Nu ai rovinietă și circuli în afara orașului? Amenda îți va veni acasă! Camera din zona Bârgăului face zilnic “victime”.

Rovinieta a devenit un coșmar pentru mulți dintre șoferii români. Pe mai multe șosele din țară sunt amplasate camere fixe care, în baza numerelor de înmatriculare, înregistrează dacă a fost sau nu achitată taxa de drum.

În total, în România, există 11 camere fixe și, conform unor statistici, la nivel național, de la începutul anului și până în prezent, au fost întocmite peste 385.000 de procese verbale de contravenție.

Cei mai mulți șoferi au fost prinși circulând fără rovinietă pe Drumurile Naționale 1, 2 și 5 și pe Autostrada 2.

Și șoferii care trec prin județul Bistrița-Năsăud și care nu au rovinietă au toate șansele să se trezească cu o amendă. Asta deoarece în județul nostru există o cameră fixă care înegistrează fiecare autoturism ce trece prin zona în care aceasta este amplasată. Este vorba despre localitatea Tiha Bârgăului, acolo unde, șoferii care uită să își achite taxa de drum sunt ușor depistați.

În plus, în județul nostru există și un echipaj dotat cu o cameră mobilă, care se plimbă pe drumurile din Bistrița-Năsăud.

Totuși, pentru șoferii care pur și simplu nu și-au cumpărat rovinietă sau au uitat să verifice data la care aceasta expiră, legea nu este chiar așa de aspră. Din luna iulie a acestui an, legea rovinietei s-a schimbat, astfel că atât amenzile în cascadă, cât și tariful de despăgubire, de 28 de euro, au fost scoase. În prezent, cine este suprins că circulă ilegal în afara localităților este amendat cu 250 de lei.

Mai mult, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România are voie să amendeze un șofer doar o singură dată, într-o lună, chiar dacă acesta a circulat zilnic fără rovinietă. Șoferii care totuși sunt prinși de primesc acasă procesul verbal de constatare a contravenției în cel mult 30 de zile.

Totuși, dacă șoferul constată că s-a făcut o eroare procesul-verbal poate fi contestat în cel mult 15 zile de la data înțtiințării. Contestația trebuie depusă la judecătoria de pe raza locălității unde a fost săvârșită contravenția.

Și la instanțele de judecată de pe raza județului nostru există zeci de dosare prin care se contestă procesul verbal de contravenție.

Alexandru Slavita, șeful Secției de Drumuri Bistrița-Năsăud, declară că în ceea ce privește date înregistrate de aceste camere, toate ajung direct la București, unde sunt procesate și ulterior sunt întocmite documentele în vederea aplicării sancțiunilor.

Taxa de utilizare a rețelei de drumuri naționale poate fi achitată, la distribuitorii OMV Petrom, MOL România, UNTRR, Automobil Clubul Român, firmele Pasaj, Carisima, Medina Trans Spedition, Scala Assistance, Speedy Driver, TDH Max Insurance, Peter SM 2012 și la CNADNR.

Sursa foto: www.sby.ro

Join the Conversation

1 Comment

  1. Instintarea nu vine in 6 luni. Venea in 6 luni. Au schimbat si termenul pt notificari …

Leave a comment