Categories
Auto Bistrita Business

Peste 4.500 de bistrițeni au cerut în instanță restituirea taxei de primă înmatriculare sau poluare

Taxa de poluare plătită la prima înmatriculare a autovehiculelor a creat dispute aprinse în toată țara. Protestele românilor  nu au oprit însă perceperea acestei taxe. După ce un român curajos a dat statul în judecată și a ajuns până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde a primit câștig de cauză, alți români au apelat la aceeași variantă.

Nici bistrițenii nu fac excepție de la această regulă. Mii de locuitori ai județului Bistrița-Năsăud au deschis procese pentru restituirea taxei de poluare.

Pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud au fost înregistrate, din 2008 și până în prezent, circa 4.500 de dosare în care Administrația Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud este chemată în proces în calitate de “pârât”.

Avocații care se ocupă de acest gen de procese spun că în majoritatea cazurilor, cei care solicită restituirea taxei primesc câștig de cauză. Acesta este și motivul pentru care tot mai mulți proprietari de mașini au deschis procese de restituire a taxei. Chiar dacă procesul în sine este o formalitate, numărul uriaș de cauze duce la acordarea unor termene de judecată foarte lungi. Explicația pentru acordarea acestor termene de judecată este avalanșa de dosare care ajung zilnic la instanțe.

Bistrițenii care au plătit bani serioși pentru a-și putea înmatricula autovehiculele se simt jigniți de modul în care este tratată problema restituirii taxei de poluare. Oamenii nu înțeleg de ce nu se găsesc soluții pentru rezolvarea rapidă a acestei probleme pe care instituțiile europene au declarat-o nelegală.

Mai mult, acum, bistrițenii care au vrut să își înmatriculeze mașinile și care și-au căutat dreptatea la Tribunal au cerut să își poată înscrie autoturismele direct, fără a mai plăti taxa, pe care ulterior o puteau recupera, prin instanță, de la stat. Astfel, pe rolul Tribunalului Bistrița-Năsăud  există și dosare în care se solicita înmatricularea fără plata taxei.

Numărul mare de dosare blochează de cele mai multe ori activitatea instanțelor de judecată, astfel că, la nivel național, atât judecătorii, cât și avocații susțin că soluția cea mai bună ar fi ca, în baza unor cereri însoțite de documente justificative, banii să fie restituiți oamenilor pe cale administrativă.

Leave a Reply