23/09/2017

Frumoasele si desteptele politicii: De câți consilieri are nevoie un parlamentar?

Alexandra Iulia Turda - consiliera deputatului PSD Daniel Suciu

Practic, de nici unul. Partidele românești actuale sunt partide de cadre, „centrul” decide, parlamentarii sunt chiar la centru, ochii și urechile le funcționează, inteligența idem, deci: lucrurile sunt clare. Dacă ridici capul, te vede lunetistul. Taci și-ți vezi de treabă și poți prinde multe mandate până la pensie.

Altfel se prezintă lucrurile în teritoriu, de unde parlamentarul nostru lipsește vreo 4 zile pe săptămână. Cine îl ține la curent? Evident, un consilier, sau mai bine o consilieră, se știe că femeile sunt mai curioase, mai discrete (uneori) și se laudă cu coafura și cu hainele, nu cu relațiile șefului, ca băieții. Dar… orice informație trebuie verificată din cel puțin 2 surse (preferabil 3) independente. Una ar fi nevasta / amanta (cine le are pe amândouă, stă mai bine și cu sursele și cu resursele). Ar mai fi consiliera și o secretară / asistentă personală.

Alexandra Iulia Olah - consiliera senatorului PNL Dorin Dobra

Gradele de implicare ale staff-ului sunt la rândul lor diferite. Categoria „sosit pe verticală” sunt cele recomandate prin telefon de cineva care te-a ajutat să ajungi ceea ce ești. Nu poți refuza. Nu poți nici s-o superi, dar nici nu poți avea încredere în ea. Deci o plătești bine și o ții departe. Categoria „din selecția proprie” e periculoasă. Fiind vorba de opțiuni personale, poți comite greșeala de a avea încredere. Dacă faci acest pas, te-ai ars. Trădările nu nasc niciodată din neîncredere și păcatul pe om umblă, nu singur prin lume. Mai e subcategoria rude (ale tale, nevestei, de gradele 2,3, etc.) – sunt neproductive și mai periculoase decât celălalte 2 categorii. Dacă ai noroc, reușești să le ambiționezi și le promovezi la centru. Pe urmă respiri ușurat, îți ștergi fruntea de sudoare și zici: „bogdaproste!”

Oricum nu e simplu să ghicești adevărul comparând spusele consilierelor, partea bună e că adevărurile locale trec pe lângă tine și se opresc în creștet la alții, că așa e viața, iar faza pe numiri una din plăcerile ei. Să fie într-un ceas bun, cu sobor și doamne’ajută!

Zorin Diaconescu

Comentarii

  1. Dan Horea spune:

    nu ma indoiesc ca exista cel putin un domeniu in care colaborarea ales-consiliera merge ca unsa :)))