Substanțe toxice în haine ale unor mărci de renume. Zara, Calvin Klein și Levi’s, printre ele

Substanțe chimice susceptibile să provoace anumite forme de cancer sau dereglări hormonale au fost detectate în produse ale unor mari fabricanți de îmbrăcăminte, a afirmat Greenpeace marți la Beijing, transmite Mediafax.

Zara, Calvin Klein, Levi’s și Li Ning sunt câțiva dintre marii fabricanți enumerați de ONG-ul de apărare a mediului.

În 2012, Greenpeace a cumpărat articole de îmbrăcăminte de la 20 de mărci, puse în vânzare în 29 de țări și regiuni ale lumii. Articolele de îmbrăcăminte includ pantaloni, tricouri, lenjerie de corp și rochii, fabricate mai ales în China și în alte țări în curs de dezvoltare. Ulterior, organizația a supus textilele unor analize.

“În aproximativ două treimi din cele 141 de eșantioane au fost detectați etoxilați de nonilfenol (NPE)”, a afirmat Greenpeace. În plus, pe unele haine au fost identificați ftalați sau coloranți care conțin amine cancerigene.

Etoxilații de nonilfenol (NPE) sunt produse chimice utilizate frecvent ca detergenți în numeroase procese industriale și în producerea unor textile naturale și sintetice. Deversate în canale, se descompun în nonilfenol (NP), un produs secundar foarte toxic care acționează ca perturbator hormonal.

Mărcile vizate “sunt actori de anvergură în industria modei (…) doar Zara produce 850 de milioane de articole de îmbrăcăminte pe an. Se poate imagina amploarea amprentei toxice pe care o lasă pe planetă, în special în țări în dezvoltare precum China, unde sunt confecționate multe dintre aceste produse”, a subliniat Li Yifang, de la Greenpeace.

În 2011, Greenpeace a publicat “Dirty Laundry” și “Dirty Laundry 2”, două rapoarte care arătau cum furnizorii unor mari grupuri textile otrăveau apa unor fluvii chineze eliminând substanțe chimice care se regăseau în fibrele unor produse vândute.

Leave a comment