor de plastic, a cutiilor aruncate peste tot, pe orice drum, în spatele oricărei clădiri și mai ales, eu am vorbit de Delta Dunării, dar acolo este o situație cu totul și cu totul specială în care când vezi o sticlă de plastic sau un PET e o adevărată agresiune, dar e valabil în toată țara. Și cred că nimeni nu-și dorește să trăiască în țara PET-urilor, dar nimeni n-a făcut până acum lucruri foarte concrete (…) O să studiem inclusiv ideea unui proiect național în care utilizarea acestor aparate de colectare selectivă a deșeurilor să fie subvenționată inclusiv de bugetul central în cazul autorităților publice locale. Vreau să văd cât mai multe primării care au asemenea sisteme. Dacă ei își cumpără aparatele, jumătate din sumă sunt dispus să le suport de la bugetul de stat. Vreau să văd stațiunile, fie că vorbim de Mamaia, Sinaia, Herculane, vreau să văd pline de asemenea proceduri și tehnologie, pentru că la mare sau la munte stai printre PET-uri, dai peste PET-uri, este boala secolului XX și XXI“, a spus Ponta, prezent la lansarea de către Ministerul Mediului a unui proiect de de îmbunătățire a colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje PET și a dozelor de aluminiu de la populație.

El a apreciat că astfel de aparate ar trebui montate în jurul marilor restaurante, cluburi, stadioane.

Sursa foto: www.gazetanord-vest.ro

Join the Conversation

1 Comment

  1. Am vazut asa ceva in Germania. Acolo sucurile sau bauturile includ in pret si ambalajul, cost pe care ti-l poti recupera apoi datorita acestor aparate. 

Leave a comment