Concert „Intrarea Maicii Domnului în biserică”

A devenit deja o tradiție ca în fiecare an, după Bobotează, la Biserica „Intrarea Maicii Domnului în biserică” să se organizeze un Concert de muzică cultă cu temă religioasă. Inițiatorii acestui eveniment sunt Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” și Protopopiatul Ortodox Bistrița.

Ajuns la cea de-a treia ediție, deși privit de unii cu suspiciune, Concertul este un real succes și are ca rol de a obișnui credincioșii atât cu muzica clasică cât și cu frumusețea rugăciunii cântate. Prin rugăciune și cânt ne simțim mai aproape de divinitate, cu mințile mai limpezi, uitând de grijile de zi cu zi. Prezența primarului Ovidiu Crețu, biserica arhiplină și sfințenia cu care au fost ascultate momentele muzicale demonstrează atașamentul bistrițenilor față de aceste acte de cultură.

În acest început de an au cântat în biserică baritonul Lucian Petrean de la Opera din Cluj-Napoca, tenorul și preotul Eugen Raita, violonistul Florin Vlad de la Centrul Cultural Municipal Bistrița și pianistul Cristian Lepădatu, profesor la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, care a acompaniat pe cei trei soliști.

Baritonului Lucian Petrean cu o voce amplă și puternică a avut în program lucrări ca: Panis Angelicus, Mille cherubini in coro, Cantiquue de noel, Pieta Signiore .

Violonistul Florin Vlad, cu măestria lui, cu care a obișnuit deja publicul bistrițean a interpretat:  C. Saint ! Saens ! Le Cygne, Fr. Chopin ! Nocturn, E. Toselli ! Serenata, T. Albinoni ! Adagio în Sol Minore, R. Schumann opus 15 N-7 !Visare, . W.A. Mazart ! Serenada.

Tenorul și preotul Eugen Raita  cu o voce înălțătoare ne-a adus mai aproape de Dumnezeu prin cântece ca:  Ave Maria !Johan Sebastian Bach, Aria lui Samson din Oratorio de Haendel- Georg Friedrich Haendel, Clopote de seară ! Anonim.

De amintit și evoluția pianistului Cristian Lepădatu care i-a acompaniat pe cei trei soliști cu multă profesionalitate.

În final directorul Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”, prof. dr. Dorel Cosma și protopopul Alexandru Vidican au salutat enoriașii, au felicitat artiștii și au urat tuturor un an nou fericit și sănătate.

 

Gabriel  Mihăese

Leave a comment