Monica Săsărman: Å¢ăranul român alege calea dreaptă!

Monica Săsărman candidează pe Colegiul IV pentru Camera Deputaților, din partea Patidului Democrat Liberal. A fost 16 ani învățătoare și în prezent este avocat și consideră că are multe atuuri prin care va reuși să-i reprezinte pe oameni în Parlamentul României. Vorbește cu drag despre oamenii de pe Valea Bârgăului, locul unde a copilărit. Cunoaște foarte bine problemele oamenilor, de la țăranii muncitori până la bătrânii care nu au niciun venit, probleme pentru a căror rezolvare va lupta cu ambiția ce o caracterizează. Cum se simte în această luptă politică ș ice planuri are Monica Săsărman aflați în acest interviu.

Sunteți singurul candidat femeie al PDL B-N…

M.S.: Eu mă simt onorată că am această șansă de a candida pe Colegiul IV pentru Camera Deputaților din Parlamentul României. Cred că nu sunt singura femeie candidat, știu că pe listele Partidului Democrat Liberal, anterior introducerii sistemului de vot uninominal au fost desemnate femei, însă din păcate nu au reușit să ajungă în Camera Deputaților. Din 2008, de când s-a introdus votul uninominal, sunt, în județul Bistrița-Năsăud, din partea PD-L, prima femeie care candidează.

„Vreau legi drepte pentru o societate dreaptă„

Ce v-a făcut să luați decizia de a candida?

M.S.: Eu sunt absolventă a Liceului Pedagogic „George Coșbuc„, am fost 16 ani învățătoare. Pe urmă, după absolvirea Facultății de Drept din cadrul Univesității „Babes-Bolyai„, am ajuns avocat, situație care mi-a permis să intru în contact cu problemele reale ale comunității și ale zonei din județul nostru, ale oamenilor pe care eu doresc să îi reprezint. Evident că aceste probleme nu își pot găsi întotdeauna rezolvarea decât intervenind pe cale legislativă. Acestea sunt gândurile care mă determină să intru în competiție. Doresc să fie legi drepte pentru o societate dreaptă.

Veți reuși acest lucru?

M.S.: Absolut! Sunt un om luptător, sunt un om energic, care merge până la capăt.

Vă dezavantajează faptul că sunteți femeie, într-o lume politică a bărbaților?

M.S.: Din punctul meu de vedere, a fi femeie nu este un dezavantaj. Politica nu are gen și în acest domeniu handicapul este reprezentat de lipsa de profesionalism, de incompetență, de aroganță. Acestea sunt handicapuri. A fi femeie este un atu în lupta politică, pentru că, se știe, femeile sunt mult mai atente la detalii, femeile au capacitatea de a prelua esența unui mesaj, au capacitatea de a găsi soluții pentru a rezolva o problemă. Dacă bine vă amintiți, în acest an, primarul Bistriței a considerat că trebuie suspendate contractele de muncă ale persoanelor care au statutul de asistenți personali ai celor cu dizabilități. Am fost singura femeie om politic care a intervenit, chiar am acționat în instanță și bineînțeles că domnul primar a înțeles că trebuie să revină asupra deciziei de suspendare a contractului. Știți la fel de bine ca și mine că în România sunt femei profesioniste în medicină, în inginerie, în arhitectură. Nu vă ascund faptul că tot femeia este cadrul didactic preferat la intrarea copiilor în clasa I. Cine nu-și amintește de doamna  învățătoare?

„Vreau să întorc darul pe care oamenii mi l-au făcut„

A fost o concurență în interiorul partidului, pe Colegiul IV. Ați fost aleasă dintre un fost prefect și un fost președinte al Consiliului Județean…

M.S.: Din 2008, odată cu alegerile parlamentare din toamna aceea, am muncit în acest colegiu și cunosc foarte bine realitatea acestui colegiu. Eu provin din zona Văii Bârgăului, sunt bârgăuancă, acolo este locul meu natal, acolo mi-am petrecut copilăria, acolo pot să spun că am dobândit cei șapte ani de-acasă. Și atunci era firesc să reîntorc darul pe care oamenii de pe Valea Bârgăului mi l-au făcut, educându-mă bine. Și cum puteam să fac lucrul respectiv, decât prin a-i reprezenta în forul cel mai înalt din România? Apoi, am considerat că am dobândit în mare parte suficiente cunoștințe administrative, am în spate o experiență profesională și nu numai. Am și o familie acolo, părinții mei sunt la țară. Era inevitabil să nu candidez în acel colegiu. Mi-am manifestat intenția de a candida în urmă cu un an. Colegii mei știau de această intenție încă de anul trecut.

