gazetadebistrita.ro: Epure, acuzat si de evaziune fiscala

Epure Gheorghe Gabriel, patronul firmei SC Sasquatch Impex SRL, a fost trimis, la inceputul acestui an, in judecata de procurorii DNA pentru evaziune fiscala de peste 82 de milioane de euro. Dosarul se afla pe rolul instantei Tribunalului Bistrita-Nasaud.
Epure Gabriel, originar din comuna Dumitra, judetul Bistrita-Nasaud, este implicat in alte doua dosare de evaziune fiscala, dupa o ancheta care a durat mai bine de doi ani. Si aceste dosare se afla pe rolul instantelor Tribunalului Bistrita-Nasaud.

In noiembrie 2009, Epure Gabriel Gheorghe, impreuna cu Janos Farkas, Fustos Miklos Ianos, Ghita Huzum, Liviu Sorin Jeler, Constantin Muresan si Floare Oros, au fost retinuti timp de 24 de ore de procurorii DIICOT, sub acuzatia de evaziune fiscala.
Cei sapte retinuti erau proprietarii unor firme din Oradea, Dumitra, Harghita, Urziceni sau Dej. La acea vreme, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) mentiona intr-un comunicat de presa ca actiunea a constat in 36 de perchezitii la domiciliile mai multor suspecti, dintre care sapte au fost retinuti, iar impotriva altor 13 a inceput urmarirea penala in stare de libertate. „Politistii au reusit destructurarea unei grupari infractionale suspectata de comiterea unor infractiuni de inselaciune si evaziune fiscala al caror prejudiciu este de 7.100.000 de lei”, se arata la acea vreme in comunicatul IGPR.
„Infractiunile de inselaciune au fost savarsite in dauna unor societati financiare nebancare, valoarea prejudiciului fiind de 3.600.000 de lei constand in credite si finantari obtinute nelegal. Infractiunile de evaziune fiscala au fost savarsite in vederea deducerii/rambursarii ilegale de TVA prin realizarea unor circuite financiare fictive cu produse industriale. Valoarea prejudiciului cauzat pana in prezent bugetului consolidat al statului este de aproximativ 3.500.000 lei”, mai preciza IGPR.

Grup infractional organizat

Persoanele retinute de procurori erau acuzate ca preluau datele de inregistrare a unor firme care nu mai aveau activitate si in numele acestora intocmeau facturi pe sume foarte mari. Ulterior, acestea erau inregistrate la societati care aveau o oarecare activitate in vederea rambursarii de TVA. Anchetatorii au descoperit, in cazul acestor firme, facturi plimbate pana si prin 15 societati comerciale, pentru ca urma acestora sa fie pierduta. Daca intr-un caz normal se fac verificari incrucisate in maximum 5-8 firme, de aceasta data au fost obligati sa mearga cu cercetarile mult mai departe pentru a da de capat facturilor respective.
Numele lui Epure Gheorghe Gabriel apare in trei dosare aflate pe rolul instantelor Tribunalului Bistrita-Nasaud. Intr-un dosar acesta apare ca inculpat, el fiind acuzat de evaziune fiscala, iar alte doua dosare, in care inculpati sunt pe langa Epure Gheorghe Gabriel si Janos Farkas, Fustos Miklos Ianos, Ghita Huzum, Liviu Sorin Jeler, Constantin Muresan si Floare Oros, au ca obiect initierea, constituirea de grup infractional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup.

mai multe poti citi AICI

Join the Conversation

1 Comment

  1. Din pacate in Romania, oricine risca sa fie trimis in judecata de catre oameni de genul lui Petrica Isopescu, Ioan Lumperdean si Potop Romeo. 
    In aceste situatii trebuie sa fie judecatori cu singe in instalatie , care sa judece impartial si sa tina cont pana la finalizarea procesului definitiv si irevocabil de prezumtia de nevinovatie .

Leave a comment