Alina Moldovan: Iubesc ROMANIA!

Alina Moldovan impreuna cu Bella

1 Decembrie 2012, Ziua Nationala a Romaniei. Multi ar fi tentati sa spuna “si ce daca?”. Luati cu grijile cotidiene si cu stresul zilnic, poate, pentru multi dintre noi nu mai are asa mare semnificatie ziua de 1 Decembrie. Insa, pentru mine are. Provin dintr-o familie de romani care au fost mereu mandri ca sunt romani. Acum il inteleg pe bunicul meu de unde avea dragostea asta de tara, de patrie, de istorie.

Poate avem cea mai frumoasa istorie dintre europeni. De-a lungul secolelor am fost greu incercati de soarta si multi au vrut sa ne domine, dar nu au reusit.
Asa cum sublinia si istoricul Florin Constantiniu, „…Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit. […]
Nu o victorie militară a stat la temelia României Mari, ci actul de voință al națiunii române de a-și da armătura teritorial-instituționalã care este statul național.[…]
O necesitate istoricã – națiunea trebuie să trăiască într-un stat național – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetență, și, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forță uriașă ca peste toate adversitățile să dea viață aspirației sale: statul național.”
Iar astazi, in fiecare an de 1 Decembrie, romanii sarbatoresc, fie in strada, la parada organizata de autoritati, fie in restaurante sau cluburi. Sau unii prin munca. Nu conteaza cum sarbatoresti, conteaza sa te simti roman si sa fi mandru ca esti roman. Sa fi mandru ca stramosii tai s-au jertfit si au varsat sange pentru ca noi, astazi, sa fim un stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Sa fi mandru ca, desi te afli intr-o alta tara, esti roman, nu ai uitat asta si cel mai important, nu ti-e rusine ca esti roman.
Chiar daca orice padure are uscaturile ei, Romania a dat lumii oameni valorosi: sportivi, compozitori, sculptori, inventatori, oameni de stiinta, oameni care astazi apar in cartile de istorie, oameni care sunt recunoscuti international, oameni prin prisma carora cei aflati la celalalalt capat de lume au auzit de Romania. Fiti mandri ca in “venele voastre curge un sange de roman” si faceti in asa fel incat toata lumea sa auda de noi doar de bine.
La multi ani, Romania! La multi ani, romani si romani de pretutindeni!
Alina Moldovan

Join the Conversation

1 Comment

  1. Vai draga,am vazut ce ai zis in emisiune despre un comentariu ce am facut in care scoteam in evidenta lispa ta de profesionalism…printre altele…..si ai dreptate: tin sa imi cer scuze ca am presupus despre tine ca ai incerca sa faci toata treaba asta intr-un fel profesionist, e evident ca m-am inselat……in plus de asta, ar fi o lipsa de respect pentru toti cei care fac meseria asa de-a adevaratelea sa te bag in aceesi oala cu ei!!!

Leave a comment