Ce lucruri vă leagă de Valea Bârgăului?

M.S.: Iubesc acea zonă. În primul rând îmi plac oamenii, în al doilea rând îmi plac copiii din zonă. Întotdeauna am spus că în mediul rural copiii sunt deosebiți, sunt plini de viață, sunt energici, au acei bujori în obrăjori. Ei învață de mici ce înseamnă să fii un bun gospodar. Mediul rural, din punctul meu de vedere, este o zonă unde liniștea, cumpătarea, sunt la ele acasă.

Ce ați dori să schimbați în mediul rural?

M.S.: Am să vă dau un exemplu. Din 2008 am încercat, s-au făcut demersuri pentru a rezolva următoarea situație: în zona respectivă există o categorie a țăranilor care în vremea comunistă au achitat acele cote constând în diferite produse de origine vegetală, animală. Acum majoritatea sunt trecuți de 65 de ani și nu au nicio sursă de venit. Eu cred că este important să beneficieze și ei de o reparație morală. Așa cum cei cărora li s-au luat terenurile la CAP au reușit să și le primească înapoi, așa cum cei cărora le-au fost  naționalizate casele sau fabricile au avut parte de legislație care să le permită preluarea acelor bunuri, consider că și această categorie a țăranilor trebuie să fie susținută. Este mare mea grijă, marea mea problemă. Până la urmă banii tot în comună se vor întoarce. Nu vă ascund faptul că a existat acea rentă viageră, dar nu este în măsură să rezolve problema, cu atât mai mult cu cât România a traversat o criză, terenurile sunt neinteresante din punct de vedere al investitorilor. Pe de altă parte cunosc această categorie de oameni. Pe de altă parte ei niciodată nu ar accepta mila publică. Ei nu acceptă ajutoarele sociale, pentru că nu renunță la terenurile pe care le au. Ei nu pot să conceapă ca la vârsta de 70 de ani să primească un ajutor pentru un handicap pe care nu îl au, sunt oameni mândri, oameni demni, oameni pe care regimul comunist nu a reușit niciodată să îi îngenuncheze.

După cum vorbiți despre ei, despre oamenii din zonă, se pare că-i îndrăgiți foarte mult…

M.S.: Da, eu sunt omul lor și ei sunt oamenii mei. Evident că în momentul în care am luat  decizia de a candida m-am consultat foarte mult cu oameni din zona respectivă, nu numai din zona Văii Bârgăului. Este și zona Văii Șieului, pe care o iubesc extraordinar de mult și pe care îmi doresc să o promovez din punct de vedere al turismului cultural. Să nu uităm Castelul de la Posmuș, pentru care ne-am zbătut foarte mult în Consiliul Județean. Trebuie reluat acel proiect, trebuie dus mai departe. Chiar aș sugera un parteneriat public-privat, pentru că probabil vor exista oameni care doresc să investească.

Ce înseamnă pentru dumneavoastră Alianța România Dreaptă?

M.S.: Mă regăsesc în principiile Alianței România Dreaptă. Întotdeauna îmi place să spun, la fel ca și oamenii pe care îi voi reprezenta, următorul lucru: noi gândim cu mintea dreaptă și noi preferăm să mergem pe calea cea dreaptă. Alianța România Dreaptă este mai mult decât necesară, ca urmare a ultimelor evenimente de pe scena politică. Să nu uităm ce s-a întâmplat odată cu venirea stângii comuniste la guvernarea României. Am trecut printr-un haos organizatoric și politic inimaginabil după 22 de ani de democrație: instituții dărâmate, instituții care ar trebui să vegheze la respectarea legii și a drepturilor tuturor cetățenilor călcate în picioare pentru un singur om. Trebuie să existe o alternativă viabilă, astfel încât aceste fenomene să nu mai apară pe scena politică. Eu cred în valorile dreptei, eu cred că ceea ce ar trebui să primeze este respectul pentu muncă și nu încurajarea nemuncii. Cred că ar trebui să primeze interesele fiecărui cetățean, mai presus decât interesele unui singur om sau interesele unor grupuri constituite ad-hoc, doar pentru că sunt animate de o idee.

