Prognoza meteo până în luna februarie. Estimarea meteorologilor pentru întreaga țară

Administrația Națională de Meteorologie a publicat estimări meteo sezoniere, valabile pentru intervalul decembrie 2012 – februarie 2013. Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

DECEMBRIE 2012

Temperaturile medii lunare se vor situa în general în limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a regiunilor, exceptând Dobrogea unde sunt posibile valori mai ridicate decât normele climatologice, precum și nordul Olteniei și Munteniei, unde temperaturile medii pot fi ușor mai coborâte decât aceste norme.

Cantitățile lunare de precipitații vor în general normale, iar local în centrul, nord-estul și sud-estul teritoriului sunt posibile valori ușor excedentare.

IANUARIE 2013

Temperaturile medii lunare vor înregistra valori termice apropiate de mediile climatologice în centrul și nordul țării, iar în restul teritoriului vor fi posibile temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei.

Cantitățile lunare de precipitații vor fi în general apropiate de media climatologica în majoritatea regiunilor țării.

FEBRUARIE 2013

Temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, exceptând sud-estul, sudul și vestul țării, unde local valorile termice vor fi ușor mai ridicate.

Cantitățile lunare de precipitații se vor situa în limite apropiate de valorile normale în cea mai mare parte a teritoriului, iar local în nord-vestul și centrul țării acestea se pot situa peste mediile multianuale.

Leave a comment