Ioan Oltean și badea Vasile, la o partidă de șah

Badea Vasile Câmpan are către 60 de ani și este, probabil, una dintre cele mai reprezentative imagini ale țăranului cumsecade care încă se mai zbate cu munca câmpului și creșterea animalelor, deși acestea nu îi aduc un mare profit. Cu toate că a trecut printr-un regim de austeritate, recunoaște că banii alocați de fosta guvernare pentru cei care dețin pământuri și animale i-a salvat pe țărani și nu i-a determinat să abandoneze în totalitate agricultura. Însă, mai presus de toate, badea Vasile este un om cum rar mai întâlnești azi în satele noastre: simplu, modest, cu frica lui Dumnezeu și dăruit cu înțelepciune. A muncit din greu pentru a crește cinci copii și cea mai mare dorință a lui a fost să-i poarte pe toți prin școli înalte. „Eu le-am zis de mici, dragi băiețăi, care învață, ăla are să fie domn, care nu învață, o să umble cu mieii și cu vacile„, a povestit badea Vasile.

Îl votează pe Ioan Oltean de peste 20 de ani

Pe timpul verii, locuința sa este o căsuță din lemn de pe Valea Măriilor, fără apă curentă și electricitate, unde stă să își păzească cele patru văcuțe care pășunează. Aici l-a găsit deputatul Ioan Oltean, care a făcut atâta drum… pentru o partidă de șah. Și nu în zadar, pentru că trebuie să știți că badea Vasile este un mare amator și un foarte bun jucător de șah, joc pe care l-a îndrăgit din școală. Fiindcă Valea Măriilor este o zonă turistică, badea Vasile își mai ia tabla de șah subsuoară și joacă câte o partidă cu turiștii care se cazează la cabana din apropierea locuinței lui. I-a mers vestea că nimeni nu îl poate bate la acest sport al minții. De el a auzit și Ioan Oltean, un alt pasionat și foarte bun jucător de șah. Însă nu s-ar fi gândit badea Vasile că îl va avea vreodată ca adversar. Oltean este pentru el un om politic pe care îl stimează și cu care a fost mândru că a dat mâna de câte ori a venit la Șanț. În simplitatea lui, spune despre el că e „un băiet bun„ și un politician cum rar întâlnești, pe care îl votează de peste 20 de ani, încă de când și-a început cariera parlamentară.

Șah cu emoții

Vizibil emoționat și copleșit de această întâlnire, badea Vasile a lăcrimat când Ioan Oltean i-a intrat pe poartă, a închinat simbolic un pahar de țuică, după obicei, după care a deschis modesta lui tablă de șah pentru o confruntare în aer liber la poale de munte. O competiție foarte strânsă, despre care nu se știe, deocamdată, cum s-ar fi terminat. Cine ar fi câștigat: omul politic Ioan Oltean, care după cum el însuși a spus, nu știe decât să câștige, sau badea Vasile, care deși nu este un „domn mare„, este un adversar redutabil.
„Este un foarte bun partener de joc și cu siguranță este prima, dar nu ultima noastră întâlnire. Este un om remarcabil, un om care merită toată simpatia și aprecierea mea. A fost o mare plăcere să mă aflu aici, la munte, în aer curat și în liniștea pe care ți-o oferă natura„, a mărturisit deputatul.

Sursa: www.pdlbistrita.ro

Join the Conversation

1 Comment

  1. Cred ca sunt de aceeasi varsta si e normal ca badea Vasile sa-l aprecieze. Avem nevoie de oameni noi in politica, de oameni care doresc sa faca ceva bun pentru tara si pt. cetatenii ei. Cred ca Anca Carcu il sufla pe Oltean de la guvernare si bine face si-o merita din plin. De-abea astept sa-i vad sutul in fund din politica si sahul mat, primit de la o femeie. 

Leave a comment