26/09/2017

Eugen Curteanu: Am ales să fac ceea ce trebuie. Să muncesc!

Eugen Curteanu propune statura unui om politic întors spre vârsta de aur a politicii româneşti. Vorbitor chibzuit şi aşezat, aplecat spre cele ale meseriei sale cu o deosebita tenacitate , abil în a descâlci dificultăţile oricărui sistem atunci când i s-a cerut să-şi aplice competenţa, el insistă, cu o încăpăţânare izvorâtă din structurile acestui pământ, să-şi facă treaba fără să se laude, să piardă fără să trădeze, să-şi susţină prietenii fără să-i flateze şi să-şi respecte adversarii fără să-i submineze.

Eugen Curteanu este un exponent al noii generaţii de politicieni şi se defineşte prin trei cuvinte: responsabilitate, rigoare, luciditate.

Jurist de profesie, a intrat în politică în 1999 alăturându-se  Partidului Democrat. „Am ales să intru în politică din dorinţa de mă implica, de a face lucruri concrete, de a-mi folosi mintea şi cunoştinţele acumulate pentru a aduce un plus valoare echipei. Erau vremuri complicate, tinerii aveau infinit mai puţine posibilităţi de dezvoltare decât acum, România nu era ţară membră a Uniunii Europene iar concepte ca cetăţenie europeană, programe pentru tineri sau migraţia forţei de munca în străinătate erau doar vise. Mi-am dat seama că nu puteam merge înainte doar stând pe margine, spectator la ceea ce se întâmplă în jurul meu.”

Ucenicia în politică şi-a făcut-o în organizaţia de tineret, fiind, în anii 2000, preşedintele acesteia la nivel de municipiu. A învăţat alături de echipa Partidului Democrat că politica se face cu oameni bine pregătiţi profesional, cu oameni care ştiu să lupte cu argumente pentru idei şi principii, că polemicile pot fi cordiale iar consensul este necesar dacă vrei să faci ca lucrurile să funcţioneze.

„Mediul privat este o adevărată şcoală a muncii, a disciplinei şi a rigorii”

În paralel cu activitatea politică şi-a consolidat cariera profesională. „Anii de ucenicie în profesie i-am făcut la Teraplast, alături de unul dintre cei mai buni manageri bistriţeni, domnul Emanoil Viciu. De la el am învăţat rigoarea, importanţa muncii în echipă şi, mai mult decât orice, am învăţat că lucrurile trainice se construiesc cu paşi mărunţi dar fermi. Mediul privat este o adevărată şcoală a muncii, a disciplinei şi a rigorii. Te formează ca individ şi îţi dă adevărata măsură a lucrurilor. Am muncit mult pentru tot ceea ce am realizat până acum,   şi am ajuns să înteleg că provocările pe care viaţa ţi le oferă te ajută să evoluezi. În formarea mea ca om integru şi responsabil au contribuit, alături de părinţi sau profesori şi oamenii valoroşi cu care de-a lungul timpului am interacţionat, oameni cu vocaţii împlinite şi un solid sistem de valori – l-aş aminti pe prietenul meu, părintele Crin Theodorescu.“

Primele funcţii administrative le-a avut începând cu anul 2004 când a fost ales consilier local pe listele PD, urmând apoi, în 2008 un nou mandat de consilier local. „Cunosc bine problemele comunităţii. În două mandate de consilier local am contribuit, prin iniţiativele avute cu colegii mei de grup, la dezvoltarea municipiului. Eu vorbesc mai puţin, nu îmi place să vorbesc despre mine sau despre realizările mele însă simt o imensă mulţumire atunci când văd oamenii din jurul meu bucurându-se de lucrurile făcute cu aportul meu”.

„Am ales să fac ceea ce trebuie. Să muncesc.”

Experienţa în administraţia locală, capacitatea de muncă dublată de integritate dar şi dorinţa de a face mai mult pentru oameni l-au propulsat în funcţia de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în una dintre cele mai grele perioade pe care a traversat-o România de 20 de ani încoace. „Am plecat la Bucureşti cu dorinţa de a munci, măcar la fel de mult cât au făcut-o ceilalţi bistriţeni ajunşi acolo. Am ales să fac ceea ce trebuie. Să muncesc. Nu am dorit să ocup spaţiul public cu ceea ce am făcut pentru judeţ, lucruri normale de altfel – deşi normalitatea poate părea extraordinară, în climatul politic de astăzi. La momentul acela pentru mine a fost mult mai important să-mi amintesc de datoria pe care o am faţă de Bistriţa, să muncesc, să schimb în bine atât oameni  cât şi legi, să pot ajuta concret judeţul nostru. Şi am făcut-o.

Dacă astăzi Spitalul Judeţean este   modern mi se datorează şi mie.  Dacă au apărut locuinţe sociale noi în Bistriţa este pentru că eram conştient de necesitatea lor încă de când eram consilier local. Dacă în multe zone ale judeţului oamenii au canalizare şi apă, trotuare sau grădiniţe reabilitate, am şi eu o contribuţie. Dacă avem o reţea de drumuri îmbunătăţită faţă de acum trei ani, ştiu că oamenii care o folosesc se simt într-o ţară care merge spre normalitate. Dacă avem o lege a faţadelor sau una a urbanismului mi se datorează şi mie.

Niciodată nu este de ajuns, întotdeauna se poate face mai mult însă am mulţumirea că ceea ce am făcut, am făcut cu bună credinţă”.

Cu răbdare, strădanie şi onestitate, Eugen Curteanu este un om care, încet şi sigur, lărgeşte cercul celor care cred, din nou, în valoare şi recunoaşterea ei, în interesul obştesc şi în semenul de alături.

„Cred că valoarea unui OM stă în ceea ce face pentru ceilalţi şi în ceea ce lasă în urma sa. Ştiu că sunt multe de făcut, că drumul pe care îl avem de parcurs este unul anevoios însă ştiu că numai împreună suntem puternici şi numai în echipă vom reuşi. Mulţumesc, Bistriţa!”.

Comentarii

  1. Badea George spune:

    Sti care ii chestia ba Curtene, voi, unii din cei care candidati sunteti OK-i. Dar aveti o piatra de moara legata de gat. Nelu Mexicanu, acest MAFIOT jegos si nesatul. Cum ii ilegalu de la Cotroceni, asa-i Mafiotul asta pentru voi. Va trage in jos. O sa va ARD-m la VOT.