Credeți că ardelenii văd diferența între ce a făcut Guvernul Boc și ce a făcut Guvernul Ponta?

M.S.: Ardelenii vor vedea și, în special, țăranii din zonă au văzut diferența pentru că în mandatul Guvernului Boc pensiile lor s-au mărit. De la o pensie de 10 – 20 de lei s-a ajuns la o pensie minimă socială de 350 de lei. Nu spun că în guvernarea Boc totul a fost perfect, totul a fost foarte bine. Guvernarea Boc a venit pe un fond al crizei extraordinare, criză care a afectat locurile de muncă, societățile comerciale. Eu cred că oamenii au suficientă inteligență încât să compare ceea ce s-a întâmplat în mandatul Guvernului Boc și ceea ce s-a întâmplat în mandatul domnului Victor Ponta. Eu cred că timpul pentru guvernul Ponta a trecut. Cât să mai rămână acest guvern la conducerea României, până a-și da seama că ar trebui să se preocupe de interesele cetățenilor, în primul rând și pe urmă de problemele de partid? Cetățenii au avut suficientă răbdare în acest interval de timp de la preluarea Guvernului. Euro a ajuns la cote exorbitante, facturile au crescut, inflația a trecut chiar peste ceea ce s-a reușit a fi restituit din salariile care au fost diminuate. Ne îndreptăm spre prăpastie, nu vă ascund faptul că România a fost lovită de o secetă cumplită și în Comisia Europeană se aștepta un semnal din partea ministrului Agriculturii pentru a debloca anumite fonduri pentru a preveni efectele pe care seceta le are. Pe ei i-a interesat doar suspendarea președintelui Băsescu, i-a interesat cum să schimbe conducerile de la Curtea Constituțională, de la DNA, Parchetul, CSM-ul mai nou. Acestea au fost preocupărilor lor, în timp ce țăranii au fost lăsați de izbeliște.

Cu ce veniți în plus față de ceilalți candidați de pe Colegiul IV?

M.S.: Cu forță, energie și soluții pentru oamenii acestor locuri.

Sursa: www.pdlbistrita.ro

Join the Conversation

3 Comments

  1. O FACATURA DE ZERO LEI. Monicuta, problema vosta este Nelu Mexicanu. Cu el de gat nu vei castiga niciodata. Omul asta reprezinta tot ce este mai murdar in Roamania. Jeg si murdarie, hotie, furt, jaf… Este sinonim cu ceea ce reprezinta Chioru pentru Roamania  Fata draga, te vei ARD-e la VOT.

  2. O FACATURA DE ZERO LEI. Monicuta, problema vosta este Nelu Mexicanu. Cu el de gat nu vei castiga niciodata. Omul asta reprezinta tot ce este mai murdar in Roamania. Jeg si murdarie, hotie, furt, jaf… Este sinonim cu ceea ce reprezinta Chioru pentru Roamania  Fata draga, te vei ARD-e la VOT.

  3. PENTRU BADEA GEORGE: Frate. desi nu o sa crezi, jur, nu e alien, exista si tarani alfabetizati! Nu e cazul tau, clasa nepregatitoare, grupa Scoala Ajutatoare! In fine, sa vorbim de ce ne ARDe, Monicuta: ” Acolo, la coada vacii/Unde si tine vita cracii/ Unde laptele e n țațe/ Si taurul se asmute/ Sta Monica si citeste/ Legi, decrete, manifeste/ Cum că laptele de vaca/ De parnaie ne tot scapa/Cum ca smantana din ciorba/Seamana cu n avocat in roba/ Si alte si alte  legi divine/ Cand stau bargauanii in vine/Ei se screm, iar ei nu i vine/ Ca are in fund, un maracine/Vrea sa l scoata/ El se tine/ Nu i asa ca ti e mai bine?Decat un interviu cu tine?

Leave a comment