Suntem cu nervii în aer…

Iarăși.

Momentan e de vină zăpada. Zăpada e albă. Albul nu e culoare politică. Încă. Dar va ajunge, daca din 4 în 4 ani mai adăugăm câte 150-200 de parlamentari. În campanie, candidații v-au promis locuri de muncă. Iată-le! Nu mă refer la cele din parlament, ci la ce se eliberează mai jos, „în plan local”, ca să mă exprim politic corect. Fericiți cei care pleacă la București, la vârf. Și-au văzut visul cu ochii. În acest grup, toată lumea jubilează, mai puțin eventual câte o nevastă îngrijorată, că nu e chiar atât de simplu să-ți știi bărbatul la 500 km în condiții greu de monitorizat. Aici, pe teren propriu, se mai găsește o pereche de ochi să vadă și o gură slobodă să zică, dar cine cunoaște atâtea persoane de încredere pe malul Dâmboviței? Iar presa e rea și nu-ți cade bine, normal, când citești ca de pildă [aici]. Bârfe, vor spune cei care vor să ne liniștească. Așa o fi, numai că ținta bârfelor sunt întotdeauna cei de la putere, așa că aviz amatoarelor! Iar Bucureștiul e un oraș frumos și plin de capcane bine îmbrăcate și educate, cu vocabular și timbru vocal plăcut, numai bune să le pui semn de carte între 2 proiecte de lege stufoase și plictisitoare pe care le citești la așternut în vreme de seară. Asta e, ce să-i faci! Peste tot sunt camere, de hotel, de supraveghere, cu blitz și fără, până și telefonul mobil are. Și uite-așa, până la Facebook nu e decât un pas, iar pe FB sunt mai mulți ochi decât a avut pe vremuri securitatea.

Stop!

Nu e momentul să ne gândim deocamdată la așa ceva. Acum suntem în faza felicitărilor, cu șampanie, îmbrățișări și doamne-ajută! Locul „mexicanului” s-a redistribuit, nu ai cum să mai tai și să spânzuri din străfundurile opoziției și e încă prea devreme să ne dăm cu părerea, să încercăm să ghicim cine îl va ocupa de acum înainte. Va avea județul acesta liniștit de munte o doamnă de fier pe linia Margaret Thatcher și Angela Merkel? E posibil, rămâne de văzut ce scrie în horoscop pentru primar, la capitolul: ce vă aduce 2013 în carieră? Dacă e nașpa, știm de unde i se poate trage.

Cine nu trage (din orice poziție), poate să atragă, iar echipa bistrițeană are o seamă de gentlemani tineri și bine făcuți, care dau bine în cadru (și poate mai bine în afara lui). Să ne rugăm așadar la Sf. Vartolomeu Dâmbovițeanul să nu ne trezim citind Click sau Cancan mai des decât o facem acum. Că doar domniile lor ne-au promis legi, dar n-au pomenit niciodată de jus primae noctis (adică legea primei nopți ! pentru cei nedumeriți se recomandă o vizită la Muzeul Județean de Istorie, întrebați și vi se va explica).

Să ne rugăm și la Sf. Varvara să nu ne pierdem în majoritatea solidă, nici unii și nici ceilalți, că ar fi păcat după atâta trudă, slujbe și lumânări să ne trezim din nou în fața prefecturii cu pancartele de anul trecut proaspăt revopsite. Că vorba udemereului: „Dumnezo nu culke-te!”

Zorin Diaconescu

Leave a comment